Bartrehekk
Bartrær er ofte den første planten folk tenker på når det er snakk om hekkplanter. Det i seg selv er et bevis på statusen bartrær har som velegnede hekkplanter. De fleste bartrehekkplanter hører ikke hjemme i Skandinavia, men det betyr ikke at de ikke kan brukes som hekk i Skandinavia. Heller motsatt. Bartrehekker er blant de vanligste hekkene i Europa.
Lettstelte hekkplanter
Det blir mer og mer populært å ha hager som krever lite vedlikehold. Gartnere elsker å jobbe i hagen, men har kanskje ikke tid til å holde alt fint og ryddig. Mens andre ikke er så glad i å jobbe i jorden, men de vil fortsatt ha en vakker, grønn hage. Med lettstelte hekker trenger du ikke tilbringe så mye tid i hagen, men du kan fortsatt føle deg trygg på at den ser velstelt ut. La oss ta en titt på hvilke hekkplanter som egner seg til en lettstelt hage.
Hurtigvoksende hekkplanter
Noen hekkplanter vokser raskere enn andre. Men det betyr ikke nødvendigvis at én type er bedre enn andre – alt kommer an på hva du vil gjøre med plantene dine.
Løvfellende hekker
Løvfellende busker og hekkplanter er planter som, i det minste i vår del av verden, feller bladene om høsten eller vinteren. Det betyr at løvfellende planter er det motsatte av eviggrønne planter, som beholder bladverket hele året. Det at de mister bladene, betyr ikke at løvfellende tre og buskerikke passer som hekkplanter.
Vintergrønne hekker
Eviggrønne er planter som beholder nesten alle eller flesteparten av bladene om vinteren. Bladverket er nesten helt motstandsdyktig mot kulde og tap av fuktighet, som hindrer at bladene visner. Derfor har eviggrønne planter grønne blader i alle de fire årstidene. Noen eviggrønne planter har nåler og ikke blader, selv om det ikke er noen markante biologiske forskjeller på dem, med unntak av formen på bladene.
Agnbøkhekk
Hvordan agnbøk ser ut på vinteren er ett av mange spørsmål kunder har når de vurderer å kjøpe agnbøk. Svaret ser du på denne siden (+ 12 andre fakta du kanskje ikke visste)
Barlindhekk
Hvilken barlindhekk passer best for deg? Med eller uten bær? Hurtigvoksende eller sen? Les videre og se prisene våre her.
Bøkehekk
Bøk, blodbøk eller agnbøk, det er spørsmålet. Kjøp bøkhekken din enkelt gjennom Norges høyest rangerte nettleverandør av hekkplanter. 100 % risikofritt med vekstgaranti, betaling ved levering og GPS-utstyrte lastebiler.
Laurbærhegg
For å plante en frodig og levende laurbærhegg er spesialisert pleie og vedlikehold avgjørende. Denne omfattende guiden inneholder alt du trenger å vite – fra optimale vekstforhold til riktig tidspunkt for klipping, anbefalinger for gjødsling og mer.
Ligusterhekk
Liguster har lenge vært en veldig populær hekkplante i Skandinavia. Det finnes 2 typer, ligustrum ovalifolium med brede blader og den «vintergrønne» ligustrum vulgare med små blader. Hvilken type passer best i hagen din?
Syrinhekk
Syrin er et klassisk og vakkert valg for hekkplanter i Norge. Deres fortryllende duft og frodige blomster markerer på en vidunderlig måte vårens ankomst.
Tujahekk
Hvilken tujasort som tujahekk? Ok, så har du bestemt deg for en tujahekk? Smart valg. Men hvordan velger man mellom de forskjellige tujasortene? Les artikkelen nedenfor, innen 5 minutter vet du alt om sortenes fordeler, men også ulemper (som leverandørene vanligvis ikke informerer deg om)
Hekkplanter Omsorgsråd
Ønsker du privatliv, en fin hage og bygge karakter til landskapet rundt huset ditt? Å plante en frodig hekk er blant de mest belønnende prosjektene for hagen din. Ved nøye planlegging og riktig stell har hekker evnen til å forvandle hagen din til en vakker oase. Ikke bare er de fine å se på, men de hjelper med å dempe støy, filtrerer vind, tiltrekker sangfugler og tilfører en naturlig sjarm til hagen din.
Denne omfattende nybegynnerguiden tar deg gjennom alt du trenger å vite for å sikre at den nye hekken din vokser og trives på beste vis. Ved å følge våre tips så legger du et godt grunnlag for flere år med enkel vedlikehold og glede i hagen din. Du vil få innsikt i hvordan du:
Ved å følge trinnene i denne guiden vil du opparbeide kunnskapen og selvtilliten som trengs for å anlegge en blomstrende, frodig hekk. Dette vil forvandle hagen din til en avslappet oase, skjermet fra omverdenen.
