BØKEHEKK TIPS

Hvordan klipper man en barlind hekk? Få tips til planting og stell av barlind hekk

Er du på utkikk etter en vakker, frodig hekk som holder seg fin året rundt? Den allsidige og robuste barlind hekken er et enestående valg. I denne omfattende guiden vil du oppdage hvorfor barlind er den ultimate hekkeplanten, fra jordforberedelse til riktig stell for å sikre maksimal vekst og skjønnhet. Lær ekspertteknikker for beskjæring og vedlikehold som sikrer en feilfri barlind hekk, og få tiår med glede ut av hekken. Få verdifull veiledning steg for steg, fra riktig avstand ved planting til metoder for sesongmessig trimming. Ønsker du en fantastisk vintergrønn hekk som gir en dekorativ bakgrunn for hagen din? Denne guiden vil hjelpe deg med å oppnå vedvarende suksess med din barlind hekk.

Hva er fordelene med å plante en barlind hekk?

Barlind trives med flere bemerkelsesverdige egenskaper som gjør dem til det ideelle valget for vakre, vintergrønne hekker.

Eviggrønn prakt og struktur

Med sitt vintergrønne løvverk beholder barlinden sin livlige, dypegrønne farge gjennom alle årstider. Dette gir den en overlegen struktur og skjerming sammenlignet med løvfellende alternativer som mister bladene sesongmessig. Barlindens tette løvverk når helt ned til bakkenivå, og skaper en vedvarende grønn tilstedeværelse, selv i de kaldeste vintermånedene når de fleste andre hekker visner. Den rike fargen står også vakkert frem mot fargerike hageblomster eller skaper en kontrast mot hvite vinterlandskap. Denne livlige fargen holder seg intakt over flere tiår, en kvalitet som skiller den fra mange andre hekkplanter.

Tilpasningsdyktig og lett å vedlikeholde

Barlind trives i et imponerende bredt spekter av vekstforhold. Den trives like godt i full sol som i mørk skygge og trives i nesten alle jordtyper, bortsett fra de som er veldig fuktige. Vind, tørke, forurensning, salt og temperaturvariasjoner har minimal påvirkning på disse hardføre plantene. Denne tilpasningsdyktigheten gjør barlind til det perfekte valget for krevende områder. Ikke bare tåler de ulike forhold, men de nyter også hyppig beskjæring. Faktisk forbedrer regelmessig trimming utseendet deres og forhindrer uønsket spredning. Formede barlindhekker beholder sin eleganse i årevis.

Majestetisk vekst i et rolig tempo

Selv om barlind har et rykte for langsom vekst, kan de skyte i været med opptil en meter per år vertikalt når forholdene er optimale – noe som overgår andre hekkplanter. Likevel holder det kontrollerte veksttempoet dem i sjakk, noe som gir god tid til vedlikehold. Over tiår eller århundrer kan barlind vokse til imponerende hekker. Deres majestetiske skjønnhet utvikler seg gradvis, og gir hageentusiaster god kontroll over hvordan de ønsker å forme landskapet. Med en naturlig vekst i det fri, kan de nå over 15 meter i høyden og 8 meter i bredde!

Motstandsdyktig mot skadedyr og sykdommer

Barlind unngår de fleste skadedyr- og sykdomsproblemer som ofte plager andre hekker. Deres naturlige giftstoffer skremmer sannsynligvis vekk de fleste insekter og skapninger. Dette gjør dem nærmest uovervinnelige som et tillegg til landskapet, og de tilgir til og med av og til dårlig vedlikehold. Dog er de ikke uforgjengelige – det er viktig å holde øye med eventuelle tegn til midd og vannbehov spesielt under tørkeperioder.

Lang levetid over århundrer

Takket være deres dyptgående rotsystem og mangelen på alvorlige trusler, lever barlindhekker vanligvis i over 150 år når de får være i fred. Mange eksemplarer kan til og med vare dobbelt eller tredobbelt så lenge. Ta for eksempel den berømte Ankerwycke-barlinden langs elven Thames i Storbritannia, som antas å ha spiret for rundt 2000 år siden i romertiden! Med riktig pleie vil barlindhekker gi glede i generasjoner fremover.

