Syrinhekk

Syriner er synonymt med sommer. Det er lett å forstå hvorfor så mange velger å plante syrinhekker. Få ting er så sterkt knyttet til den norske forsommeren som nydelig syrinduft og vakre klaser av syrinblomster. Det er vanskelig å motstå syrinens fargerike skjønnhet og gammeldagse sjarm. Tenk så flott det hadde vært å ha din egen syrinhekk i hagen. Det er faktisk lettere enn du tror!

Lila Syrin

Syringa vulgaris

fra 110 kr
Purpur Syrin

Syringa vulgaris

fra 110 kr
Blandet syrin

Syringa vulgaris

fra 110 kr
Vit syrin

Syringa vulgaris

fra 124 kr

På denne siden vil du finne ut hvordan du kan få en ferdig syrinhekk allerede i sommer.

Du får vite hva du bør vurdere før kjøp, hvilken leverandør du bør velge og hvordan du vedlikeholder hekken din. Ja, alt du trenger for å få en fin og frodig syrinhekk som du kan nyte i mange år fremover! Det behøver ikke å være hverken dyrt eller komplisert å plante en syrinhekk.

Hvorfor er syrinhekker så populære?

Syrinen er en klassisk norsk hageplante som settes pris på av mange hageeiere. Så hva er det som gjør at så mange elsker syriner? Her er noen av årsakene:
• Syrinhekker er lettstelte og hardføre.
• Syriner er en av få hekkplanter som kan dyrkes helt opp til klimasone 7.
• Syriner får lett rotskudd sånn at du får nye syrinplanter.
• En syrinhekk passer alle hager, uansett størrelse eller plassering.

Hvordan kjøper man en syrinhekk og hvordan steller man den når den er plantet? I denne teksten får du svar på hva du må tenke på før du kjøper en syrinhekk.

Hvilke typer syriner finnes det?

Den vanligste typen syrin i norske hager er Syringa vulgaris, på folkemunne kjent som «vanlig syrin». Ungarsk syrin, Syringa josikaea, er også en vanlig type syrin. Vanlig syrin blomstrer vanligvis i løpet av mai til juni, ungarsk syrin noe senere. Syriner kan bli cirka 5 meter høye og syrinblomstene blir lilla, rosa eller hvite. Med sin frodige og buskete vekstmåte passer syriner bra som hekkplanter.

Syrinhekk: Pris

Når man har bestemt seg for å plante en syrinhekk er som oftest neste spørsmål: Hva koster en syrinhekk? Hva prisen havner på avhenger av mange faktorer, blant annet:
• Plantenes størrelse
• Syrinhekkens kvalitet
• Antall mellomledd
• Opprinnelse

Har du tålmodighet og kan vente noen år på at hekken vokser seg til skikkelig, klarer du deg på et mindre budsjett. Vil du ha en skikkelig og storvokst syrinhekk så fort som mulig etter plantingen, må du forberede deg på å betale litt mer. Som med så mye annet: du får det du betaler for.

Kjøp av syrinhekk

Når du har bestemt budsjettet er det på tide å tenke på selve anskaffelsen av syrinene. På lokale drivhus og hagesenter som for eksempel Plantasjen, selges syrinplanter som oftest stykkevis i krukke. Fordelen med dette er at du får se plantene før du kjøper dem. Dette passer bra om man kun vil kjøpe en eller et par syrinbusker. Vil man kjøpe planter i større mengde bør man dog tenke seg om. Da kan det være både enklere og billigere å kjøpe fra en leverandør på nettet.

Levering av hel syrinhekk

Hvis man vil ha en ferdig syrinhekk så raskt som mulig – hva gjør man da? Det finnes alternativ for deg som vil ha en komplett hekk med en gang. Aller best er det å finne en leverandør som frakter hekkplantene direkte fra avlingen og hjem til deg. For å gjøre det ekstra enkelt – og rimelig – kan man bestille syrinhekken sin på nettet. Plantinavia er en av de leverandørene som tilbyr dette alternativet. Vi fikser dessuten hjemlevering av ferdige hekkplanter direkte fra avlingene i Nederland, uten mellomledd. Praktisk, eller hva?

Vedlikehold av syrinhekk: Hva skal jeg tenke på?

Det gjelder å være forberedt når hekkplantene leveres. Sørg for å plante syrinene så snart som mulig etter levering for det beste resultatet.

Å plante syrinhekk: radavstand
De to vanligste spørsmålene innenfor planting av syrinhekk bruker å være:
Hva slags radavstand må jeg ha for å få en fin hekk? Hvor mange syrinplanter skal jeg plante per meter? Svar: 3–4 planter per meter bruker å være passe. Men er du villig til å trimme hekken ofte for at den skal bli ekstra tett og gi enda bedre innsynsbeskyttelse, kan du plante plantene med rotklump mot rotklump. Hvis du vil at syrinhekken skal bli viltvoksende, planter du plantene med litt større avstand mellom hverandre.

Vanning
Det viktigste å tenke på når man planter syrinhekken sin er vanning. Bløtlegg gjerne rotklumpene en stund før syrinplantene plantes, eller vann dem godt etter planting. På den måten gir du syrinhekken din en god start og en god sjanse til å etablere seg i den nye jorden.

Jordsmonn og beliggenhet
Syriner trives aller best i solfylt beliggenhet, i veldrenert og næringsrik jord, men de klarer seg utmerket også i skyggefulle deler av hagen. En stor fordel med syriner er at de i motsetning til mange andre hekkplanter, trives i leirjord.

Trimming
Syriner har en tendens til å raskt skyte ut nye skudd i høyden, noe som kan føre til at hekken blir høy, men tynn. Gjennom å klippe hekken en gang per år sørger du for at syrinene dine holder seg tette og grønne, sesong etter sesong.

Når på året skal man beskjære syrinene?
Du bør trimme syrinhekken i begynnelsen på sommeren, rett etter blomstringen. Da har hekken best mulighet til å hente seg inn igjen og kommer til å belønne deg med frodig grønt og blomster i løpet av kommende sesong.

Gjødsling
Du kan gjødsle syrinhekkene dine gjennom å strø ut et lag kugjødsel som du blander ned i jorden og vanner ovenifra i begynnelsen av våren. Å gjødsle en gang per år vil som regel være nok.

 

 

 

 

 

 

 

Plantinavia Norge
En levende kundeservicehelt svarer raskere enn du forventer (ingen anrop, bare Whatsapp)

Plantinavia Norge

Hei! Therese her 👋

Hvordan kan jeg hjelpe deg?

now
Start Chat

Trillebår

0 varror

Du har ingen produkter i handlekurven.