Agnbøk Hekk
Barlind hekk
Bøkehekk
Laurbærhegg Hekk
Liguster hekk
Syrinhekk
Tujahekk
Bartrehekk
Bartrær er ofte den første planten folk tenker på når det er snakk om hekkplanter. Det i seg selv er et bevis på statusen bartrær har som velegnede hekkplanter. De fleste bartrehekkplanter hører ikke hjemme i Skandinavia, men det betyr ikke at de ikke kan brukes som hekk i Skandinavia. Heller motsatt. Bartrehekker er blant de vanligste hekkene i Europa.
Hurtigvoksende hekkplanter
Noen hekkplanter vokser raskere enn andre. Men det betyr ikke nødvendigvis at én type er bedre enn andre – alt kommer an på hva du vil gjøre med plantene dine.
Lettstelte hekkplanter
Det blir mer og mer populært å ha hager som krever lite vedlikehold. Gartnere elsker å jobbe i hagen, men har kanskje ikke tid til å holde alt fint og ryddig. Mens andre ikke er så glad i å jobbe i jorden, men de vil fortsatt ha en vakker, grønn hage. Med en lettstelt hage trenger du ikke tilbringe så mye tid i hagen, men du kan fortsatt føle deg trygg på at den ser velstelt ut. Hvilke hekkplanter egner seg til en lettstelt hage?
Løvfellende hekker
Løvfellende busker og hekkplanter er planter som, i det minste i vår del av verden, feller bladene om høsten eller vinteren. Det betyr at løvfellende planter er det motsatte av eviggrønne planter, som beholder bladverket hele året. Det at de mister bladene, betyr ikke at løvfellende tre og buskerikke passer som hekkplanter.
Saktevoksende hekkplanter
Saktevoksende hekkplanter – hvilke alternativer har du? Ikke alle planter vokser fort. Og det er egentlig veldig bra! Når du vil ha en høy hekk, er det selvsagt veldig fint hvis hekken vokser fort. Slik kan du nyte privatliv og ly i hagen på kort tid. Men har du kanskje en hekk du vil holde tett og kort?
Vintergrønne hekker
Eviggrønne er planter som beholder nesten alle eller flesteparten av bladene om vinteren. Bladverket er nesten helt motstandsdyktig mot kulde og tap av fuktighet, som hindrer at bladene visner. Derfor har eviggrønne planter grønne blader i alle de fire årstidene. Noen eviggrønne planter har nåler og ikke blader, selv om det ikke er noen markante biologiske forskjeller på dem, med unntak av formen på bladene.
Agnbøkhekkguide
Hvordan agnbøk ser ut på vinteren er ett av mange spørsmål kunder har når de vurderer å kjøpe agnbøk. Svaret ser du på denne siden (+ 12 andre fakta du kanskje ikke visste)
Barlindhekkguide
Hvilken barlindhekk passer best for deg? Med eller uten bær? Hurtigvoksende eller sen? Les videre og se prisene våre her.
Bøkehekkguide
Bøk, blodbøk eller agnbøk, det er spørsmålet. Kjøp bøkhekken din enkelt gjennom Norges høyest rangerte nettleverandør av hekkplanter. 100 % risikofritt med vekstgaranti, betaling ved levering og GPS-utstyrte lastebiler.
Ligusterhekkguide
Liguster har lenge vært en veldig populær hekkplante i Skandinavia. Det finnes 2 typer, ligustrum ovalifolium med brede blader og den «vintergrønne» ligustrum vulgare med små blader. Hvilken type passer best i hagen din?
Tujahekkguide
Hvilken tujasort som tujahekk? Ok, så har du bestemt deg for en tujahekk? Smart valg. Men hvordan velger man mellom de forskjellige tujasortene? Les artikkelen nedenfor, innen 5 minutter vet du alt om sortenes fordeler, men også ulemper (som leverandørene vanligvis ikke informerer deg om)
Beskjære hekken med motorsag
Tips for å beskjære hekken. Som regel er det greit å beskjære hekken med motorsag, så lenge du vet når og hvordan det er best å gjøre det.