For å få hekken din til å vokse sunt og sterkt fra starten av, er det viktig med god planlegging og riktig forberedelse av området. Velg et sted som får sollys på morningen og dagen til delvis skygge på ettermiddagen. De fleste hekker trives best når de får minst 4-6 timer med direkte sol hver dag, spesielt om morgenen.
Sjekk om jorda drenerer godt ved å grave et lite hull og fyll det med vann. Det bør tømme seg helt innen 12 timer. Hvis ikke, kan du forbedre dreneringen ved å tilsette kompost eller andre løsninger før du planter.
Fjern alt av ugress, planter og døde blader/kvister fra området der du skal plante hekken. Ugress tar vann og næring som de nye hekkene trenger for å vokse.
For å gjøre plantingen enklere og mer effektiv, kan du grave grøften til hekken din på forhånd. Marker en rett linje for å sikre at grøften blir jevnt. Lag grøften 1,5 – 2 ganger bredere og dypere enn hekkens røtter. Dette gir nok løs jord rundt hekken. Hvis mulig, fyll grøften fra begge sider for å gjøre plantingen lettere. Hvis det trengs, legg til dreneringsmateriale før du fyller det med jord. Fordel plantejorden jevnt rundt grøften og bland med den naturlige jorden for å gi bedre næring og for å holde på fuktighet.
For hekker som kommer fra åpne felt, grav en grøft som er omtrent 1,5 til 2 ganger bredere og dypere enn hekkens røtter. Gjør tilpasninger i jorda som nevnt tidligere. For hekker i potter, lag en grøft som er dobbelt så brede som pottene.
De fleste hekker liker jord som er litt sur og har masse næring. Du kan bruke en ph-måler for å sjekke hvor sur jorden din er og hvor mye næring den har. Hvis det trengs, kan du justere jorden ved å tilsette kompost eller gjødsel for å få den perfekte balansen. For eksempel kan du blande næringsrik plantejord og den eksisterende jorden din i like deler, 50/50.
Når hekken din kommer fra vår planteskole og alt er klart i hagen din med både grøft og jorden, er tiden inne for å begynne å plante. Følg disse rådene for å sikre at hekken din får en god start:
Pass på å håndtere de nye hekkene forsiktig når du flytter dem til det stedet du har valgt. Vær forsiktig så du ikke skader røttene. Ikke legg hekkene flatt i direkte sollys.
Sørg for at du legger roten like under overflaten med ca. 2-5 cm ned i jorden, så de kan vokse godt. Plasser hekkene slik du vil ha dem, og la røttene røre hverandre for å dekke området godt. Fjern pottene, men la eventuell innpakning være på. Sørg for at de fineste sidene av hekkene vender utover.
Hvis jorden trenger næring, bland ny plantejord med den eksisterende jorden. Sett hekkene på plass når det er litt plass i grøften, slik at det blir lettere å håndtere dem. Juster plasseringen om nødvendig for å få det jevnt. Sjekk at de ikke er plantet for dypt. Når du er ferdig, fyll helt opp og press forsiktig jorden rundt hekkene.
Du kan gjerne legge en dryppende hageslange for å stabilisere jorden. Et lag med barkmulch på toppen av jorden hindrer ugress og holder på fuktigheten. Når du følger disse trinnene nøye mens du planter, vil hekken din få en sunn og god start. Det kan også være lurt å vurdere å installere et timer på hageslangen din så vanningen blir mer effektiv.
For å sikre at hekken vokser seg tett og sunn det første året etter planting, er det noen viktige ting å huske på. Følgende råd er avgjørende i perioden når hekken etablerer seg.
Prøv å holde jorden fuktig, men ikke gjennomvåt, de første to månedene etter planting. Sjekk jordfuktigheten rundt røttene på flere steder før du vanner. Du kan vurdere å bruke en dryppende hageslange med en timer for å forge for jevn vanning annenhver kveld.
Fjern ugress så snart det viser seg at den stjeler vann og næring fra hekken. Helst fjern alt av ugress før du planter hekken din. Legg jevnlig til ny mulch for å ytterligere forebygge ugressvekst.
Vanligvis inneholder pottejord tilstrekkelig med næring for å støtte nye plantinger det første året. Men ved treg vekst eller unormal bladfarge, kan en balansert, organisk gjødsel gi en fordelaktig styrke.
Når du planter en ny hekk i hagen din som kommer fra en potte, har jorda vanligvis alt det som hekken trenger det første året. Men hvis hekken vokser sakte eller bladene ser rare ut, kan det være nyttig å tilføre litt organisk gjødsel. Det kan gi hekken ekstra næring og hjelpe den å bli sterkere og friskere.
Gi de nyplantede hekkene tid til å vokse sterke røtter det første året ved å begrense hvor mye du klipper dem. Du trenger bare å fjerne litt visne eller syke grener som vokser innover for å forme hekkene.
