Plantinavia har sommerferie. Neste levering: uke 37 (potteplanter)

 

 

 

 

 

 

SYRINHEKK TIPS

Syrinhekk: En guide til planting og vedlikehold

Syrin er et klassisk og vakkert valg for hekkplanter i Norge. Deres fortryllende duft og frodige blomster markerer på en vidunderlig måte vårens ankomst. Denne guiden vil gi deg verdifulle tips og råd om hvordan du planter og tar vare på en syrinhekk som trives i det varierte klimaet vi har her i Norge.

En syrinhekk er et vakkert valg

Syriner utgjør et ypperlig valg for hekk i Norge, takket være deres mangfoldige fordeler. Disse hardføre hekkene blomstrer vanligvis tidlig på våren og bringer en herlig duft til det naturlige landskapet. Deres tilpasningsevne til det norske klimaet avspeiles gjennom flere viktige fordeler.

Robustheten er en bemerkelsesverdig egenskap ved vanlige syrinhekker. De tåler ekstreme kuldegrader ned til -40°C, noe som passer perfekt med Norges værforhold. Videre viser de seg motstandsdyktige mot tørke når de først er etablert. Vedlikeholdsbehovet for syriner er minimalt. Etter planting krever de kun sporadisk klipping og vanning, og dette gjør dem til et praktisk og bekymringsløst valg. Hvis du bor i et område med mye hjort er syrinhekker en god motstand mot disse søte dyrene. Syrinhekker er allsidige og fungerer godt som skjermer og skille mellom eiendom. Veksten deres kan styres ved jevnlig klipping, noe som gir fleksibilitet med hensyn til form og høydekontroll. Blomstringen er et fint høydepunkt, med flere duftende blomster i ulike nyanser som lilla, rosa, hvitt og mer. Noen varianter har til og med flerfarget løvverk, noe som ytterligere forbedrer deres visuelle tiltrekningskraft.

Med riktig planting og pleie kan en syrinhekk trives i flere tiår i det norske klimaet og bli et synonym med våren på grunn av den søte duften som fyller luften.

Kjennetegn på syriner

Vanlige syriner (Syringa vulgaris) er store busker som når en høyde på 2-3 meter når de er fullvoksne. Disse buskene har en rund og flerstammet form, med hjerteformede grønne blader som av og til kan vise varierende farger avhengig av varianten.

Det som gjør syriner så verdsatte er deres vakre blomster som springer ut fra slutten av april til tidlig juni i Norge. Disse blomstene grupperer seg i tette, kjegleformede klynger og kommer i et fargespekter som inkluderer fiolett, lavendel, rosa, lilla, hvit og flere nyanser. Noen varianter av syriner har til og med en herlig duft.

Etter blomstringen danner syrinene frøkapsler som gradvis blir brune. Bladene får en gul farge om høsten før de til slutt faller av. Syrinene er løvfellende, noe som betyr at de mister bladene om vinteren. Om høsten står kun de nakne stammene igjen, før ny vekst kommer igjen om våren.

Å gjødsle syrinhekken: Slik forbereder du deg på å plante syriner

For å sikre en godt plantet syrinhekk er det viktig med grundig planlegging og forberedelse. Her er noen nyttige tips:

 • Jordforberedelse: syriner trives best i vel drenerende jord. Fuktige forhold kan føre til råtne røtter, så det er viktig å forbedre dreneringen før planting ved å blande inn kompost eller torv. Syriner foretrekker også en lett alkalisk jord med en pH-verdi mellom 6,5 og 7,0. Sjekk jordens pH-verdi og tilfør kalk om nødvendig.
 • Sollys: for optimal blomstring trenger syrinene full sollys, helst minimum 6 timer direkte sollys per dag.
 • Avstand: gi plantene tilstrekkelig plass for å sikre god vekst i fremtiden. Vår konfigurator på produktsidene kan gi retningslinjer.
 • Vanning: ha tilgang til et effektivt vanningssystem eller en vannkilde i nærheten. De første 1-2 årene etter planting vil kreve regelmessig vanning. En dryppende hageslage med tidsur sikrer jevn vanning annenhver kveld.
 • Kompost: etter planting, ha klar kompost for å bevare fuktighet og forhindre ugress. Kvernede barkfliser eller trebiter fungerer effektivt.

