TUJAHEKK TIPS

Tujahekk: En omfattende guide til planting og vedlikehold av tujahekk

Drømmer du om en imponerende hekk som beholder sin grønne prakt gjennom hele året? Lengter du etter en elegant fasade og struktur som holder seg vakker både om sommeren og vinteren? Er du på utkikk etter en attraktiv, levende hekk som tåler det utfordrende norske klimaet? Da trenger du ikke lete lenger enn den klassiske tujahekken.

Tujahekk: En omfattende guide til planting og vedlikehold av tujahekk

Drømmer du om en imponerende hekk som beholder sin grønne prakt gjennom hele året? Lengter du etter en elegant fasade og struktur som holder seg vakker både om sommeren og vinteren? Er du på utkikk etter en attraktiv, levende hekk som tåler det utfordrende norske klimaet? Da trenger du ikke lete lenger enn den klassiske tujahekken.

I denne omfattende guiden vil du oppdage alt du trenger for å planlegge, plante, gjødsle og ta vare på en blomstrende tujahekk på din egen eiendom. Hos Plantinavia finner du robuste tujahekk-varianter som trives i den nordiske regionen, samtidig som vi lærer deg bransjetips for å forberede det perfekte plantestedet for sunn rotetablering. I tillegg sørger vi for en tydelig trinn-for-trinn veiledning gjennom planteprosessen for å få tujahekken din til å trives i mange år fremover.

Selv om du aldri har plantet en tujahekk tidligere, vil du etter å ha lest denne guiden ha kunnskapen til å skape en imponerende hage som naboen din garantert blir sjalu av. Ta med deg tipsene våre og unngå nybegynnerfeil. Snart vil du kunne glede deg over skjønnheten, elegansen og privatlivet som kun trivelige vintergrønne hekker kan tilby, selv i de kaldeste månedene.

La oss utforske den fantastiske verdenen av bartrærhekker! Denne guiden låser opp hemmelighetene som hjelper deg med å plante og ta vare på en fantastisk bartrærhekk skreddersydd for din egen landskapsvisjon.

La oss utforske den fantastiske verdenen av tujahekker! Denne guiden viser deg alle hemmelighetene som hjelper deg med å plante og ta vare på en fantastisk tujahekk skreddersydd etter din egen visjon.

Tujahekk: En klassisk hekk som trives i det nordiske klimaet

Tujahekker er ideelle for Norges klima, og de er en utmerket løsning for beskyttelse hele året og en privat hage. Disse robuste, vintergrønne hekkene beholder bladene sine gjennom vinteren, og det gir hagen din vakker struktur og skjerming selv i de kaldeste månedene.

Mange tujahekker har faktisk opprinnelse i klimaer som ligner på det norske. Varianter som Tuja Brabant, Tuja King of Brabant og Tuja Smaragd har tilpasset seg frysende vintre, korte vekstsesonger og dårlig jord. Deres naturlige motstandsdyktighet gjør dem til et ideelt valg for hekker som krever mindre vedlikehold og som tåler tøffe værforhold.

Noen fordeler med tujahekker inkluderer et bredt utvalg av størrelser, fra lave markdekkende til gigantiske arter over 4 meter høye, bedre kjent som Kjempetuja. Disse vintergrønne hekkene gir hagen din liv selv under den kaldeste vinteren, og deres langsomme, jevne vekst betyr mindre klipping. De fleste tujahekker er også motstandsdyktige mot hjort og kaniner på grunn av deres sterke nåleløv og kraftige duft, og de har en levetid på 50 år eller mer.

Tujahekker er det optimale valget både for skjønnhet og funksjonalitet når det gjelder å skape imponerende, naturlige skjermvegger og hekker som tåler Norges vær og trives i mange år.

