Bartrær er ofte den første planten folk tenker på når det er snakk om hekkplanter. Det i seg selv er et bevis på statusen bartrær har som velegnede hekkplanter. De fleste bartrehekkplanter hører ikke hjemme i Skandinavia, men det betyr ikke at de ikke kan brukes som hekk i Skandinavia. Heller motsatt. Bartrehekker er blant de vanligste hekkene i Europa.
Det blir mer og mer populært å ha hager som krever lite vedlikehold. Gartnere elsker å jobbe i hagen, men har kanskje ikke tid til å holde alt fint og ryddig. Mens andre ikke er så glad i å jobbe i jorden, men de vil fortsatt ha en vakker, grønn hage. Med en lettstelt hage trenger du ikke tilbringe så mye tid i hagen, men du kan fortsatt føle deg trygg på at den ser velstelt ut. Hvilke hekkplanter egner seg til en lettstelt hage?
Løvfellende busker og hekkplanter er planter som, i det minste i vår del av verden, feller bladene om høsten eller vinteren. Det betyr at løvfellende planter er det motsatte av eviggrønne planter, som beholder bladverket hele året. Det at de mister bladene, betyr ikke at løvfellende tre og buskerikke passer som hekkplanter.
Saktevoksende hekkplanter – hvilke alternativer har du? Ikke alle planter vokser fort. Og det er egentlig veldig bra! Når du vil ha en høy hekk, er det selvsagt veldig fint hvis hekken vokser fort. Slik kan du nyte privatliv og ly i hagen på kort tid. Men har du kanskje en hekk du vil holde tett og kort?
Eviggrønne er planter som beholder nesten alle eller flesteparten av bladene om vinteren. Bladverket er nesten helt motstandsdyktig mot kulde og tap av fuktighet, som hindrer at bladene visner. Derfor har eviggrønne planter grønne blader i alle de fire årstidene. Noen eviggrønne planter har nåler og ikke blader, selv om det ikke er noen markante biologiske forskjeller på dem, med unntak av formen på bladene.
Hvordan agnbøk ser ut på vinteren er ett av mange spørsmål kunder har når de vurderer å kjøpe agnbøk. Svaret ser du på denne siden (+ 12 andre fakta du kanskje ikke visste)
Hvilken barlindhekk passer best for deg? Med eller uten bær? Hurtigvoksende eller sen? Les videre og se prisene våre her.
Bøk, blodbøk eller agnbøk, det er spørsmålet. Kjøp bøkhekken din enkelt gjennom Norges høyest rangerte nettleverandør av hekkplanter. 100 % risikofritt med vekstgaranti, betaling ved levering og GPS-utstyrte lastebiler.
Liguster har lenge vært en veldig populær hekkplante i Skandinavia. Det finnes 2 typer, ligustrum ovalifolium med brede blader og den «vintergrønne» ligustrum vulgare med små blader. Hvilken type passer best i hagen din?
Hvilken tujasort som tujahekk? Ok, så har du bestemt deg for en tujahekk? Smart valg. Men hvordan velger man mellom de forskjellige tujasortene? Les artikkelen nedenfor, innen 5 minutter vet du alt om sortenes fordeler, men også ulemper (som leverandørene vanligvis ikke informerer deg om)
Tips for å beskjære hekken. Som regel er det greit å beskjære hekken med motorsag, så lenge du vet når og hvordan det er best å gjøre det.
Trenger du råd om beste måte å sette en hekk i jord med leire og hvilke typer hekker som passer best? I denne artikkelen skal vi fortelle deg alt du trenger å vite.
Tuja er et populært valg for å holde på fuktigheten i jorden og gi et godt grunnlag for planter og trær. Denne veiledningen forteller deg hvordan du tar vare på en tuja og holder den sunn og frisk.
Når er det best å vanne hagen? Dette spørsmålet avhenger av flere ulike faktorer. Klima, jordtype og andre typer planter i hagen er viktige faktorer.
Det er synd, men vi ser ofte at folk gjør de samme, lett unngåelige, feilene. Med tipsene i denne bloggen kan du lære fra andres feil. Bruk det!
Tips for å vanne liguster.
Hekkplanter Tujahekk
Tujaer et eviggrønt og veldig populært bartre fordi det vokser raskt og tett. Derfor passer tuja veldig godt som hekk og prydplante. Ingen av de fem tujaartene hører til i Europa, men to av dem hører til i Nord-Amerika og tre fra Øst-Asia. De vil trives i europeisk jord, da tujaen tåler mange typer jordsmonn, blant annet tørr jord. Yngre tujablader skiller seg markant fra eldre tujablader. Unge tujablader har skarpe, nålaktige blader det første året. Når tujaen vokser til, blir de velduftende bladene mykere og mer skjellaktige. De ser mykere og mer innbydende ut, og passer like godt til tradisjonelle som moderne hager.