Bruk en rake til å jevnlig fjerne blader og grener som har falt av enten etter klipping eller naturlig rundt hekken. Dette holder det pent og forhindrer skadedyr.
Sørg for å regelmessig sjekke hekkene for tegn på typiske problemer som bladmøll, midd, sykdommer eller mangel på jern. Hvis du oppdager noe, er det viktig å handle raskt for å holde hekken frisk og motstandsdyktig mot sykdommer.
Når hekken har etablert seg etter 1-2 års vekst, krever den regelmessig klipping og vedlikehold for å forbli frodig, full og innenfor ønsket størrelse.
På starten av våren, før ny vekst starter, klipp av grener eller skudd rett over der du ser ny vekst spire. Tynn ut sidene nedenfra og oppover.
Pass på å se etter grener som vokser utenfor det området der buskene eller plantene vanligvis vokser i løpet av sommeren. Bruk en hagesaks til å klippe vekk disse ekstra grenene og trim sidene pent.
Når temperaturen stiger over 10 grader, er det viktig at hekken får tilstrekkelig med vann. Helst vann de med en timer 1-3 ganger i uken, avhengig av været, årstiden og stedet. Vann gjerne om natten. Jorden bør være fuktig, ikke våt eller tørr. Husk å vanne grundig hver gang slik at vannet renner helt ned til røttene. Det er bedre å vanne mye per gang enn å vanne litt og ofte. Sjekk alltid før du vanner, slik at hekken ikke får for mye vann.
Et tips er å kjøpe en fuktmåler hos din lokale hagebutikk. Da vet du sikkert at plantene dine får riktig mengde vann.
Det er helt normalt at plantene mister farge, blir litt brune og henger litt etter planting. De bruker nå all sin energi på å etablere seg og blir grønne og fine igjen så snart de har etablert seg ordentlig.
Dette er et omdiskutert tema. Vi anbefaler at du dekker plantene dine hvis du vet at det er mye vind eller hvis du har en nyplantet løvhekk. Tuja og barlind kan få brannskader hvis det er solrikt og bakken fortsatt er frossen. Det skader aldri å dekke dem mot den sterke vårsolen.
Målet er å plante hekker i beholdere fra tidlig vår til midten av høsten når jorden er varm nok for røttene å vokse godt. Hvis du har hekker uten jord rundt røttene (bare root hedges), er det best å plante dem når de sover sent på vinteren eller tidlig på våren. Det kan være utfordrende å plante slike planter i Norden uten problemer. Men hekker med jord rundt røttene (rootball hedges) kan plantes om våren eller høsten.
Når du planter en hekk mot naboen, er det viktig å velge passende hekker og plassering for å sikre personvernet og et godt forhold med naboen. Velg en hekk som vokser jevnt og skaper en tett barriere uten å invadere naboens eiendom. Hold et passende avstandsmål fra grensen for å unngå fremtidige konflikter, vanligvis anbefales det en avstand på rundt halvparten av den fullvoksne bredden til hekken. Kommunikasjon med naboen om valg av hekker og plassering kan også være viktig for å sikre en felles forståelse og unngå misforståelser.
Når du står overfor valget av hvilken hekk du skal plante, åpner vårt sortiment av hekkplanter opp for en rekke flotte alternativer. Enten du foretrekker den elegante og tette egenskapen tilagnbøk, den hurtigvoksende karakteren til tuja, eller den frodige og grønne atmosfæren som bøkehekken skaper, har vi variasjonen du trenger.
Syrinhekkens duftende blomster, barlindens robusthet, laurbærheggens glansfulle blader og ligusterens allsidighet er også blant våre anbefalinger. Hvert valg har sine egne særegne fordeler og omsorgsbehov, så velg med omhu og vurder din personlige stil, klimaet og behovene til hagen din for å finne den perfekte hekken.
Når du planter en hekk i en skråning, er det viktig å forberede terreng og velge hekker som passer til skråningen. Start med å rydde området for ugress og løsne jorden forsiktig for å sikre god drenering. Velg hekker som trives i skråninger og som også kan hjelpe med å redusere erosjon. Plasser dem i riktig avstand for å sikre god vekst og etablering. Etter planting, hold jorden fuktig og legg gjerne et lag med mulch for å bevare fuktighet og beskytte røttene. Regelmessig vedlikehold og stell vil sikre en sunn og vakker hekk som gradvis vil fylle skråningen med grønn skjønnhet.
For å skape en frodig og vakker hekk, er det viktig å følge noen enkle trinn.
Ved å følge disse trinnene vil du kunne skape en vakker, velpleid hekk som vil forbedre utseendet på hagen din over tid. Planlegging, riktig planting og stell er nøkkelen til å skape en elegant, veldefinert levende grense som vil glede deg i årene som kommer.
Hei! Therese her 👋 Hvordan kan jeg hjelpe deg?
0 varer
Du har ingen produkter i handlekurven.
0 kr