Kjennetegn på tuja

Tujahekker utgjør en mangfoldig gruppe vintergrønne trær og hekker, men de noen felles egenskaper som gjør dem ideelle som hekker. De fleste tujahekker har enten nåler eller skjellignende blader som beholder sin grønnfarge året rundt. Bladverket deres er arrangert i spiraler rundt stammen og bærer kongler som inneholder frø. Nålene er beskyttet med et voksaktig belegg og en tykk kutikula som reduserer vanntapet når bakken er frossen om vinteren.

Når det kommer til vekstmønster, har mange tujahekker en pyramide- eller kjegleformet form. Grenmønsteret deres gir assosiasjoner til det ikoniske juletreets struktur. Andre varianter er slanke og søyleformede, og egner seg derfor godt til skjerming. Noen av de populære valgene blant tujahekker, som Thuja occidentalis og einer, har flate grener med tett, skjellignende løvverk. Disse skaper tykke hekker med små blader som responderer godt på klipping og forming.

Tujahekkene kommer i et bredt spekter av farger i tillegg til det grønne. Blå, blågrønne, gullfargede og stripete varianter tilfører en slående fargeprakt til hagen. De fleste tujahekker beholder løvfargen selv i dvaleperioden. Den tette, buskete grenstrukturen deres gjør at de kan formes til formelle, velpleide hekker. Deres robuste trestruktur tåler klipping og forming, enten det er i geometriske mønstre eller i myke, naturlige former. Deres robust struktur gjør dem til et fornuftig valg med lavt vedlikeholdsbehov.

Er tujahekken giftig?

De fleste tujahekker er ufarlige for mennesker og kjæledyr hvis de skulle bli spist, da bladene og stilkene vanligvis ikke inneholder giftige stoffer. Likevel anbefales det å holde små barn og hunder unna å tygge på tujahekker, da det i noen tilfeller kan forårsake mindre mageproblemer.

De spisse nålene utgjør også en risiko for kvelning hos både barn og kjæledyr. Til tross for at de ikke er giftige, produserer mange tujahekker harpiks eller sevje som kan forårsake hudirritasjon når man klipper dem. Det anbefales å bruke hansker for beskyttelse når man arbeider med tujahekker.

Generelt sett er tujahekker tryggere enn mange blomstrende hekker og utgjør sjelden noen risiko i de fleste hager.

Å gjødsle tujahekken: Forbered deg på å plante tujaer

Planlegging på forhånd og riktig forberedelse av området er avgjørende for å få tujahekken din til å vokse sunt og kraftig fra starten av. Her er noen tips for å gjøre klar plantestedet ditt med å gjødsle tujahekken:

 • Velg ut et område som får full sol til delvis ettermiddagsskygge. Selv om tujahekker er tilpasningsdyktige, trives de best med minst 4-6 timer med direkte sollys daglig, særlig morgensolen.
 • Sjekk jorddrenering ved å grave et testhull og fylle det med vann. Det bør renne helt ut i løpet av 12 timer. Hvis ikke, tilpass jorden med kompost eller andre løsninger for å forbedre dreneringen før planting.
 • Fjern alt eksisterende ugress, planter og gress fra området der hekken skal plasseres. Ugress kan stjele vann og næringsstoffer som er essensielle for nye tujahekker.
 • Fordel plantejord jevnt over plantingsområdet og bland den med den naturlige jorden for å berike fruktbarheten og bevare fuktighet.
 • For feltvokste tujaer, grav en plantegrøft som er rundt 1,5 til 2 ganger bredere og dypere enn rotklumpens bredde og høyde. Juster jorden etter behov som tidligere nevnt.
 • Når det gjelder potteplanter, lag plantehull som er dobbelt så brede som beholderne.

Når tujaene er plantet i forbedret jord, vil påføring av balansert organisk gjødsel fremme kraftig rotutvikling. En egnet gjødsel, som for eksempel den fra Plantinavia, designet spesielt for vintergrønne planter, er anbefalt. Gjødsling ved planting av tujahekk er mulig, men ikke påkrevd, men vi anbefaler gjødsling tidlig om våren og midt på sommeren. Unngå gjødsel med høyt nitrogeninnhold, da dette kan resultere i overdreven myk vekst. Riktig jordforberedelse og gjødsling gir hekken den nødvendige næringen for en kraftig vekst.

