Barlindhekk

Barlindhekk er kanskje den mest klassiske og tradisjonelle typen hekk som finnes. Det er den eneste eviggrønne bartrehekkplanten som hører hjemme i Europa. Barlind har mørkegrønne, nålformede blader og en kompakt, tett vekst, som gjør at den egner seg perfekt som hekk. Voksen barlind krever også veldig lite stell og tåler godt beskjæring. Noen eksperter hevder at barlind er den mest motstandsdyktige eviggrønne planten. Derfor er det ikke rart at barlinden har blitt én av de mest populære hekkplantene i verden. Mennesker over hele verden har fått øynene opp for barlindens ulike kvaliteter samt at den egner seg godt til hagekunst.

Hybridbarlind «Hicksii»

Taxus media «Hicksii»

fra 136 kr
Hybridbarlind «Hillii»

Taxus media «Hillii»

fra 146 kr
Vanlig Barlind

Taxus baccata

fra 207 kr

Taxus baccata eller vanlig barlind er sannsynligvis den mest populære barlinden i Europa, kanskje den mest populære av alle barlind-artene, og har vært det lenge. På hundrevis av kirkegårder finnes det barlinder som er eldre enn de faktiske kirkebyggene. Det sies at det er fordi barlinden har rykte på seg for å være udødelig, noe som igjen viser til den lange levetiden til disse plantene. I hele Europa har de oppdaget arter som man tror er mer enn tusen år gamle. Selv om denne alderen er utenom det vanlige kan barlind bli fra 400 til 600 år, hvis den stelles ordentlig.

Barlind som hekkplante

Tilstedeværelsen av barlind i Europa og Skandinavia går tilbake til den siste istiden. Dette gjør barlinden unik blant eviggrønne hekkplanter, da de fleste eviggrønne plantene ikke vokste i europeisk jord før klimaet ble varmere i disse områdene. I århundrer har barlind vært én av få planter i denne delen av verden som holder seg grønn hele året. Det er sannsynligvis derfor planten har blitt symbolet på evig liv, siden den vanligvis lever lenger enn mennesker, og det med god margin. Barlinden kan splittes i to under sin egen vekt uten at den blir mer utsatt for sykdom av det, ulikt mange andre trær.

Det spenstige rødbrune treverket til barlinden ble tradisjonelt brukt til å produsere buer. Det vitenskapelige navnet «taxus» viser til dette, fordi det kommer fra det gamle greske ordet for «bue». I nordisk mytologi kalles guden for byeskytting Ullr, og han bodde i Ydalar, som direkte oversatt betyr «barlind-dalen». Ismumien Ötzi som ble funnet i de italienske Alpene tidlig på nittitallet, hadde en uferdig barlind-bue i hendene. Arven etter barlinden er ikke begrenset kun til bruken av treverket og symbolismen rundt levetiden. Planten brukes også som råmateriale til å produsere medisin mot bestemte former for eggstokk- og brystkreft.

Barlind som eviggrønn hekk

I motsetning til mange andre hekktyper føler barlind seg hjemme i mange typer jordsmonn, inkludert alkalisk jord. Den er ikke intolerant mot opphoping av vann som de fleste andre bartrærne. Arten er veldig hardfør og tåler skygge og full sol. Barlindhekker kan beskjæres kraftig, da de er veldig motstandsdyktige og vokser ut igjen fra gammelt tre. På grunn av disse kvalitetene fungerer barlindtrærne som formelle, små, grensehekker og passer godt til hagekunst. En barlindhekk vil også skjerme mot innsyn. Selv ikke de mest nysgjerrige blikk klarer å trenge gjennom den tette veksten.

Barlind anses ofte som saktevoksende. Det er ikke helt sant, unge planter kan vokse opptil 30 til 35 centimeter i året og må klippes to ganger i året de tre første årene. Når de har etablert seg, vokser de imidlertid saktere. Da trenger du kun å klippe dem én gang i året resten av livet, helst om sommeren eller tidlig høst. Som alle andre bartrær må barlindplantene få nok vann det første året etter planting. Voksne hekker krever lite stell og klarer seg godt uten vanning. Vanning anbefales i tørre perioder i vekstsesongen. Alt i alt er voksen barlind en plante som krever relativt lite stell.

Barlindhekkvarianter

Barlindhekker er ekstremt populære i hele Europa og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. Hvis de får den lille mengden stell de trenger, tilfører disse hekkplantene deg og hagen din innsynsskjerming og prakt livet ut. Taxus baccata er den grunnleggende varianten, men vi har også noen hybrider tilgjengelig, som taxus x media 'hicksii' og taxus x media 'hillii', en hunkjønnet og hankjønnet kultivar av en hybrid som er mer kompakt i vekst enn klassisk baccata.

 

Plantinavia Norge
En levende kundeservicehelt svarer raskere enn du forventer (ingen anrop, bare Whatsapp)

Plantinavia Norge

Hei! Therese her 👋

Hvordan kan jeg hjelpe deg?

now
Start Chat

Trillebår

0 varror

Du har ingen produkter i handlekurven.