Å planlegge grundig for riktig sollys, drenering, avstand og pleie vil gi din syrinhekk en solid start og et godt grunnlag for frodig vekst.

Planting av syrinhekk

Vi har samlet nyttige tips for en vellykket planting av din syrinhekk.

Å plante en ny syrinhekk krever forberedelse og omsorg. Sjekk jordforholdene på stedet før planting. Å forstå jordens sammensetning og drenering forhindrer problemer senere. Gjørmete jord trenger drenering, mens sandholdig jord trenger ny, fruktbar gjødsel.

Forbered hullet til syrinhekken på forhånd med en minigraver for effektivitet. Marker en rett linje på plenen for et jevnt hull. Anbefalt størrelse på hullet er 1,5-2 ganger roten for god rotutvikling. Fyll gjerne hullet fra begge sider for enklere planting. Tilsett dreneringsmateriale om nødvendig før jordfylling.

Transporter plantene forsiktig for å unngå skader på røttene. Unngå å legge dem flate på bakken i solen, da de kan få skader på 15 minutter. Plasser roten rett under bakkenivå, 2-5 cm dyp. Vinkle og plasser plantene etter ønske, med røttene tett for synlighet. Fjern potter og plasser de mest attraktive sidene utad.

For god næring, tilsett 60 liter plantejord per 5 meter før halvparten fylles med vanlig jord. Sett opp plantene mens grøften er delvis tom. Rett opp og juster dybden for jevn hekk. Fortsett fylling og lett tramping på jorden rundt.

Legg hageslangen for jordkomprimering og tilsett mer jord om nødvendig. Plasser en dryppende hageslange under hekken og bruk barkflis for å hindre ugress. Sett opp et tidsur for hageslangen for jevn fuktighet. Støtt opp større planter til røttene etablerer seg og fjern støtter etter 1-2 år når plantene er stabile.

Når skal jeg plante syriner?

Våren og høsten regnes som de beste tidene å plante syrinhekker i Norge, men hver sesong tilbyr fordeler for vellykket etablering:

Tidlig til midten av våren er en ideel periode å plante syrinhekker. På dette tidspunktet får hekkene sjansen til å etablere sterke røtter før sommeren. Det anbefales å plante når faren for frost er borte, som typisk er fra slutten av april til tidlig i mai i Norge.

Å plante tidlig på høsten gir røttene muligheten til å vokse før bakken fryser til, vanligvis fra september til oktober i Norge. Etter planting, sørg for vinterbeskyttelse som for eksempel et lag med mulch.

Det er klokt å unngå å plante om sommeren på grunn av potensiell stress fra varmen som kan påvirke etableringsprosessen negativt. Hvis du har syrin i containere, kan disse plantes gjennom vekstsesongen så lenge de får tilstrekkelig vann og omsorg.

Syren Rotklump

Viktigheten av avstand mellom syrinplantene

For å skape en frodig syrinhekk er strategisk plassering avgjørende. Flere nøkkelfaktorer bør vurderes grundig. Ta hensyn til den fullvoksne størrelsen på syrinplantene, som vanligvis strekker seg mellom 2-3 meter i bredde når de får vokse fritt uten beskjæring. Denne informasjonen, tilgjengelig på plantetikettene, er avgjørende for å planlegge riktig avstand mellom plantene. Behovet for beskjæring varierer avhengig av avstanden mellom dem. Nærmere plassering krever hyppigere beskjæring for å kontrollere veksten, mens større avstand gir rom for naturlig vekst.

God luftsirkulasjon er essensielt. Tettplasserte planter begrenser luftstrømmen og kan potensielt føre til mugg. Å sikre tilstrekkelig avstand mellom plantene er klokt. Blomstringen kan påvirkes av for trang avstand, noe som kan føre til færre blomster på grunn av overdreven beskjæring og skygge fra naboplantene.

Personvern bør også vurderes. For en raskere og tettere skjerm anbefales nærmere plassering, selv om dette krever grundig beskjæring. Som en generell tommelfingerregel, prøv å plassere større syrinplanter med en avstand på 1-1,5 meter mellom dem for å danne en hekk. Justeringer kan være nødvendige basert på spesifikke egenskaper ved variantene og personlige preferanser.