Å plante barlind hekk: Få våre beste tips

Nå som vi har gått gjennom de mange fordelene med barlind som en fantastisk vintergrønn hekk, la oss dykke dypere inn i hvordan man planter nye barlind hekker på riktig måte for å sikre maksimal frodighet over tid.

Hvor skal man plante barlind hekk?

Det ideelle plantestedet er nøkkelen. Barlindens allsidige vekstmønster gir frihet til å velge plassering, men det finnes optimale forhold å strebe etter: sollys til skygge er ideelt, og det er viktig å unngå reflektert sollys som kan svi delikate blader. Mens barlind takler de fleste jordtyper, foretrekker den leirholdige, sure jordtyper. For å forbedre leirete eller våte jordtyper, er det lurt å tilføre kompost eller grus. Husk å skjerme nye planter mot sterk vind som kan tørke ut nye skudd. Planlegg avstanden mellom hekkene basert på ønsket hekkhøyde og sørg for tilstrekkelig horisontal plass for vekst.

Forbered jorden

Riktig jordforberedelse er viktig før planting. Dette gir de unge barlindrøttene mulighet til å etablere seg dypt og sterkt. Grav et bredt hull som dekker hele lengden på hekken din for å løsne jorden til minst 1,5-2 ganger størrelsen på rotklumpen eller pottene. Bland organisk plantejord grundig med den naturlige jorden. Etter jevn raking, grundig vanning og legging av landskapsduk for å kontrollere ugress, vil du være godt rustet for å sikre en vellykket vekstsesong for dine nye barlind hekker.

Gode teknikker for planting av barlind

Når du planter barlind hekker, er det noen viktige tips som kan sikre en vellykket vekst.

 • Timing er essensielt. Å plante om høsten eller tidlig på våren gir hekkene muligheten til å etablere seg i omtrent seks måneder før de utsettes for ekstreme værforhold som intense varme- eller kuldeperioder. Det er best å unngå sommeren for å minimere stresset på plantene.
 • Når du velger tettheten på hekken, ta gjerne en titt på konfiguratoren på produktsiden for å finne den tettheten som passer ditt budsjett. Men vær forsiktig med å plante for tett. Husk å tenke på hvordan hekken vil spre seg i fremtiden.
 • Når du planter, plasser rotklumpen litt dypere enn pottenivået. De første grenene bør dukke opp rett over jorden for å sikre en god vekst.
 • Etter planting er det viktig å fukte jorden grundig. Installer gjerne en dryppende hageslage med tidsur for å sikre jevn vanning, spesielt i de første årene av plantens vekst.

Avstand i barlind hekken er avgjørende for å lykkes

Avstanden mellom hekkene avhenger av hvor mye privatliv du ønsker i begynnelsen og høyden på barlindene. På vår produktside har vi utviklet en konfigurator som enkelt viser deg i antall barlinder anbefalt per meter hekk. Dette tilpasses enten for å oppnå en tett eller mer luftig hekk, avhengig av ønsket høyde.

Trinn-for-trinn: Slik planter du en barlind

Følg disse trinnene ved planting av nye barlind hekker for best mulig suksess.

 • Forbered jorden ved å grave bredt, løsne den godt og bland inn gjødsel. Jevn ut med en rake.
 • Beregn avstanden mellom barlindene basert på ønsket høyde. Plasser dem jevnt, bruk gjerne produktsidens konfigurator som veiledning.
 • Sett rotklumpene litt under den opprinnelige jordlinjen, med de første grenene på hekken over bakken.
 • Bruk en spade til forsiktig å fylle naturlig jord rundt rotklumpene. Pakk forsiktig og unngå å dekke toppene på rotklumpene.
 • Etter planting, bløtlegg grundig for å fjerne eventuelle luftlommer.
 • Legg et lag med 5-7 cm organisk mulch rundt plantene for å bevare fuktighet.
 • Hvis det er tunge grener i toppen av hekken, så kan du støtte de med bøyelige bånd i 1-2 til de forankres av røttene.

