Plantinavia har sommerferie. Neste levering: uke 37 (potteplanter)

Våre kunder elsker våre hekkplanter

Produktbeskrivelse
Kort sagtSkjærsmin er en flott løvfellende busk med sterk, karakteristisk duft. Den blomstrer ivrig om våren med hvite blomster som vokser i blomsterstrander.
HardførhetVeldig hardfør
VekstBredt
Høyde (innen 10 år)200 cm
Veksthastighet30–40 cm i året
VinterløvLøvfellende busk
GiftighetLitt giftig, spesielt røttene
LyskravSol, delvis skygge
Maks høyde3 meter
BrukEnslig busk, uformell hekk
Pigger/tornerIngen
Tips til plasseringPå et solfylt sted på forsiden av en plantegrense
JordEn sterk og ukomplisert busk som ikke har noen spesielle krav. Den vokser lett i fuktig, veldrenert jord
Vekstsone1-5

Oversikt

Filtrer dine valg:

Skjærsmin 80cm Krukke

Kvalitet
Limited
Minste antall planter å bestille:
10
Antall planter per meter:
1.5

10

674 kr

20

607 kr

30

594 kr

40

573 kr

Skjærsmin 40cm Krukke

Kvalitet
Xklusiv
Minste antall planter å bestille:
50
Antall planter per meter:
3.5

50

163 kr

75

147 kr

90

144 kr

110

139 kr

Skjærsmin 60cm Krukke

Kvalitet
Xklusiv
Minste antall planter å bestille:
50
Antall planter per meter:
3.5

50

275 kr

75

248 kr

90

242 kr

110

234 kr

Skjærsmin 80cm Krukke

Kvalitet
Xklusiv
Minste antall planter å bestille:
50
Antall planter per meter:
3.5

50

161 kr

75

145 kr

90

142 kr

110

137 kr

Skjærsmin 100cm Krukke

Kvalitet
Xklusiv
Minste antall planter å bestille:
30
Antall planter per meter:
3.5

30

324 kr

49

292 kr

100

286 kr

150

276 kr

Vanlige spørsmål

Hvordan måler man planten?

Høyden refererer til selve planten, rotklumpen/krukken er ikke inkludert.

Hvor stor er rotklumpen/krukken på plantene mine? Og hvor stor grøft er nødvendig?

Dette ser du på bildene til den valgte planten på hjemmesiden. Klikk på den høyden du har valgt, så ser du ikonet under bildet til planten. Det viser størrelsen på rotklumpen/krukken. Grøften bør være 1,5–2 ganger større enn rotklumpen

Må jeg beskjære plantene under planting?

Nei, vent med å beskjære til de begynner å etablere seg. Litt trimming går bra, men ingen store beskjæringer før de har slått rot.

Skal jeg gjødsle under planting?

Nei, vent med å gjødsle plantene til neste vår.

Hvor mye vann trenger plantene mine?

Nyplantede planter trenger mye vann. Sørg for at jorden er fuktig (ikke bløt) helt ned til røttene hele tiden. Dette gjelder hele det første og andre året. Vann frem til det blir frost i bakken, så venter du til over vinteren, og begynner å vanne igjen når frosten i bakken er borte.

Hva er forskjellen på kvaliteten vår?

Plantinavia ønsker å tilby hekker til alle typer budsjetter. Derfor tilbyr vi hekker i forskjellig kvalitet.

Enkelt sagt, jo høyere kvalitet, jo mer privatliv får du fra starten.

1. Outlet

Dette er budsjettserien vår. Disse plantene er ikke beskåret, og derfor er de mer åpne planer som gir mindre privatliv fra starten. Hekken blir tett til slutt etter å ha blitt beskåret én til ganger i året. Denne kvaliteten er minst like god som i nettbutikker som selger planter i bulk (store pakker). På grunn av transportkostnadene er det bare mulig å selge Outlet-planter i stort volum. Outlet-plantene må betales for på forhånd, og rabattkoder gjelder ikke.

2. Xklusiv / Grenet
Dette er den grunnleggende kvaliteten vår. Disse plantene har blitt beskåret og omplantet. Omplantning er viktig for å skape en tettere rotstruktur, slik at hekken har nok kraft til å fortsette å vokse i hagen din. Denne kvaliteten gir et godt privatliv fra starten, men den er mer åpen i toppene sammenlignet med Limited-kvaliteten. Plantene leveres på paller opptil 225 cm.

3. Limited / Valgrenet
Dette er kvaliteten vi er godt kjent for. Alle disse plantene har blitt dyrket økologisk og med større avstand fra hverandre. På grunn av dette skapes en fast og tett struktur etter flere beskjæringer på plantefeltene. Dette betyr at du kan lage en nydelig tett hekk, selv ved å plante mindre planter per meter. Disse hekkeplantene gir godt med privatliv rett etter beplantning. På grunn av måten plantene har blitt pleiet, er rotsystemet så kraftig at plantene vokser godt videre etter at de er plantet i hagen din. Planting av en Limited-hekk skaper et godt inntrykk i nabolaget ditt. Disse plantene kan også plantes som enkeltplanter.

4. Ferdighekker
Ferdighekker kan sammenlignes med Limited-planter, men de er for det meste beskåret i en firkantet form slik at de gir deg en ferdig hekk helt fra starten. Noen av ferdighekkene er også pleiet i former på én meter, og kan plantes direkte med deres medfølgende naturlige nedbrytbare former.

Er du fortsatt i tvil om hva du skal velge? Kundeservice står klar til å hjelpe deg, og vi gleder oss til å høre fra deg!