Planting av tujahekk

For å sikre en vellykket planting av din nye tujahekk er det viktig med litt forberedelse og omsorg. Før du begynner planting, er det essensielt å undersøke jordforholdene på det aktuelle stedet. Å ha god kunnskap om jordens sammensetning og drenering er avgjørende for å unngå fremtidige problemer. For eksempel, gjørmete jord krever skikkelig drenering for å lede vannet vekk fra røttene, mens sandholdig jord med lav næring trenger tilførsel av fruktbar toppjord når du graver grøften.

Det er anbefalt å grave grøften på forhånd, og bruk av en minigraver kan gjøre denne prosessen både enklere og mer effektiv, men det er fult mulig å gjøre det manuelt også. Å markere en rett linje vil sikre jevn graving. Dimensjonene på grøften bør være 1,5–2 ganger bredere og dypere enn rotklumpen for å gi nok løs jord til rotenes vekst. Hvis mulig, fyll grøften fra begge sider for å gjøre planting enklere. Om det er nødvendig kan du legge dreneringsmateriale i bunnen av grøften før du fyller den med jord.

Når du får plantene levert er det viktig å håndtere dem forsiktig for å unngå skade på rotklumpene. På solfylte dager bør du aldri la plantene ligge flatt på bakken i lengre enn 15 minutter, da de kan bli brent av solen. Når du setter rotklumpen i grøften, plasser den rett under bakkenivå, omtrent 2–5 cm dypt. Å plante for dypt kan hemme veksten. Plasser og vinkle plantene som ønsket, med rotklumpene som berører hverandre for best mulig beskyttelse mot synlige omgivelser. Fjern potter, men behold eventuell jutevask intakt og plasser de mest attraktive sidene utover.

For å sikre en solid start på hekkeprosjektet, begynn med å tilføre 60 liter plantejord per femte meter i grøften. Denne jordtilførselen bidrar til å skape en god blanding av jordtyper som er gunstig for tujaens vekst. Etter å ha gjort dette, fyll grøften halvveis med vanlig jord. Mens grøften fortsatt er delvis tom, plasser tujaen på sin angitte plass. Dette gjør arbeidet enklere og gir deg muligheten til å justere posisjonene etter behov for å sikre en jevn hekk. Det er viktig å være oppmerksom på tujaens plassering. Dersom de er plassert for dypt, løft dem forsiktig for å skape mer rom under røttene. Fortsett å fylle grøften helt opp og press jorden lett sammen for å sikre at tujaene har et godt fundament og tilgang til næring.

Etter å ha plassert tujaene og fylt grøften, er det viktig å sikre jordens komprimering. Legg en vannslange over området for å komprimere jorden og la den bosette seg naturlig. Legg gjerne mer jord for å fylle eventuelle tomrom hvis det er nødvendig. Du kan dekke jorden med et lag barkmulch for å undertrykke ugress og bevare fuktigheten i jorden. Dette laget med bark vil bidra til å skape et gunstig vekstmiljø for tujaene.

Når kan man plante tujahekk?

Det beste tidspunket å plante en tujahekk i Norges klima er under våren og høsten. På våren er det best å plante så snart jorden tiner og frostfaren er over. Dette fremmer rotutviklingen før sommeren, og regelmessig vanning etter planting er essensielt. Vi anbefaler å bruke en dryppende hageslange med et tidsur for optimal effekt.

Alternativt kan tujaer som er vokst i containere plantes om sommeren eller tidlig på høsten, når jorden fremdeles holder på varmen for å stimulere rotvekst før vinteren. Du er nødt til å sørge for å holde jorden fuktig frem til bakken fryser.

Unngå å plante under den intense heten midt på sommeren, da nyplantede tujahekker kan slite med vannbehovet. Å plante i dvale om vinteren i frossen jord er også utfordrende.