Følg disse retningslinjene nøye ved planting og gi god omsorg til barlindene mens de etablerer seg i de første sesongene. Når de er modne, krever de minimalt med pleie sammenlignet med hekkeplanter som lever passe kort. Sjekk gjerne ut vår plantevideo som viser trinn for trinn hvordan du planter en barlind hekk.

 

Å klippe en barlind hekk

Det er viktig å følge disse metodene når du skal klippe en barlind hekk for å oppnå feilfrie resultater.

 • Bruk alltid rene, skarpe sakser, grensakser eller en elektrisk hekksaks. Skarpe verktøy sikrer raskere helbredelse av kuttene.
 • Klipp rett over bladknuter, knopper eller grener – unngå å etterlate stubber. Dette fremmer fyldigere vekst av lavere greiner og stimulerer ny vekst.
 • Skjær sidene med litt utovergående vinkler for å skape bredere baser. Kutt sidene oppover for muligheten til bedre gjennomtrenging av lys og luft.
 • Unngå å fjerne indre modne grener og stammer, da dette fjerner aldersringer som er viktige for hekkens struktur.
 • Trim kun ytterst på spissene for å oppnå en jevn og fin overflate.

Disse metodene vil bidra til sunnere vekst og et velstelt utseende på barlind hekken din.

Når bør jeg klippe hekken?

Barlindhekker krever minimalt med vedlikehold når de først er etablert, men regelmessig klipping er nødvendig for å opprettholde deres fantastiske vekst. Når det gjelder å klippe disse robuste hekkene, krever ulike årstider ulike tilnærminger.

I løpet av våren anbefales det å unngå klippe til de nye skuddene har herdet seg tilstrekkelig, som vanligvis er tidlig på sommeren. Denne perioden lar barlinden styrke seg før klipping.

Når sommeren kommer, kan du utføre en lett klipp for å opprettholde formen og orden på barlind hekken om nødvendig, men dette er valgfritt og ikke obligatorisk.

Mot høstens overgang er det viktig å ikke klippe noe som helst etter tidlig september. Det er på grunn av at hekken forbereder seg til hvileperioden i løpet av vinteren og sikrer en uforstyrret fase.

Vinteren markerer den beste sesongen for klipping av hekken. Mellom desember og februar, mens barlinden er i dvale, er den mest gunstig tiden for klipping. Å gjøre kutt i denne perioden unngår å forstyrre den aktive veksten om våren og sikrer en sunn og livlig barlind hekk.

Vanlige feil du bør unngå når du klipper barlind hekk

Selv om barlind hekken er fleksibel når det kommer til klipping, kan feil beskjæring over tid redusere både helsen og utseendet.

Når du klipper barlind hekken din, er det viktig å unngå å klippe de indre, modne grenene og stammene. Det kan nemlig ødelegge hekken og gi rom for sykdom. I stedet bør du tillate litt tetthet i midten, men åpne forsiktig opp med små kutt for å fremme sunn vekst. Det er lurt å unngå å gi hekken en for bred base eller for smal topp – det beste er å holde på den klassiske profilen.

For å unngå skade på de sårbare nye skuddene, er det best å unngå klipping sent på høsten. Følg de anbefalte sesongene for klipping. Disse sesongbaserte retningslinjene, metodene og advarslene er viktige å følge når du jobber med etablerte barlind hekker. Spesiell oppmerksomhet bør rettes mot eldre og ærverdige eksemplarer – unngå å klippe dypt inn i det tykke, modne treet.

Med forsiktig pleie har barlind hekken potensiale til å trives i flere hundre år!

Stell av barlind hekken din

For å opprettholde en sunn vekst i barlind hekker er det viktig å prioritere riktig næring. En essensiell fremgangsmåte er å benytte organisk mulch. Ved å jevnt fordele 5-7 cm med knust bark rundt plantene, opprettholder du fuktighetsnivåene, gir isolasjon til jorden og hindrer ugressvekst. Optimale typer mulch inkluderer knust sedertre, hemlokk og furunåler, som bør fornyes årlig.

Klipping av barlind hekken spiller en avgjørende rolle i å forme og opprettholde ønsket tetthet. Denne praksisen bidrar til å kontrollere størrelsen på hekken samtidig som den sikrer en full og frodig vekst både innvendig og utvendig. I løpet av det første året bør fokuset ligge på å fjerne kun skadde eller døde grener uten å gjøre omfattende beskjæringer. Etter dette bør du gjøre lette trimninger om sommeren og utføre den viktigste beskjæringen sent på vinteren.