Tips til hvordan du planter og steller hekken din

For å sikre at syrinhekken din trives er du nødt til å vanne den regelmessig i løpet av de første 1-2 årene for å gi plantene et solid fundament. Prøv å vanne grundig 1-2 ganger i uken, og tilpass deg ved å bruke en dryppende hageslange med et tidsur under varme, tørre perioder. En enkel tommelfingerregel er å vanne annenhver natt når det er tørt.

Om våren kan du legge et lag med 5-10 cm mulch rundt plantene for å bevare fuktighet og holde ugress i sjakk. Vær forsiktig så du ikke samler opp mulchen mot stammen for å sikre god luftsirkulasjon. Lett gjødsling tidlig på våren med organisk gjødsel vil støtte vekst og blomstring. Unngå overdreven gjødsling, da dette kan skade plantene.

Beskjæring spiller en viktig rolle for fremtidig blomstring. Etter blomstringen, klipp bort visne blomster til en bladknopp for å stimulere ny vekst og blomstring det påfølgende året. Hold hekken ryddig gjennom vekstsesongen ved å fjerne skudd som vokser fra basen.

Hold øye med skadedyr som bladlus og sykdommer som mugg. Ta tak i problemer raskt for å forhindre spredning og sørg for god luftsirkulasjon innenfor hekken for å unngå sykdomsutbrudd.

I begynnelsen er det viktig å støtte og veilede unge planter for å vokse oppreist og oppmuntre til tett vekst. Fjern støttene etter 1-2 år når plantene er godt etablert – konsekvent pleie og oppmerksomhet vil være nøkkelen for å se syrenhekken blomstre.

Beskjæring av syrinhekken

Riktig beskjæring av syrinhekker er avgjørende for å forme, tynne ut og opprettholde deres helse:

 • Beskjær umiddelbart etter blomstring, før frøkapslene dannes, for å unngå å fjerne neste års blomsterknopper.
 • Klipp bort visne blomster tilbake til en bladknopp ved hjelp av beskjæringssakser eller -kniver for å stimulere ny blomstring.
 • Om nødvendig, trim bort vekst i feil retning og tynn ut innerveksten for å forme hekken og forbedre luftsirkulasjonen. Unngå å klippe hekken med saks.
 • Hvert par år, fjern 1-2 av de eldste stammene på hver plante ned til bakken for å fornye og skape en tettere hekk.
 • For å kontrollere høyden, beskjær hele hekken med 1/3 til 1/2 rett etter blomstring, og gjør kuttene over en knopp som vender utover.

Korrekt beskjæring fremmer sunn vekst, tetthet og en overdådig blomstring.

Skal syriner klippes ned?

Det er viktig å være forsiktig når du skal beskjære en syrinhekk. Å klippe dem ned virker kanskje fristende, spesielt for eldre planter som trenger en ny livskraft, men en mer skånsom tilnærming gir vanligvis bedre resultater. I stedet for å fjerne alle stilkene helt ned til bakken, er det bedre å velge en mildere form for beskjæring. Ved å klippe forsiktig vekk bare 1-2 av de eldste stilkene årlig, kan du opprettholde en sunn balanse.

For falleferdige eller overvokste syriner kan en grundig beskjæring av og til være nødvendig for å starte prosessen på nytt. Likevel, for jevn blomstring, anbefales årlig forsiktig beskjæring som den beste tilnærmingen. Det er lurt å unngå å kutte tilbake all vekst med mindre det er nødvendig for å redde alvorlig syke planter, da dette kan redusere antall blomsterknopper betydelig.

Ved å bruke riktige og regelmessige beskjæringsteknikker, er det sjelden nødvendig å ty til drastiske tiltak som å klippe syrinhekker helt ned til bakken. Denne praksisen bør generelt unngås, da den kan true fremtidige blomstringer. Tålmodighet og strategisk beskjæring bidrar til å opprettholde helsen og skjønnheten til syrinhekker.

Vedlikehold av syrinhekken gjennom vinteren

Syrinhekker tåler ganske godt norske vintre, men de krever fortsatt litt omsorg.

