Bartrær er ofte den første planten folk tenker på når det er snakk om hekkplanter. Det i seg selv er et bevis på statusen bartrær har som velegnede hekkplanter. De fleste bartrehekkplanter hører ikke hjemme i Skandinavia, men det betyr ikke at de ikke kan brukes som hekk i Skandinavia. Heller motsatt. Bartrehekker er blant de vanligste hekkene i Europa.
Det blir mer og mer populært å ha hager som krever lite vedlikehold. Gartnere elsker å jobbe i hagen, men har kanskje ikke tid til å holde alt fint og ryddig. Mens andre ikke er så glad i å jobbe i jorden, men de vil fortsatt ha en vakker, grønn hage. Med en lettstelt hage trenger du ikke tilbringe så mye tid i hagen, men du kan fortsatt føle deg trygg på at den ser velstelt ut. Hvilke hekkplanter egner seg til en lettstelt hage?
Løvfellende busker og hekkplanter er planter som, i det minste i vår del av verden, feller bladene om høsten eller vinteren. Det betyr at løvfellende planter er det motsatte av eviggrønne planter, som beholder bladverket hele året. Det at de mister bladene, betyr ikke at løvfellende tre og buskerikke passer som hekkplanter.
Saktevoksende hekkplanter – hvilke alternativer har du? Ikke alle planter vokser fort. Og det er egentlig veldig bra! Når du vil ha en høy hekk, er det selvsagt veldig fint hvis hekken vokser fort. Slik kan du nyte privatliv og ly i hagen på kort tid. Men har du kanskje en hekk du vil holde tett og kort?
Eviggrønne er planter som beholder nesten alle eller flesteparten av bladene om vinteren. Bladverket er nesten helt motstandsdyktig mot kulde og tap av fuktighet, som hindrer at bladene visner. Derfor har eviggrønne planter grønne blader i alle de fire årstidene. Noen eviggrønne planter har nåler og ikke blader, selv om det ikke er noen markante biologiske forskjeller på dem, med unntak av formen på bladene.
Hvordan agnbøk ser ut på vinteren er ett av mange spørsmål kunder har når de vurderer å kjøpe agnbøk. Svaret ser du på denne siden (+ 12 andre fakta du kanskje ikke visste)
Hvilken barlindhekk passer best for deg? Med eller uten bær? Hurtigvoksende eller sen? Les videre og se prisene våre her.
Bøk, blodbøk eller agnbøk, det er spørsmålet. Kjøp bøkhekken din enkelt gjennom Norges høyest rangerte nettleverandør av hekkplanter. 100 % risikofritt med vekstgaranti, betaling ved levering og GPS-utstyrte lastebiler.
Liguster har lenge vært en veldig populær hekkplante i Skandinavia. Det finnes 2 typer, ligustrum ovalifolium med brede blader og den «vintergrønne» ligustrum vulgare med små blader. Hvilken type passer best i hagen din?
Hvilken tujasort som tujahekk? Ok, så har du bestemt deg for en tujahekk? Smart valg. Men hvordan velger man mellom de forskjellige tujasortene? Les artikkelen nedenfor, innen 5 minutter vet du alt om sortenes fordeler, men også ulemper (som leverandørene vanligvis ikke informerer deg om)
Tips for å beskjære hekken. Som regel er det greit å beskjære hekken med motorsag, så lenge du vet når og hvordan det er best å gjøre det.
Trenger du råd om beste måte å sette en hekk i jord med leire og hvilke typer hekker som passer best? I denne artikkelen skal vi fortelle deg alt du trenger å vite.
Tuja er et populært valg for å holde på fuktigheten i jorden og gi et godt grunnlag for planter og trær. Denne veiledningen forteller deg hvordan du tar vare på en tuja og holder den sunn og frisk.
Når er det best å vanne hagen? Dette spørsmålet avhenger av flere ulike faktorer. Klima, jordtype og andre typer planter i hagen er viktige faktorer.
Det er synd, men vi ser ofte at folk gjør de samme, lett unngåelige, feilene. Med tipsene i denne bloggen kan du lære fra andres feil. Bruk det!
Tips for å vanne liguster.