Plante en hekk i jord med leire
Trenger du råd om beste måte å sette en hekk i jord med leire og hvilke typer hekker som passer best? I denne artikkelen skal vi fortelle deg alt du trenger å vite.
Ta vare på tuja
Tuja er et populært valg for å holde på fuktigheten i jorden og gi et godt grunnlag for planter og trær. Denne veiledningen forteller deg hvordan du tar vare på en tuja og holder den sunn og frisk.
Tips for å vanne hagen
Når er det best å vanne hagen? Dette spørsmålet avhenger av flere ulike faktorer. Klima, jordtype og andre typer planter i hagen er viktige faktorer.
Vanlige feil ved planting
Det er synd, men vi ser ofte at folk gjør de samme, lett unngåelige, feilene. Med tipsene i denne bloggen kan du lære fra andres feil. Bruk det!
Vanne liguster
Tips for å vanne liguster.
Hekkplanter Tujahekk guide
Hvilken tujasort som tujahekk?
Ok, så har du bestemt deg for en tujahekk? Smart valg. Men hvordan velger man mellom de forskjellige tujasortene?
Les artikkelen nedenfor, innen 5 minutter vet du alt om sortenes fordeler, men også ulemper (som leverandørene vanligvis ikke informerer deg om)
Du er nok enig når jeg sier at det knapt finnes en by i Norge som ikke har noen som har disse hekkene plantet i hagen: tujaer
Tujahekk er en hekktype du kan stole på. Tuja har vist seg å være robuste og tilpasningsdyktige, klarer å håndtere den norske vinteren bra og får sjelden frostskadede grener.
Tujaen fantes allerede i tertiærperioden, noe som er bevist av fossile funn. Den er også kjent som livets tre, som refererer til de helbredende oljene planten produserer. De sies å ha en desinfiserende effekt og brukes ofte til å behandle vorter.
Men vær forsiktig: Ikke prøv å lage denne oljen selv hjemme fordi noen deler av tujaen, i likhet med barlind, er giftige. Den kan forårsake hudirritasjon, så bruk hansker når du jobber med tujaer hvis du er en sensitiv person.
Tuja som hekk eller som frittstáende tre?
Tuja plantes også som frittstående trær, men de fleste plantene brukes til å skape en tett hekk som innsynsbeskyttelse for hagen.
Les mer
Laer deg hvordan du planter deg utan missöden.
Hvordan planter jeg egentlig tujaene mine?
Hvilke forskjellige typer tuja kan jeg velge mellom?
I Norge finnes det 3 populære typer tuja:
Oppdag hvilken sesong er best, vår eller høst?
Det er best å plante tujaer om våren eller høsten. Krukkedyrkede tujaer kan også plantes om sommeren.
Nå som du har plantet hekken din, kommer den sannsynligvis allerede til å se vakker ut.
Med dette er bare begynnelsen …
Internett tilbyr luksusen å kunne sammenligne ethvert produkt…
Dette gjelder også tujaer. Som forbruker fokuserer vi vanligvis på pris først…
den eldste frittstående tujaen er i canada, den er over 1500 år gammel
Tujaer er robuste og lette å vedlikeholde.
Skikkelig innsynsbeskyttelse til en svært rimelig pris i forhold til andre hekktyper, som barlind eller liguster
Men det er også noen mindre ulemper:
Thuja Occidentalis Smaragd Thuja Occidentalis Brabant Thuja Plicata Mer generelt er de latinske navnene litt forkortet: Tuja Smaragd / Tuja Brabant / Kjempetuja
Thuja Occidentalis Smaragd Thuja Occidentalis Brabant Thuja Plicata
Mer generelt er de latinske navnene litt forkortet:
Tuja Smaragd / Tuja Brabant / Kjempetuja
Men det er ikke alt …
Mange vet ikke at det mest fordelaktige er å plante mot slutten av sesongen, om høsten. Dette er fordi tujaer allerede har sterke røtter og vokser derfor raskt når våren kommer. Saken er den at de fleste foretrekker å plante om våren fordi været er mer behagelig å være ute i.