Vanning av barlind hekk

Å legge en solid grunnmur er avgjørende i de første stadiene av plantevekst. I begynnelsen er det essensielt å prioritere konsekvent fuktighet. Nyplantede hekker krever regelmessig vanning, spesielt om nettene når det ikke er tilstrekkelig med regn. Å installere en dryppende hageslange med et tidsur kan være gunstig på dette stadiet, og sikrer en pålitelig tilførsel av vann.

Når disse hekkene modnes over 2-3 år, etablerer rotsystemene seg mer, og det gir dem en viss toleranse mot tørke. Til tross for denne motstanden, anbefales det å vanne ekstra under perioder med ekstrem varme for å støtte deres helse og utseende.

Gjødsle barlind hekk

Vi anbefaler å gi barlind hekkene dine årlig gjødsel om våren for å sikre en sunn og kraftig vekst. Velg en allsidig organisk gjødsel og påfør den spesifikt i april for å fremme en sunn og energisk sommervekst. Det er klokt å følge instruksjonene på gjødselpakken angående mengde, da dette vanligvis avhenger av lengden på hekken din. Dette enkle rutinevedlikeholdet lover frodige barlind hekker med minimal innsats.

Slik sørger du for at barlind hekken seg fin i mange år

Med bare noen få rutiner sørger du for å holde barlind hekkene dine sunne i flere tiår, og til og med århundrer.

 • Gi ekstra vann det første året eller to i tørre perioder mens hekken etablerer seg.
 • Legg et lag med mulch for å regulere jordfuktighet og temperatur.
 • Bruk organisk gjødsel om våren for å unngå mangel på næring.
 • Hold øye med skadedyr som for eksempel midd, da dette kan være tegn på at hekken er under stress.
 • Klipp indre grener svært forsiktig for å fremme sunn vekst

Ved å tenke nøye gjennom planting, klipping, vanning og å gi barlind hekken litt næring av og til, kan disse hekkene fortsette å blomstre i generasjoner og ende opp som imponerende landemerker i landskapet. Deres utrolige lang levetid belønner den omsorgsfulle pleien de får.

Oppsummering

Barlind skiller seg ut som en enestående vintergrønn hekk på grunn av sitt frodige, grønne løvverk, robusthet, moderat men betydelig veksthastighet, evne til å motstå sykdommer og bemerkelsesverdige lange levetid som varer i århundrer.

Begynn med å plassere hekken strategisk, basert på ønsket hekkhøyde og behovet for skjerming rundt hagen din. Det er viktig med riktig forberedelse av jorden med grundig graving, løsning av jorden, tilsetning av gjødsel og vurdering av påvirkende faktorer som hjelper unge røtter med etableringen.

Vær oppmerksom på vanning i de første sesongene mens barlinden utvikler sterke rotsystemer. Klipping av hekken bør skje i henhold med riktig sesong, og unngå å klippe tett inn i modne, tette grener. Skap heller en form med åpninger for å fremme sunn intern vekst som slipper inn sollys.

For å opprettholde hekkens helse kreves det årlig gjødsling for å forebygge næringsmangler etter de første par årene. Ved å adoptere proaktive vedlikeholdsvaner, som å overvåke for skadedyr, jevnlig rydde opp i rusk rundt plantene og forsiktig tynne ut indre grener, bidrar du til hekkens utholdenhet over tiår og til og med århundrer.

Denne omfattende guiden dekker alt du trenger å vite om en barlind hekk. Vi håper den gir deg muligheten til å ta vare på feilfrie barlind hekker som vil bli verdsatt i flere generasjoner. Hvis du har flere spørsmål, ikke nøl med å ta kontakt.

Plantinavia Norge
En levende kundeservicehelt svarer raskere enn du forventer (ingen anrop, bare Whatsapp)

Plantinavia Norge

Hei! Therese her 👋

Hvordan kan jeg hjelpe deg?

now
Start Chat

Trillebår

0 varror

Du har ingen produkter i handlekurven.