 • Bladene på syrinhekker faller av og de går i dvale om vinteren, mens de nakne stammene forblir synlige.
 • Gi røttene vann med jevne mellomrom før bakken fryser, spesielt hvis det er lite regn. Dette vil forhindre at de tørker ut i vintermånedene.
 • Når bakken har frosset, legg på vintermulch rundt plantene, men hold det litt unna stammen. Dette beskytter røttene mot de skiftende frost- og tine-syklusene.
 • Unngå å beskjære kraftig sent på høsten eller om vinteren. Det beste tidspunktet for beskjæring er rett etter blomstringen.
 • Vær oppmerksom på skader forårsaket av kaniner eller gnagere, og ta nødvendige skritt for å beskytte plantene.
 • Hvis det er fare for sen frost tidlig på våren, bør blomsterknoppene pakkes inn eller beskyttes.

Med litt oppmerksomhet om vinteren vil syrinene trives gjennom den kalde årstiden og belønne deg med en overflod av blomster på våren.

Gode råd til vinterpleie av syriner

Under finner du noen spesifikke tips på hvordan du skal ta vare på syrinhekken din i løpet av vinteren.

 • Vanning rundt syrinhekken er spesielt viktig når det har vært lite nedbør før bakken fryser. Dette bidrar til å sikre at røttene ikke tørker ut.
 • Når bakken har frosset, legg på et lag med 5-10 cm mulch over rotsystemet. Dette bidrar til å opprettholde en jevn temperatur og beskytter hekken. Vær nøye med å la det være et mellomrom ved stilkene.
 • Unngå kraftig beskjæring sent på høsten eller om vinteren. Om nødvendig, gjør lette beskjæringer på døde eller skadede grener.
 • Beskytt blomsterknoppene ved å dekke dem med stoff hvis det er frost sent på våren når knoppene begynner å svulme. Fjern dette beskyttende laget når faren for frost har passert.
 • Hold et øye med eventuelle skader forårsaket av kaniner eller gnagere ved å pakke stammene med masketråd. Ta forebyggende tiltak hvis nødvendig.
 • Tilfør balansert organisk gjødsel rundt plantene tidlig på våren for å støtte sunn vekst gjennom sesongen.

Slik lykkes du med en syrinhekk

Når du velger syrinhekker som skal dyrkes i Norges klima, er det viktig å velge varianter som trives godt i omgivelsene. Det kan være smart å se etter dvergvarianter, siden disse ofte krever mindre beskjæring. Før du planter, er det avgjørende å grundig forberede jorden ved å forbedre drenering og justere pH-verdien. Det anbefales å plante syriner på steder som får rikelig med sollys, enten om våren eller om høsten.

Når du setter plantene i jorden, bør du huske å plassere dem 1-1,5 meter fra hverandre, avhengig av plantens variant og dine personlige preferanser. Etter planting er det essensielt å vanne grundig 1-2 ganger i uken helt til plantene har etablert seg. En dryppende hageslange kan være nyttig for å sikre jevn og konsekvent vanning.

Etter planting og i begynnelsen av hver vår, kan det være fordelaktig å legge et lag med mulch rundt plantene. Dette bidrar til å bevare fuktigheten og reduserer veksten av ugress. Når blomstringen er over, anbefales det å beskjære umiddelbart ved å fjerne visne blomster og tilpasse plantenes form etter behov.

Oversikt over de syv essensielle punktene fra vår syrinhekk guide

 1. Syriner utmerker seg som et ideelt valg for hekker i Norge grunnet deres robusthet mot kulde og evne til å tåle harde vintre når de først har etablert seg.
 2. Sørg for å forbedre jorden før planting. Det er viktig med god tilgang til sollys og tilstrekkelig plass for å sikre at hekkene trives optimalt.
 3. Plantingen bør skje tidlig om våren eller om høsten, unngå helst sommervarmen eller vinterkulden for best resultat.
 4. Gi rikelig med vann 1-2 ganger i uken i løpet av de første 1-2 årene, deretter kan du redusere hyppigheten. Konsistent vanning er viktig, og en dryppende hageslange kan være til nytte.
 5. Påfør et lag med mulch om våren for å opprettholde fuktighet og hindre vekst av ugress.
 6. Etter blomstring er det gunstig å beskjære umiddelbart for å forme planten og fjerne visne blomster. Unngå imidlertid å beskjære for kraftig.
 7. Vinterbeskyttelse, som å legge på mulch for å beskytte røttene og skjerme knoppene mot frostskader, er essensielt for å holde plantene sunne gjennom hele året.

Trillebår

0 varer

Du har ingen produkter i handlekurven.