Tujaer liker ikke å bli plantet i alt for våt eller tørr mark. Den dør vanligvis ikke på grunn av dette, men den kommer til å få det vanskeligere med å utvikle røttene sine, slik at de går dypere ned i jorden. I tillegg blir det flere grener som blir gule og brune og til slutt avvist som en overlevelsesmekanisme.
Sørg for at du har forberedt før du planter. Selv før du handler, er det ekstremt viktig å sørge for at hekken din vokser godt etter plantingen.
Forberedelse er alfa og omega.
Den nye hekken din kommer til å vokse i hagen din i 15-20 år, så bruk litt tid på å forberede deg godt og ikke forhast deg.
Vær nøye:
Du tenker kanskje at du bare graver et hull, setter tujaen i gropen, fyller på og så er det klart …
Sørg for at rennen eller plantehullet er dobbelt så stort som tujaens rotklump. Både i bredde og dybde.
Sørg for at jorden blir skikkelig løs slik at de nye røttene lett kan forankre seg selv (fjern større steiner og tykke røtter fra andre planter)
En av de viktigste tingene før plantingen er at jorden er veldrenert. Hvis vannet ikke kan renne dypere ned i jorden, men står stille i grøften for lenge, kommer tujahekken til å få problemer.
Kontroller først jordstrukturen der du planter. Hvis det er veldig sandete, kan vannet lett skylles ut til dypere lag. Men når jorden er mer gjørmete, eller jorden presses for hardt sammen med maskiner (for eksempel under husbygging), kan vannet bli værende og ikke ha noe sted å ta veien.
Det er ikke alt …
Hvis vannet blir værende i rennen for lenge, blir røttene påvirket ved at de ikke får næring og oksygen. Etter hvert råtner deler av rotsystemet, noe som resulterer i brune grener på tujaen. Til slutt kan hele tujaen bli gul/brun og dø.
Så:
Kontakt alltid en profesjonell gartner hvis du er usikker på jordforholdene.
Det finnes ikke noe verre enn å grave opp en helt ferdig hekk ett år etter at du har plantet på grunn av dårlige forberedelser.
Ok, så nå er du helt sikker på at rennen er perfekt. Hva nå?
Du vil gi den nye hekken din den beste starten, ikke sant?
Du vet at de første 2 vekstsesongene er de viktigste, siden det er den perioden hekken din virkelig etablerer seg i de dypere lagene. Etter disse 2 årene er alt bare barnemat, og du kan nyte tujahekken din i flere år fremover.
Vel, sørg for å gi hekken din best mulig start!
Hvis du er helt sikker på at den eksisterende jorden din er veldig næringsrik, kan du blande denne jorden med plantejord (kjøpt fra oss eller en lokal hagebutikk).
Spesielt jord som ble brukt til en gammel, fjernet hekk eller der den tidligere ble brukt til å dyrke store trær, kan være tømt for næring.
Ikke ta den risikoen, men fyll rennen med helt ny jord, helst fra et firma som selger jord i området ditt. Vi har skrevet et blogginnlegg om den beste jorden for den nye hekken din her.
Når du planter tujaer med rotklump, etterlater du jutestrien rundt røttene. Når du planter krukkedyrket, tar du bort krukken.
Plasser tujaene i rennen. Hvor stort mellomrom mellom tujaene du trenger, avhenger av hvor tett du ønsker at hekken skal være fra begynnelsen.
Vær oppmerksom på at på en solrik dag må ikke tujaene ligge så lenge horisontalt, siden solen kan gjøre tujaene dine brune på mindre enn 20 minutter.
Begynn å fylle rennen med jord og rett på plantene.
Å huske på når du retter på tujaene:
Nå begynner de nye plantene endelig å se ut som en hekk ?
Fyll hele rennen med vann slik at rotklumpene kan absorbere mye vann.
På grunn av vannet som fylles i rennen, kommer jorden også til å bli presset sammen.
Fyll på med jord der det trengs.
Trykk forsiktig med føttene på jorden for å fylle de gjenværende lufthullene.
For å beskytte jorden mot rask uttørking, bør du vurdere å legge en fiberduk oppå jorden til den nye tujahekken din.