Ved å plante tujahekken din i de mer moderate temperatur- og fuktighetsforholdene om våren eller høsten, reduserer du transplantasjonsstress og gir det voksende rotsystemet den beste sjansen til å etablere seg.

Optimal avstand mellom tujaplantene

Den optimale avstanden mellom tujahekker varierer basert på forventet moden størrelse for den spesifikke arten du velger. Her er noen generelle retningslinjer for avstand:

 • For små tujaer under 1 meter anbefales det å plante 3 til 4 per meter for å skape en tett hekk fra begynnelsen av. Hvis du foretrekker en mer åpen hekk som vil tettes mer over tid, kan du vurdere å plante 2 til 2,5 per meter.
 • Middels store tujaer, som er mellom 1-2 meter høye, vil ha best effekt med 2,5 til 3 per meter for å danne en tett hekk. Alternativt kan du vurdere 2 til 1,5 per meter for en mindre tett hekk.
 • Store tujaer over 2 meter kan plantes med 1,5 til 2 per meter for å oppnå tett plassering, eller 1 til 0,5 per meter for en mer spredt effekt.
 • Gigantiske tujaer over 4 meter bør ha mer avstand mellom dem, avhengig av rotklumpens tykkelse og størrelse. I noen tilfeller kan dette bety en diameter på opptil 100 cm.

Når du kjøper tujahekker fra Plantinavia, tilbyr vi en konfigurator som enkelt hjelper deg med å bestemme riktig avstand basert på dine preferanser. Vi inkluderer også informasjon om vekten på planten og størrelsen på rotklumpen. Som nevnt, hvis målet ditt er å etablere en veldig tett, smal skjerm rundt hagen din raskt, kan du plante med litt tettere avstand enn det som til slutt er nødvendig.

Hvor tett skal tujahekk plantes?

For å oppnå svært tette og kompakte hekker, kan tujaen plantes med en avstand på 3 til 4 per meter. Denne nære plasseringen resulterer i en smal og solid hekk. Å plante tettere fungerer vanligvis godt for sterke og kraftige tuja-varianter som Tuja Occidentalis eller Tuja Plicata. Mens en svært tett planting gir raskere privatliv, krever det imidlertid mer vedlikehold på lang sikt. I vår konfigurator tilbyr vi valget mellom en tett eller mindre tett hekk helt fra starten av. Basert på ønsket tetthet gir vi råd om antall planter som trengs for å oppnå ønsket avstand til din tujahekk.

Tips til hvordan vedlikehold og stell av tujahekken din

For å sikre at din nye tujahekk trives, er kontinuerlig og korrekt stell avgjørende. Din fremste prioritet bør være å opprettholde jevn fuktighet for å hjelpe røttene med å etablere seg. Små tujaer bør vannes 1-2 ganger i uken, mens større tujaer bør få vann 2-3 ganger i uken det første året. En praktisk løsning er å bruke en dryppende hageslange med et tidsur. På denne måten kan du være trygg på vanningen ved å stille inn timeren riktig. Når du bruker en dryppende slange, anbefales det å vanne annenhver kveld og supplere ved tørke etter planting.

På våren er det gunstig å tilføre organisk gjødsel, noe som gir næring til veksten gjennom sesongen. Start med å trimme tujaen mens den er ung for å forme den etter dine ønsker. En lett beskjæring tidlig på våren vil faktisk stimulere ny vekst, men det er viktig å ikke fjerne mer enn 1/3 av total høyde under klippingen.

Beskyttelsen av tujahekken er essensiell, spesielt mot harde vinterstormer og sterkt sollys som kan tørke ut bladverket. Du kan bruke burlap-skjermer eller plassere hekken på den beskyttede siden av huset for å oppnå dette. Hold også et øye med vanlige skadedyr som båndmøll, midd eller bladlus på tujaene. Å behandle dem raskt er nøkkelen for å unngå større problemer om du oppdager dem.

