Råd for å ta vare på (de nye) hekkeplantene dine

Planting og stell av hekk

Alle kan plante en flott hekk, men planting og stell av hekken må gjøres riktig. Det skal mer til enn å bare grave et hull, plassere plantene i hullet og gi dem nok vann. Siden vi er en informasjonskilde om hekkplanter vil vi gjerne fortelle deg hvordan du planter en hekk. Ved å følge disse instruksjonene vil du få en hekk som ser sunn og flott ut, lengst mulig. Du har tross alt brukt mye tid og innsats på å finne den hekkplanten som passer best til stilen og forholdene i hagen din, så den fortjener intet ringere enn riktig planting og stell.

Den beste måten å plante hekken din på er å gjøre hagen klar til de nye plantene. Når du har bestemt deg for hvor du skal plante hekken, fjerner du alt av ugress fra det området. Dette for at de ikke skal stjele næringsstoffene hekken trenger for å vokse. Så graver du en grøft langs den nye hekken. Marker midten med et tau eller snor slik at grøften du graver blir rett. Denne grøften bør være omtrent ti centimeter dypere enn røttene på plantene. Når du har gravd, stikker du hull i jorden for å lage ordentlig drenering og kaster et lag på rundt fem centimeter med jord tilbake i grøften. Den løse jorden vil gi planterøttene rom til å vokse. Så plasserer du plantene midt i grøften og fyller i med resten av jorden.

beskärning liguster

Stell av hekken

Når hekken er plantet må du sørge for at området rundt er fritt for ugress frem til hekken har fått etablert seg. Vanning av hekken er også en viktig del av stellet, den trenger minst fem liter vann to ganger i uken for å holde seg sterk og sunn. Regn er en viktig vannkilde for en hekk, men sørg for at du vanner hekken jevnlig og unngår at den tørker ut. Det er best å vanne plantene om kvelden. Hvis du vanner plantene om dagen, kan vannet fordampe før de når røttene. Spesielt om sommeren. Derfor anbefaler vi at du bruker en dryppslange, og bruker den minst to kvelder i uken.

Beskjæring av hekken

Fremgangsmåtene beskrevet ovenfor er mer eller mindre like for alle løvfellende eller eviggrønne hekkplanter, men kravene til beskjæring kan være veldig ulike. Noen løvfellende hekkplanter trenger ikke beskjæring for å fjerne døde og syke grener mer enn én gang i året, mens andre hurtigvoksende bartrær, som thuja plicata-hekker, må beskjæres minst to ganger i året. Det er best å beskjære når det er overskyet mellom mai og september. Blomstrende hekker beskjæres vanligvis rett etter blomstring.

Lagerhägg Novita Blatt

Har du spørsmål om hvordan du tar vare på hekken før eller etter planting? Vi har gjort det lett, og har en liste over vanlige spørsmål under:

  1. Ikke glem å vanne plantene dine, når temperaturen går over 12 grader, er det viktig at de får nok vann. 1–3 ganger i uken avhengig av været, varme og plassering. Jorden skal holdes fuktig helt ned til røttene – ikke våt og ikke tørr. Det er bedre å vanne sjeldnere og bruke mer vann hver gang enn å vanne litt, men ofte. Du må alltid sjekke planten før du vanner den, slik at den ikke får for mye vann.
  2. Et tips er å kjøpe en fuktighetsmåler på en lokal hagebutikk. De koster ikke så mye, og da kan du være sikker på at plantene får perfekt mengde vann.
  3. Det er helt normalt for plantene å miste farge, bli litt brune, få gule blader eller se trette ut etter planting. Nå setter de all energien i å sette røtter, og de blir grønne og fine igjen så snart som de har satt røtter i den nye jorden.
  4. Du trenger ikke å gjødsle hekken når du planter den, vent med dette til neste vår.
  5. Du trenger ikke å beskjære hekken i løpet av det første året etter at den ble plantet. Fra år to anbefaler vi at du kutter/beskjærer hekken 1–2 ganger i året for å holde den tett og fin.
  6. Skal jeg dekke plantene på vinteren eller ikke? Et interessant samtaleemne … Vi anbefaler at du dekker plantene hvis du vet et de står i et vindfullt/solfylt område eller hvis du har en nyplantet bladhekk. Thuja og barlind kan bli brent hvis det er mye sol samtidig som bakken er frossen. Det skader aldri å dekke dem mot den sterke vårsolen.
  7. Forbered deg ved å grave en grop før plantene kommer. Gropen må være minst 20 cm dyp og bredere enn rotkulen.
  8. Du kan se størrelsen på rotkulen på nettstedet hvis du går inn og ser på valgt størrelse, og deretter på de små ikonene under bildet. Ett av disse ikonene viser størrelsen til rotkulen/potten.
  9. For planter som har stått i potter, må du grave en grop som er minst 35 cm dyp og bred. Hvis jorden har dårlige dreneringsmuligheter, må du grave dypere og legge et dreneringssystem på bunnen slik at røttene ikke står i vannet og ikke skylles bort.
Plantinavia Norge
En levende kundeservicehelt svarer raskere enn du forventer (ingen anrop, bare Whatsapp)

Plantinavia Norge

Hei! Therese her 👋

Hvordan kan jeg hjelpe deg?

now
Start Chat

Trillebår

0 varror

Du har ingen produkter i handlekurven.