Se vår 5 minutters steg for steg-video nedenfor! (Se hele videoen og få en rabattkode som gir deg gratis gjødsel og dryppslange til den nye hekken din)
Men dette er bare begynnelsen …
På åkrene våre i Nederland vet vi alltid at jord, næring, drenering og vanning er i perfekt balanse. Men på den endelige destinasjonen for plantene har vi ingen innflytelse mer …
Utviklingen av den nye tujahekken er nå avhengig av hvordan hekken trives i sitt nye miljø.
Tuja er en veldig lettstelt hekk, så i de fleste tilfellene går alt bra. I vekstsesongen er vann den viktigste komponenten for at treet skal kunne etablere seg godt i hagen din.
Den beste måten å gi vann på er å bruke en dryppslange. Ved normalt trykk gir den 2,5 til 4 liter vann per time. Dryppsystemet forhindrer vannet i å renne bort fra røttene, siden vannet blir gitt gradvis.
For mye vann er ikke bra, og for lite vann er heller ikke bra.
Avhengig av høyden på tujaen trenger en plante mellom 10 og 30 liter vann per uke.
Rett etter plantingen kan du vanne litt oftere (annenhver dag). De påfølgende månedene pleier en gang i uken å være bra. Drenering er alltid bra og ofte nødvendig, slik at plantene ikke overvannes.
Den mest ideelle situasjonen er et automatisk vanningsanlegg som vanner tidlig om morgenen via en dryppslange.
Hvis du er usikker på om hekken din trenger vann, er det flere måter å sjekke dette på:
Internett tilbyr luksusen å kunne sammenligne ethvert produkt. Dette gjelder også tujaer. Som forbruker fokuserer vi vanligvis på pris først. For levende ting kan det være mindre smart …
Hvorfor?
Det er ikke vanskelig å dyrke en tuja fra 10 cm til 200 cm. Vann, næring og natur gjør resten.
Det blir vanskeligere når du graver opp planter på 200 cm eller høyere. Ja, tujaen kommer til å se perfekt grønn ut når du tar den opp, men så, når du planter den igjen, det er etter en stund at problemene begynner.
Hvordan da?
Fordi planten aldri har blitt forberedt på en omplanting.
Har du noen gang etter flere år forandret plasseringen av et stort tre i hagen din? Risikoen er stor for at den ikke vokste igjen, eller i det minste hadde store problemer med å etablere seg igjen.
Å dyrke en plante på riktig måte koster tid og tid penger, og dette reflekteres i prisen.
Du er veldig heldig hvis du har kjøpt en tujahekk til en pris som er for god til å være sann, og at den så også vokser uten problemer i hagen din.
Problemet er at leverandørene selvfølgelig alltid viser de beste bildene og sier alltid at de har den beste kvaliteten, og som forbruker kan du nesten ikke sammenligne det du kjøpte etter at du har plantet det …
Her er forskjellen mellom 2 thuja brabant. De er begge 175 cm, men to forskjellige produsenter.
Som du ser i tabellen ovenfor, er det ganske mange forskjeller for hva som kan betraktes som den samme typen planten i samme høyde.
Det første vi ser er prisforskjellen. Det er 50 % forskjell i pris …
Men hva er den virkelige historien?
Hvis du vil plante en thuja brabant-hekk på 20 meter, trenger du enten 50 yngre tujaer eller 40 eldre tujaer.
Totalprisen for kjøpet vil være enten 10 000 kr eller 12 000 kr
Nå er plutselig prisforskjellen bare 20 % når du regner totalprisen.
Dessuten tar det kortere tid å plante 40 planter enn 50 planter. Så grovt sett er den eldre og bedre dyrkede Thuja Brabant-planten bare 10 % dyrere enn den yngre.
Det endelige resultatet etter plantingen er helt annerledes når det gjelder innsynsbeskyttelse:
Den yngre hekken kan ha høyden, men fordi den ikke har blitt klippet på åkeren, ser du den beryktede, ikke-tette strukturen som vi dessverre ser i mange hager i Norge. Gjennom hele tujaen kan du enkelt se hovedstammen.
Dette er grunnen til at thuja brabant noen ganger har et litt negativt rykte om å være glissen og sparsommelig, men det handler bare om billig dyrket tujaer som har blitt dyrket superfort med mye nitrogen.