God pleie er grunnleggende for en sunn hekk. Å tilføre frisk mulch årlig og fjerne ugress og rusk rundt hekken vil bidra til å opprettholde dens trivsel. I tillegg er det viktig å holde plenen unna for å forhindre at den vokser inn i hekken.

Ved å følge denne vedlikeholdsrutinen konsekvent gjennom året, vil du kunne opprettholde en frisk, frodig og aktivt voksende tujahekk.

Brun tujahekk: Kan den bli grønn igjen?

Det er vanlig å føle seg bekymret når deler av en tujahekk blir brune, men heldigvis kan god pleie ofte gjenopplive dem til frisk grønn vekst.

De vanligste årsakene til disse tilfeldige brune flekkene inkluderer:

 • Utilstrekkelig vanning i varmt, tørt vær, noe som fører til tørkestress.
 • Uttørking om vinteren fra hard eksponering for vind uten beskyttelse.
 • For lite vanning grunnet dårlig drenering eller begrensede røtter.
 • Skade fra for tett klipping.

Ved å adressere disse underliggende problemene vil de fleste tujaene skyte nye grønne skudd om sommeren. Det anbefales å klippe bort eventuelle døde deler og sikre tilstrekkelig vanning under tørkeperioder. Monter vindskjermer sent på høsten, forbedre drenering hvis nødvendig, og la den indre vegetasjonen komme seg etter tett klipping.

Med justeringer i pleien vil de brune områdene vanligvis forsvinne i løpet av et par sesonger. Forebygging gjennom riktig planting, vanning og vedlikehold er imidlertid mye enklere enn å skulle kurere disse vanlige problemene etter at de har oppstått.

Klipping av tujahekk

Klipping av tujahekker er avgjørende for å opprettholde ønsket størrelse og form mens man oppmuntrer til sunn vekst. Her er noen trinn for effektiv klipping:

 • Klipp når ny vekst akkurat dukker opp og fortsatt er bøyelig, som vanligvis er tidlig på våren.
 • Bruk skarpe, rene håndredskaper for mindre hekker, og elektriske hekkesakser for større områder.
 • Begrens trimmingen til maksimalt 1/3 av total høyde per klipp for å unngå å tynne ut innerstrukturen.
 • Lag kutt i en vinkel på 45 grader rett over en gren for å tillate avrenning av vann.
 • Form toppen og sidene etter behov, mens du beholder en solid base. Om ønskelig for et formelt preg, kan sidene smales inn.
 • Desinfiser redskapene etter hver bruk for å hindre spredning av sykdommer.
 • Knus opp og fjern avfall for å fremme luftsirkulasjon.

Ved å følge disse stegene vil riktig trimming av tuja ikke bare holde størrelsen under kontroll, men også fremme den tette veksten disse hekkene er kjent for.

Når skal man klippe tujahekken?

Den mest gunstige perioden for å klippe de fleste tujahekker er tidlig på våren, mens de er i vekstfasen. Dette gjør det mulig for å forme de nye, myke grønne skuddene før de herdes sent på våren. For de fleste vanlige tujaer begynner vekstperioden om våren i mars/april og varer frem til tidlig juni. Det finnes et vindu på 4-6 uker hvor det indre, nye løvverket kan trimmes uten å skade de nyere, herdede ytre skuddene.

En valgfri, lettere trimming kan også gjennomføres midt på sommeren hvis det er nødvendig for å holde tujaen pen og ryddig. Det er viktig å være forsiktig slik at man ikke kutter i umodne nye skudd som dukker opp etter vårens trim – for hyppig og hard trimming kan stresse tujaen.

Unngå å foreta kraftig trimming i sommervarmen eller mot høst/vinter når tujaen har dannet hvileknopper. Det er best å trimme kun under aktiv vekst for å oppnå optimale resultater og sikre plantens helse. Riktig timing er nøkkelen for å unngå skade.