Hekkplanter Barlind hekk
Barlindhekk er kanskje den mest klassiske og tradisjonelle typen hekk som finnes. Det er den eneste eviggrønne bartrehekkplanten som hører hjemme i Europa. Barlind har mørkegrønne, nålformede blader og en kompakt, tett vekst, som gjør at den egner seg perfekt som hekk. Voksen barlind krever også veldig lite stell og tåler godt beskjæring. Noen eksperter hevder at barlind er den mest motstandsdyktige eviggrønne planten. Derfor er det ikke rart at barlinden har blitt én av de mest populære hekkplantene i verden. Mennesker over hele verden har fått øynene opp for barlindens ulike kvaliteter samt at den egner seg godt til hagekunst.
Taxus media «Hicksii»
Taxus media «Hillii»
Taxus baccata
Taxus baccata eller vanlig barlind er sannsynligvis den mest populære barlinden i Europa, kanskje den mest populære av alle barlind-artene, og har vært det lenge. På hundrevis av kirkegårder finnes det barlinder som er eldre enn de faktiske kirkebyggene. Det sies at det er fordi barlinden har rykte på seg for å være udødelig, noe som igjen viser til den lange levetiden til disse plantene. I hele Europa har de oppdaget arter som man tror er mer enn tusen år gamle. Selv om denne alderen er utenom det vanlige kan barlind bli fra 400 til 600 år, hvis den stelles ordentlig.
Tilstedeværelsen av barlind i Europa og Skandinavia går tilbake til den siste istiden. Dette gjør barlinden unik blant eviggrønne hekkplanter, da de fleste eviggrønne plantene ikke vokste i europeisk jord før klimaet ble varmere i disse områdene. I århundrer har barlind vært én av få planter i denne delen av verden som holder seg grønn hele året. Det er sannsynligvis derfor planten har blitt symbolet på evig liv, siden den vanligvis lever lenger enn mennesker, og det med god margin. Barlinden kan splittes i to under sin egen vekt uten at den blir mer utsatt for sykdom av det, ulikt mange andre trær.
Det spenstige rødbrune treverket til barlinden ble tradisjonelt brukt til å produsere buer. Det vitenskapelige navnet «taxus» viser til dette, fordi det kommer fra det gamle greske ordet for «bue». I nordisk mytologi kalles guden for byeskytting Ullr, og han bodde i Ydalar, som direkte oversatt betyr «barlind-dalen». Ismumien Ötzi som ble funnet i de italienske Alpene tidlig på nittitallet, hadde en uferdig barlind-bue i hendene. Arven etter barlinden er ikke begrenset kun til bruken av treverket og symbolismen rundt levetiden. Planten brukes også som råmateriale til å produsere medisin mot bestemte former for eggstokk- og brystkreft.
I motsetning til mange andre hekktyper føler barlind seg hjemme i mange typer jordsmonn, inkludert alkalisk jord. Den er ikke intolerant mot opphoping av vann som de fleste andre bartrærne. Arten er veldig hardfør og tåler skygge og full sol. Barlindhekker kan beskjæres kraftig, da de er veldig motstandsdyktige og vokser ut igjen fra gammelt tre. På grunn av disse kvalitetene fungerer barlindtrærne som formelle, små, grensehekker og passer godt til hagekunst. En barlindhekk vil også skjerme mot innsyn. Selv ikke de mest nysgjerrige blikk klarer å trenge gjennom den tette veksten.
Barlind anses ofte som saktevoksende. Det er ikke helt sant, unge planter kan vokse opptil 30 til 35 centimeter i året og må klippes to ganger i året de tre første årene. Når de har etablert seg, vokser de imidlertid saktere. Da trenger du kun å klippe dem én gang i året resten av livet, helst om sommeren eller tidlig høst. Som alle andre bartrær må barlindplantene få nok vann det første året etter planting. Voksne hekker krever lite stell og klarer seg godt uten vanning. Vanning anbefales i tørre perioder i vekstsesongen. Alt i alt er voksen barlind en plante som krever relativt lite stell.
Barlindhekker er ekstremt populære i hele Europa og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. Hvis de får den lille mengden stell de trenger, tilfører disse hekkplantene deg og hagen din innsynsskjerming og prakt livet ut. Taxus baccata er den grunnleggende varianten, men vi har også noen hybrider tilgjengelig, som taxus x media 'hicksii' og taxus x media 'hillii', en hunkjønnet og hankjønnet kultivar av en hybrid som er mer kompakt i vekst enn klassisk baccata.
Hei! Therese her 👋 Hvordan kan jeg hjelpe deg?
0 varror
Du har ingen produkter i handlekurven.
0 kr