Husker du den lille tujaen som vokser fra 10 cm til 200 cm? Hvis du skulle ta den opp av jorden, ville du se et rotsystem som nesten ikke har noen rotstrukturer. Det har vanligvis bare 2 eller 3 pinrøtter som går dypt ned i jorden.
Omplanting eller trimming av røttene aktiverer tujaen slik at den skaper nye røtter og en tettere rotstruktur opprettes.
Men det er en ulempe for noen produsenter:
Omplanting og underskjæring stopper veksten på tujaen. Tujaen legger all sin energi i å skape nye røtter og mindre energi til å vokse og få nye skudd. Dette betyr at de må tas lengre vare på på åkeren, noe som betyr at det koster mer å dyrke den.
Siden det er mange utenlandske forhandlere på det nederlandske markedet som bare ønsker å kjøpe til den billigste prisen, er det selvfølgelig også produsenter som prøver å få tujaer
til å vokse raskt, til ønsket høyde, til så lav pris som mulig …
Tujaer som har blitt underklipt eller plantet om har et så kompakt rotsystem med røtter som vokser raskere i den nye hagen etter omplantingen.
Den billigere varianten kan være vanskelig i 1, eller i noen tilfeller også 2, vekstsesonger før den er skikkelig etablert.
Så en thuja brabant på 150 cm som har blitt omplantet, kan enkelt passere en thuja brabant på 175 cm som ikke har blitt omplantet etter bare 1 vekstsesong.
Det finnes ytterligere 3 flere grunner til prisforskjellen mellom tujaer:
Slik er det:
Transport fra Nederland til Skandinavia er ikke billig. Jo tynnere trærne er, jo mer du kan transportere i hver lastebil, jo lavere koster transporten per tuja … enkel matte …
Og etter at de har blitt klippet og formet på åkeren, tar det lengre tid for en tuja å begynne å vokse igjen, men nå blir de tykkere og tettere.
En annen faktor er mengden tujaer på åkeren. Om tujaene plantes 35 cm eller 70 cm fra hverandre, gjør en stor forskjell! Ikke bare kommer tujaene som ha mer plass til å bli tykkere fordi de har mer sollys, de kommer også til å være mindre utsatt for sykdommer …
Det er det samme med mennesker: Hvis du samler mange mennesker over lang tid, vokser risikoen for sykdom betydelig.
På den andre siden er det alltid planteskoler som foretrekker flere tujaer per hektar for å holde kostnaden lavere …
Tujaer tilbys vanligvis i 2 varianter, krukkedyrket eller med rotklump.
Hva er forskjellen?
Rotklump tas opp fra den åpne åkeren og leveres med jute rundt røttene. Disse typene tujaer kan bare plantes om våren eller høsten.
Krukkedyrkede tujaer kan også plantes om sommeren.
Noen tror det er mye bedre med krukkedyrkede, at sjansen for at de dør skal være mye lavere.
Men er det egentlig sånn?
Det er en feilaktig antagelse at tujaer med rotklump kan dø raskere fordi rotsystemet skjæres av når man tar opp plantene.
Dette gjelder bare for planter som aldri har blitt plantet om, altså den billigere varianten
vi prater om ovenfor her.
Det gjelder ikke for tujaer med rotklump som er dyrket riktig: Disse har et veldig kraftig rotsystem som nesten ikke er forskjellig fra en krukkedyrket variant.
En riktig krukkedyrket tuja er dessuten mye dyrere enn en med rotklump.
Å dyrke planter i krukker tar mye mer tid og mer arbeid enn å dyrke på åpne åkere. Det er en helt annen måte å håndtere dem på, og derfor er kostnaden ofte 30-50 % høyere enn for tujaer med rotklump.
Nå tenker kanskje du:
Hvordan er det mulig at noen leverandører har krukkedyrkede planter som er billigere enn planter med rotklump?
Det er virkelig et bra spørsmål.
