Meny
0

VINTERGRØNNE HEKKER FOR DIREKTE BESKYTTELSE MOT INNSYN TIL HAGEN DIN

Vintergrønne hekker for direkte beskyttelse mot innsyn til hagen din.

Det blir mer og mer populært å plante hekk. Det er den perfekte måten å oppnå et privatliv hvis du ikke ønsker deg et gjerde, men foretrekker en grønn hekk.

Hvilke slags hekkplanter kan du velge mellom?

Det finnes mange ulike slags hekkplanter. Hver hekkplante har sine egne spesifikke egenskaper. Foretrekker du en raskt voksende hekk eller en langsomt voksende?  Foretrekker du en hekk som allerede er ferdigvokst og hjelper mot innsyn eller har du tid til å la den vokse seg til en tett hekk?

Innen du bestemmer deg for hvilken hekk du ønsker å plante i hagen din, er det viktig å spørre deg selv hva du synes er de viktigste egenskapene ved hekken din.

  • Raskt voksende eller langsomt voksende hekk?
  • En hekk som beholder eller mister bladene sine om vinteren?
  • En kulderesistent hekk eller en som skal beskyttes (beskjæres) før vinteren?
  • Vintergrønn hekk eller ikke vintergrønn hekk?
  • Hvor høy vil du at hekken din skal være fra begynnelsen?
  • Hva skal maksimum høyde være?
  • Hvor mye vedlikehold vil du at hekken din skal ha behov for?
  • Hva er budsjettet ditt?

HER ER EN OVERSIKT OVER DE MEST POPULÆRE HAGEHEKKENE:

Tujahekk

Kanskje den enkleste hekken for å få direkte privatliv

Tujahekk

Plant en høyde på over 150 cm og du har direkte privatliv i hagen din.

AGNBØKHEKK

En hekk som er på frammarsj, er agnbøkhekken

AGNBØKHEKK

Det er en veldig rask voksende hekk, som har lysegrønne blader om sommeren.
Les mer >>

VINTERGRØNN LIGUSTERHEKK

Det finnes mange forskjellige slags ligustere

Vinterliguster

den vintergrønne ligusteren passer best som hekk i Norge
Les mer >>

BARLINDHEKK

Den tradisjonelle barlindhekken passer perfekt hvis du vil

Barlindhekk

Gi hagen din et luksuriøst og stramt utseende.
Les mer >>

1. TUJAHEKK

Kanskje den enkleste hekken for å få direkte privatliv. Plant en høyde på over 150 cm og du har direkte privatliv i hagen din. De to mestselgende hekktujaene, er Smaragd og Brabant

Forskjellen mellom disse to er fargen, hvor raskt de vokser og formen på dem.

Smaragden har en lysere grønn farge, vokser langsomt (15–20 cm i året) og er kjegleformet. Den vokser veldig kompakt. Vil du derimot ha en stram, tett og firkant hekk som vokser raskt, da er Thuja Brabant et mer passende valg.
Brabanten er billigere fordi det ikke tar så lang tid for den å vokse seg til en salgbar høyde her på gartneriet vårt. Mange synes at Brabanten er tynn og buskete, men det kommer an på hvordan man har dyrket tujaen. Har den blitt beskjært på gartneriet eller ikke?

thuja brabant limited edition 200cm

Alle våre tujaer blir gjennomsnittlig beskjært to ganger i året, som gjør at de vokser tett helt fra begynnelsen. Beskjærte tujaer vokser i gjennomsnitt to år lengre her på gartneriet enn ikke-beskjærte tujaer. Du kan se forskjellen ved å se på tujaens hovedstamme. På en ubeskjært tuja kan du se hele hovedstammen gjennom nålene og den ser tynn og buskete ut, mens dette ikke er tilfellet ved en beskjært tuja: den er tett og fin og du kan ikke se hovedstammen gjennom nålene. En hekktuja på 175-200 cm høyde har gjennomsnittlig vokst i 5-7 år på gartneriet vårt før den blir solgt.

2. AGNBØKHEKK

En hekk som er på frammarsj er agnbøkhekken. Det er en veldig raskt voksende hekk, som har lysegrønne blader om sommeren. Det latinske navnet på denne planten er Carpinus Betulus.

Agnbøk blir ofte forvekslet med den vanlige bøken med det latinske navnet Fagur Sylvatica. Den slags bøk vokser langsommere og vokser ikke like bra i fuktig jord. Gjennomsnittlig vokser agnbøken 40–60 cm i året, og derfor kan du skape en fin, firkant hekk av denne. Om høsten får bladene en vakker, gul farge og etter den første frosten kan hekken miste bladene sine. Men det er også mulig at de blir igjen hele vinteren. Det skjer oftest hvis agnbøken har blitt plantet på beskyttede steder og i jord som er i god stand. Da faller de gamle bladene først av når de nye vokser fram.

 

3.BARLINDHEKK

Den tradisjonelle barlindhekken passer perfekt hvis du vil gi hagen din et luksuriøst og stramt utseende.

Barlindhekken vokser langsomt, er mørkegrønn og kan bli til en veldig tett hekk på en bredde av ca. 40-50 cm. Fordi den vokser så langsomt, krever den veldig lite vedlikehold. Barlinden er en av de dyreste slags hekkene, fordi det tar mange år før den har vokst seg til en salgbar høyde. Det finnes to varianter av barlindhekken. Den vanlige barlindhekken Taxus Baccata og den hybride barlindhekken Taxus Media Hillii. Forskjellen mellom dem er fargen og voksemåten. Den hybride hekken vokser veldig langsomt (10–15 cm i året) og grenene vokser oppover. Fargen er mørkegrønn. Den vanlige barlindhekken vokser litt raskere med 15–20 cm i året og har en litt lysere grønnfarge. Begge varianter er veldig vinter hardføre. I vintertid kan barlinden anta en lys bronsefarget pigment som beskyttelse mot kulden. Til våren får den den fine grønne fargen sin tilbake. En hybrid barlind på ca. 100 cm er ca. 6-8 år gammel. En vanlig barlind har på samme tid nådd en høyde på ca. 150 cm.

VINTERGRØNN LIGUSTERHEKK

Det finnes mange forskjellige slags ligustere, men den vintergrønne ligusteren passer best som hekk i Norge. Det latinske navnet på denne typen er Ligustrum vulgare Atrovirens. Etter planting får du en fin, stram og eviggrønn hekk som trenger veldig lite vedlikehold. Hekken vokser ca. 30 cm i året og er veldig vinter hardfør.