Fordeler og ulemper ved å velge tujahekk

Fordeler ved å velge tujahekk:

 • Beholder blader/nåler året rundt for konstant privatliv i alle årstider.
 • Tilpasset for å tåle ekstreme klimaforhold i Norge.
 • Motstandsdyktig mot hjort og kaniner takket være usmakelig løvverk.
 • Variasjon i størrelser fra 60 cm hekker til 5 meter høye trær.
 • Lang levetid på tiår eller mer.
 • Langsom, jevn vekst som krever sjeldnere klipping.
 • Forbløffende variasjon i farger utover det grønne.
 • Imponerende vintersilhuett og struktur.
 • Godtar kraftig klipping for å forme formelle hekker.
 • Mykt, aromatisk løvverk som avgir duft når det berøres.

Ulemper ved å velge tujahekk:

 • Saktere vekst enn løvfellende hekker, tar lengre tid å oppnå privatliv ved planting med avstand.
 • Regelmessig lett klipping er nødvendig for å opprettholde størrelse og form.
 • Skarpe nåler kan gjøre klipping ubehagelig uten hansker.
 • Lavere variasjon av blomstring sammenlignet med andre hekker.

Generelt sett gjør fordelene med å ha en dekket hage året rundt, lavt vedlikeholdsbehov når de først er etablert, lang levetid, skadedyrmotstand og bred tilpasningsevne, tujahekkene til et av de mest populære valgene for hekker i Norge og kaldere klima. Ulempene deres kan unngås med riktig stell.

Hva gjør jeg hvis jeg vil fjerne tujahekken?

Fjerning av en voksen tujahekk er en utfordrende oppgave, men det åpner døren for nye muligheter i hagen din hvis det er det du ønsker. Først og fremst må du trimme hekken både i høyden og bredden så mye som mulig ved hjelp av sakser, sag eller motorsag. Dette reduserer mengden av grener og løv som må fjernes.

Deretter er det viktig å grave ut gjenværende stubber og rothumper. En brekkstang kan være til god hjelp for å få bedre grep på de mer staute stubbene. Å fjerne så mye av rotsystemet som mulig er nøkkelen for å hindre ny vekst.

Det er også viktig å planlegge hvordan du skal kvitte deg med det grønne avfallet. Dette kan gjøres gjennom kommunal henting, leie av container eller ved levering til et kompostanlegg.

Til slutt bør du fylle den tomme grøften med ny jord, kompost og plante stauder. Hold et øye med eventuelle rotdeler som kan begynne å vokse igjen, og fjern nye røtter hvis de skulle dukke opp.

Selv om å fjerne en voksen tujahekken er krevende, åpner det opp for en rekke muligheter som å utvide blomsterbedene, legge til elementer i hagen, plante en ny hekk eller andre planter. Det essensielle er å fjerne så mye av rotsystemet som mulig for å unngå at det vokser ut på nytt.

Oppsummering: Slik lykkes du med en tujahekk

Følg denne sjekklisten for å ivareta en blomstrende tujahekk:

 • Velg passende tujaarter tilpasset klimaet i Norge.
 • Forbered plantestedet grundig med riktig jord, drenering og fjern ugress.
 • Sørg for tilstrekkelig avstand mellom tujaene for sunn vekst.
 • Plant om våren eller høsten og vær forsiktig med å unngå å skade røttene.
 • Vann jevnlig med en dryppende hageslange og tidsur annenhver natt.
 • Benytt organisk mulch for å bevare fuktighet og redusere ugress.
 • Gjødsle om våren og midtsommeren for å gi næring til veksten.
 • Klipp forsiktig tidlig om våren når ny vekst dukker opp.

Ved å oppfylle kravene for riktig sollys, drenering, vanning, næring og klipping, resulterer i en frodig, lettstelt tujahekk som gir skjønnhet og privatliv i flere tiår.

Plantinavia Norge
En levende kundeservicehelt svarer raskere enn du forventer (ingen anrop, bare Whatsapp)

Plantinavia Norge

Hei! Therese her 👋

Hvordan kan jeg hjelpe deg?

now
Start Chat

Trillebår

0 varror

Du har ingen produkter i handlekurven.