Enten er produsenten ekstremt effektiv når han jobber og dyrker og kan tilby lave priser på grunn av lave lønnskostnader. (Ikke så sannsynlig)
Eller
Tujaene presses ned i krukker når de skal selges, men de dyrkes ikke i krukker.
Dette er vanlig. Siden mange feilaktig tror at krukkedyrkede er bedre, så sørger produsentene for at de står i krukke når de selges.
Dette er lett å oppdage ved planting:
Når du tar av plastbeholderen kommer du ikke til å se en avstengt rotstruktur, som du ville sett med skikkelig krukkedyrkede planter. Og sannsynligvis, hvis ikke tujaene har vært dyrket i gjørme, kommer sanden til å falle av.
Nå har du lært deg at det kan være mange kvalitetsforskjeller mellom tujaer. Måten den nye hekken din utvikler seg, avhenger av hvordan tujaen din er dyrket og deretter tas vare på i hagen din.
Men det er en viktig ting til:
Det handler om levende ting.
Ja, den kommer selvfølgelig til å få vann. Men har du noen gang tenkt på hvor mange ganger rotklumpen kastes frem og tilbake før den plantes?
Og hvor mye ekstra stress dette gir planten, som senere kommer fram i utviklingen etter plantingen?
Visste du at mange leverandører på nettet bruker lokale lager der de omorganiserer planter etter hva som bestilles? Noen anelse om hvor lenge en tuja kan ha vært der før den sendes til kunden? Og hvordan sendes de egentlig hjem til kunden for å gjøre det så billig som mulig?
Det vi gjør …
Da vi startet å levere til Skandinavia for mange år siden, fokuserte vi på lavpristransport. Så vi lastet alle tujaene løst i lastebilen, stablet som en pyramide. På den måten kunne vi sende over 1000 store tujaer per lastebil!
Til å begynne med ble tujaene gravd opp og lagt på en flat vogn. Fra denne vognen ble tujaene lastet inn på lastebilen. Hjemme hos kunden ble alle plantene lesset av, en etter en, og rotklumpen slo ofte i bakken.
Innen tujaene ble plantet, hadde trærne blitt kastet frem og tilbake så mange ganger at mengden stress resulterte i vekstproblemer.
Vi måtte finne en annen løsning.
Vi måtte finne en måte vi kunne levere de ferskeste tujaene, direkte fra planteskolen.
Så det gjorde vi …
Bare rørt 1 gang før de kommer til kundens hage: Når de er lastes i esken.
Ja, vi kunne nå laste mye færre planter og transportkostnadene våre økte med 35 %, men på den andre siden hadde vi 75 % mindre problemer med trærnes vekst.
For å være supertransparente, har alle lastebilene våre sporing. Kundene våre kan følge tujaene på veien hjem til hagen sin. Bokstavelig talt noen dager etter at vi har gravd opp tujaen i Nederland, plantes de i Skandinavia.
Vi streber etter å levere Norges ferskeste hekkplanter, med minst stress for plantene.
Tujaer er ekstremt populære i hele Skandinavia. Dens popularitet har også en ulempe: Det finnes enda færre kvalitetstujaer på markedet.
Det verste som kan skje er at du tror du har gjort et kupp, plantet plantene i hagen din, og finner ut noen måneder senere at du må gjøre jobben om igjen.
For å redusere risikoen, vurder følgende når du vurderer å kjøpe en tujahekk:
Spør din tuja-leverandør de rette spørsmålene (inkludert de som ikke liker å svare) Sjekk jorden, sørg for at den er godt drenert og fruktbar. Bruk et vanningsanlegg, helst en dryppslange med automatisk timer og fuktighetsmåler. Les garantibeskrivelsen nøye. Noen leverandører annonserer med lang garanti, men når du leser nøye, gjelder den bare for 20 % av trærne … Sjekk anmeldelser på nettet og vær oppmerksom på at det kan være falske For å være 100 % sikker: Be om referanser i nærheten, spesielt kunder som plantet for over et år siden, slik at du kan se hvordan hekken har utviklet seg. Prøv å se etter samme type og høyde hvis mulig.
Thuja occidentalis «Brabant»
Thuja occidentalis «Smaragd»
0 varror
Du har ingen produkter i handlekurven.
0 kr