Sonekart

Skjærsmin Vekstsone: 1-5

Klimasonekart Norge

Skjærsmin: en velduftende og sterk hakk for slående hager

Skjærsmin, også kjent ved det botaniske navnet philadelphus, er en løvfellende busk som er høyt ettertraktet på grunn av sine velduftende blomster som kommer sent på våren eller tidlig på sommeren når knoppene åpner seg i juni eller juli. Det engelske navnet til busken, «mock orange» – falsk appelsin, kommer fra disse blomstene som ved første øyekast kan se ut som appelsin- eller sitronblomster både av utseende og duft. Men de er faktisk ikke nære beslektet med disse sitrusfruktene i det hele tatt og er i sin helt egne artsslekt. Varianten «virginal» er langt på vei den mest populære philadelphus-planten blant gartnere siden den danner store, høye og velduftende hekker fulle av liv. Kort fortalt er skjærsminen en hekk som ikke bare ser bra ut, den lukter fantastisk også!

Det er lett å kjenne igjen skjærsminen fra dens ovale, mørkegrønne blader. Siden den pleier å vokse seg ganske stor, passer den perfekt i uformelle hekker, spesielt i større hager. Derfor er det nødvendig å beskjære skjærsminen årlig, hvis ikke gror den ut av kontroll. Men på den andre siden er skjærsmin en utrolig sterk hekkeplante som tåler urban forurensning og ikke er utsatt for de samme sykdommene som ofte kan ta knekken på andre hekkeplanter. Dette gjør skjærsminen til en attraktiv hekkeplante. Selv om det kan kreve litt arbeid å stelle den, blir du belønnet for arbeidet i form av en sterk, robust og elegant hekk.

Skjærsmin for dufthekker

Det botaniske navnet får deg kanskje til å tenke på den amerikanske byen Philadelphia, men de to navnene har faktisk ingenting med hverandre å gjøre. Navnet til philadelphus-slekten kommer av faraoen Ptolemaios II Filadelfos som hersket over Egypt rundt 250 år før vår tidsregning. Denne egypterkongen var visstnok veldig glad i velduftende blomster, men det er usannsynlig at han noen gang fikk luktet den herlige duften av skjærsminen siden det antas at den stammer fra fjellene i Sentral-Europa. Til tross for at busken kommer fra et område relativt nærme oss, gir blomstene skjærsminen et eksotisk preg, noe som er grunnen til at mange som vil ha en mer eksotisk og unik hekk ofte velger skjærsmin.

Ofte brukes skjærsminen som en del av en blandingshekk, men philadelphus «virginal» er flott nok ti lå kunne brukes som hekk alene. Skjærsminshekker er også veldig gode for naturen da nektaren fra blomstene er uimotståelig for bestøvende insekter som sommerfugler, og måten den vokser på gjør det til et godt skjulested for fugler som vil unngå rovdyr. Husk at skjærsminshekker ikke gir noe særlig privatliv siden de vokser ganske åpent, og siden bladene faller av om høsten. Selv om det ikke er så vanlig å bruke tømmeret fra philadelphus-slekten, er det relativt lett å hule ut, og derfor brukes det av og til til å lage piper.

Skjærsminshekker for store hager

For å få best resultat er det lurt å plante skjærsminshekken i fullt sollys eller et sted med kun litt skygge. Den er ikke spesielt kresen på jordtyper, men du bør ikke plassere den i for våt jord. Faktisk tåler skjærsminen tørr jord overraskende godt. I motsetning til andre blomstrende hekkeplanter er skjærsminen relativt lett å ta vare på, og det er en allsidig hekkeplante som tåler både leire og sand. Selv om arten foretrekker fruktbar jord, vil den kunne vokse i dårlig jord uten problemer. Denne varianten av philadelphus er robust og resistent mot mange sykdommer. Den tåler lange tørkeperioder, salt kystluft og til og med urban forurensning.

Dette gjør skjærsminen til en ideell hekkeplante for urbane hager – hvis du har plass. Siden byhager ofte er ganske små, er det ikke garantert at du vil ha plassen som trengs til at skjærsminen kan finne seg til rette. Den vokser relativt raskt – 30 til 40 centimeter i året – og når en topphøyde på 2 til 3 meter i løpet av 5 til 10 år, avhengig av forholdene. På grunn av dette er det viktig å beskjære skjærsminen hvert år. Det er best å beskjære skjærsminen på sensommeren, etter at den er ferdig å blomstre. Hvis du ser nye skudd anbefaler vi å kutte dem ned til opptil halv lengde slik at skjærsminen kan holde på den flotte formen.

Fordelene med en skjærsminshekk

Hvis du ser etter en hekkeplante som kan gi karakter til en relativt stor hage, vil skjærsminen passe perfekt. Det er ikke den letteste hekkeplanten å vokse eller ta vare på, men det glemmer du fort når du ser den nydelige hekken du ender opp med. I tillegg tåler den flere ulike forhold som mange andre hekkeplanter ikke tåler, så vi kan konkludere med at skjærsminen er en fantastisk kombinasjon av styrke og skjønnhet. I tillegg gjør den herlige duften av blomstene skjærsminen til en herlig opplevelse for både nesen og øynene.

Og mens de nydelige hvite blomstene og de elegante, mørkegrønne bladene lokker deg ut for å nyte hagen din, trekker hekken også til seg smådyr og insekter som vil gjære hagen enda livligere. En philadelphus-hekk vil garantert få hagen din til å skille seg ut. Til og med hvis du velger å bruke den som en del av en blandingshekk.

Trillebår

0 varer

Du har ingen produkter i handlekurven.