Tujahekk

Tujaer et eviggrønt og veldig populært bartre fordi det vokser raskt og tett. Derfor passer tuja veldig godt som hekk og prydplante. Ingen av de fem tujaartene hører til i Europa, men to av dem hører til i Nord-Amerika og tre fra Øst-Asia. De vil trives i europeisk jord, da tujaen tåler mange typer jordsmonn, blant annet tørr jord. Yngre tujablader skiller seg markant fra eldre tujablader. Unge tujablader har skarpe, nålaktige blader det første året. Når tujaen vokser til, blir de velduftende bladene mykere og mer skjellaktige. De ser mykere og mer innbydende ut, og passer like godt til tradisjonelle som moderne hager.

Thuja Brabant

Thuja occidentalis «Brabant»

fra 72 kr
Thuja Smaragd

Thuja occidentalis «Smaragd»

fra 86 kr
Kjempetuja

Thuja plicata

fra 207 kr

Tujaen er en enestående hekkplante på mange måter. Den vokser i nesten all slags jordsmonn og på grunn av den eviggrønne fargen på bladene frisker de opp enhver hage, selv i de kalde vintermånedene. Tujahekk er motstandsdyktig mot sykdom, lett å stelle og tåler kraftig beskjæring. Tujahekker tåler ikke beskjæring helt ned til stammen, men det bør ikke være et problem, siden det er relativt enkelt å forme den. Det finnes ulike tujakultivarer tilgjengelig. Til den nord-amerikanske tujaen tilhører artene thuja occidentalis (sedertre) eller thuja plicata (kjempetuja). Alle kultivarene passer utmerket som hekkplanter til både små og store hager.

Tuja – livets tre

I hagemiljøet kalles tujaen vanligvis arborvitae som kan oversettes til «livets tre». På mange språk brukes denne oversettelsen som det vanlige navnet på tuja. Dette navnet viser til de såkalte medisinske kvalitetene til sevjen, barken og grenene. Men passer også godt fordi av natur er tujaen sterk, eviggrønn og motstandsdyktig mot sykdom. Tujaens helbredende kvaliteter var også det som førte planten til Europa. Under sin tredje reise til Canada ble den franske oppdageren Jacques Cartier oppmerksom på at de innfødte brukte tujaen som medisin og tok med seg planten for å helbrede skjørbuk blant mannskapet. På den måten ble thuja occidentalis den første nord-amerikanske planten som ble eksportert til Europa. Det tok ikke lang tid før folk oppdaget prydverdien til tujaen. At den var så hardfør av natur bidro sannsynligvis til populariteten som hekkplante i Mellom-Europa, fordi det var én av veldig få planter som overlevde de harde vintrene som var ganske vanlige i det området. I tillegg verdsettes treverket til tujaen på grunn av lydkvalitetene. Tuja plicata-treet blir ofte brukt til å lage gitarbunner av. Treverket er mykt, lett og velduftende og passer også godt til å bygge med. Det er naturlig motstandsdyktig mot råte, og derfor velegnet til utendørsbygg, så vel som strukturelementer på kanoer. Denne planten har virkelig levd opp til det myteomspunne ryktet som en gave til menneskeheten.

Innsynsskjermende tujahekker

Begrepet «livets tre» passer også fordi tujaen lever usedvanlig lenge. I Nord-Amerika har man funnet eksemplarer som er mer enn tusen år gamle. Hvis du vedlikeholder tujahekken ordentlig, vil den sannsynligvis være lojal mot deg så lenge du lever. Den tiltrekker også annet liv til hagen din, både fugler og sommerfugler liker tujahekker. Den passer også godt som innsynskjermende hekk fordi den er tettvokst. Selv de laveste tujaartene kan bli omtrent tre meter. Mange tujaarter vokser naturlig i bartrefasong, men med litt klipping, er det veldig enkelt å ivareta en rett tujahekk.

Det passer best å beskjære tujahekken i de varme månedene. Du må beskjære en tujahekk, fordi tujaartene vokser relativt raskt og krever litt stell for å beholde fasongen. De kan vokse opptil 30 centimeter i året. Årlig beskjæring bør være nok for relativt saktevoksende arter som thuja occidentalis, men vi anbefaler å klippe tujahekken to ganger i året. Pass på at du vanner unge tujahekker regelmessig til de er veletablert. Deretter klarer de å passe på seg selv. Tujaer foretrekker å stå i full sol eller delvis skygge, men de kan også vokse i skyggen. De vil trives i nesten all slags jordsmonn, men ekstrem tørke og vannopphoping kan potensielt være skadelig.

Hvorfor bør du velge en tujahekk?

Etter at den ble importert til Europa for sine medisinske egenskaper, ble tujaen raskt ansett som en prydplante og har blitt en av de mest populære hekkplantene som plantes i europeiske hager. Med sitt fargerike, vakre og velduftende bladverk passer tujahekken godt inn i hagen din, selv om du ikke har så god plass. Den krever nokså lite stell, er lite krevende og garanterer grønn farge hele året. Sedertrekultivaren kjent som thuja occidentalis 'brabant' er kanskje den mest populære tujavarianten, selv om fetteren sedertreet 'smaragd' ikke ligger langt bak. Disse tujavariantene er kjent for å være kostnadseffektive, attraktive og lette å dyrke. Samme hvilket bartre du vil ha, vil nokså sikkert tujahekken oppfylle ønskene dine. Med artens enestående lange levetid og nok stell, vil sannsynligvis en tujahekk være med på å oppgradere hagen din så lenge du lever. I tillegg kommer tujaens tradisjonelle helbredende kvaliteter, noe som kan forklare hvorfor mange eldre sivilisasjoner anså denne arten som en gave til menneskeheten. Selv om tujaen er lettstelt kan du velge noe enda enklere og bestille en ferdighekk. Enten du velger en favoritt som sedertre 'brabant' eller en litt mindre kjent variant som kjempetujaen 'martin' eller 'atrovirens', så finnes det en tuja som passer for deg.

 

Plantinavia Norge
En levende kundeservicehelt svarer raskere enn du forventer (ingen anrop, bare Whatsapp)

Plantinavia Norge

Hei! Therese her 👋

Hvordan kan jeg hjelpe deg?

now
Start Chat

Trillebår

0 varror

Du har ingen produkter i handlekurven.