Thuja occidentalis «Brabant»
Thuja occidentalis «Smaragd»
Thuja plicata
Tujaen er en enestående hekkplante på mange måter. Den vokser i nesten all slags jordsmonn og på grunn av den eviggrønne fargen på bladene frisker de opp enhver hage, selv i de kalde vintermånedene. Tujahekk er motstandsdyktig mot sykdom, lett å stelle og tåler kraftig beskjæring. Tujahekker tåler ikke beskjæring helt ned til stammen, men det bør ikke være et problem, siden det er relativt enkelt å forme den. Det finnes ulike tujakultivarer tilgjengelig. Til den nord-amerikanske tujaen tilhører artene thuja occidentalis (sedertre) eller thuja plicata (kjempetuja). Alle kultivarene passer utmerket som hekkplanter til både små og store hager.
I hagemiljøet kalles tujaen vanligvis arborvitae som kan oversettes til «livets tre». På mange språk brukes denne oversettelsen som det vanlige navnet på tuja. Dette navnet viser til de såkalte medisinske kvalitetene til sevjen, barken og grenene. Men passer også godt fordi av natur er tujaen sterk, eviggrønn og motstandsdyktig mot sykdom. Tujaens helbredende kvaliteter var også det som førte planten til Europa. Under sin tredje reise til Canada ble den franske oppdageren Jacques Cartier oppmerksom på at de innfødte brukte tujaen som medisin og tok med seg planten for å helbrede skjørbuk blant mannskapet. På den måten ble thuja occidentalis den første nord-amerikanske planten som ble eksportert til Europa. Det tok ikke lang tid før folk oppdaget prydverdien til tujaen. At den var så hardfør av natur bidro sannsynligvis til populariteten som hekkplante i Mellom-Europa, fordi det var én av veldig få planter som overlevde de harde vintrene som var ganske vanlige i det området. I tillegg verdsettes treverket til tujaen på grunn av lydkvalitetene. Tuja plicata-treet blir ofte brukt til å lage gitarbunner av. Treverket er mykt, lett og velduftende og passer også godt til å bygge med. Det er naturlig motstandsdyktig mot råte, og derfor velegnet til utendørsbygg, så vel som strukturelementer på kanoer. Denne planten har virkelig levd opp til det myteomspunne ryktet som en gave til menneskeheten.
Begrepet «livets tre» passer også fordi tujaen lever usedvanlig lenge. I Nord-Amerika har man funnet eksemplarer som er mer enn tusen år gamle. Hvis du vedlikeholder tujahekken ordentlig, vil den sannsynligvis være lojal mot deg så lenge du lever. Den tiltrekker også annet liv til hagen din, både fugler og sommerfugler liker tujahekker. Den passer også godt som innsynskjermende hekk fordi den er tettvokst. Selv de laveste tujaartene kan bli omtrent tre meter. Mange tujaarter vokser naturlig i bartrefasong, men med litt klipping, er det veldig enkelt å ivareta en rett tujahekk.
Det passer best å beskjære tujahekken i de varme månedene. Du må beskjære en tujahekk, fordi tujaartene vokser relativt raskt og krever litt stell for å beholde fasongen. De kan vokse opptil 30 centimeter i året. Årlig beskjæring bør være nok for relativt saktevoksende arter som thuja occidentalis, men vi anbefaler å klippe tujahekken to ganger i året. Pass på at du vanner unge tujahekker regelmessig til de er veletablert. Deretter klarer de å passe på seg selv. Tujaer foretrekker å stå i full sol eller delvis skygge, men de kan også vokse i skyggen. De vil trives i nesten all slags jordsmonn, men ekstrem tørke og vannopphoping kan potensielt være skadelig.
Etter at den ble importert til Europa for sine medisinske egenskaper, ble tujaen raskt ansett som en prydplante og har blitt en av de mest populære hekkplantene som plantes i europeiske hager. Med sitt fargerike, vakre og velduftende bladverk passer tujahekken godt inn i hagen din, selv om du ikke har så god plass. Den krever nokså lite stell, er lite krevende og garanterer grønn farge hele året. Sedertrekultivaren kjent som thuja occidentalis 'brabant' er kanskje den mest populære tujavarianten, selv om fetteren sedertreet 'smaragd' ikke ligger langt bak. Disse tujavariantene er kjent for å være kostnadseffektive, attraktive og lette å dyrke. Samme hvilket bartre du vil ha, vil nokså sikkert tujahekken oppfylle ønskene dine. Med artens enestående lange levetid og nok stell, vil sannsynligvis en tujahekk være med på å oppgradere hagen din så lenge du lever. I tillegg kommer tujaens tradisjonelle helbredende kvaliteter, noe som kan forklare hvorfor mange eldre sivilisasjoner anså denne arten som en gave til menneskeheten. Selv om tujaen er lettstelt kan du velge noe enda enklere og bestille en ferdighekk. Enten du velger en favoritt som sedertre 'brabant' eller en litt mindre kjent variant som kjempetujaen 'martin' eller 'atrovirens', så finnes det en tuja som passer for deg.
Hei! Therese her 👋 Hvordan kan jeg hjelpe deg?
0 varror
Du har ingen produkter i handlekurven.
0 kr