Bøkehekker

Passer den vanlige bøken som hekk?
Bøk (Fagus Sylvatica) er en kjent sort og kalles også vanlig bøk. Denne arten er også mye brukt som hekk. De vakre bladene skifter til en vakker gul eller oransje farge om høsten, og blir liggende gjennom vinteren. Når bøk brukes som hekk, gir det en vakker tett privatlivsskjerm til hagen din.

Bøk

Fagus sylvatica

fra 80 kr
Blodbøk

Fagus sylvatica «Atropunicea»

fra 98 kr

Bøkehekk eller fagus sylvatica er en av de mest brukte hekkplantene. Selv om den er løvfellende, har bøk en spesiell kvalitet som gjør at den beholder mesteparten av bladverket gjennom vinteren. De fleste feller ikke bladene før ny grønn vekst tvinger dem ut om våren. Det vil være villedende å kalle dem eviggrønne, fordi bladene gradvis endrer farge fra grønne til kopperrøde om høsten. Disse kvalitetene gjør bøk til en ideell helårs innsynsskjermingshekk og som vindskjerm, pluss bonusen med de flotte høst- og vinterfargene.

Selv om bøk vanligvis assosieres med høye trær, er det ikke uvanlig å se bøkehekker i offentlige parker. Det er sannsynligvis fordi bøk er relativt lettstelt. Siden vanlig bøk hører hjemme i Europa, vil den trives i jordsmonnet her og kun kreve beskjæring for å hindre at den blir for høy. I en tett skog kan vanlig bøk bli opptil 45 meter høy. Noe vi selvsagt ikke anbefaler for hekker. Med minimum vedlikehold blir bøkehekker tettvokste og er resistente mot vind, alt du trenger å gjøre er å nyte de sterke fargene og elegante formene på bladene.

Planting og stell av bøkehekk

Hekker med bare røtter tilbys ganske billig av konkurrentene våre, spesielt sammenlignet med potteplanter og ferdighekker. Men de er bare tilgjengelige i Skandinavia om vinteren, derfor selger ikke vi dem. Plantinavia-sesongene starter sent i mars og varer til midten av juni og fra september til tidlig november. I tillegg er bare røtter mye mer sårbare, derfor dør flere av disse plantene sammenlignet med bøk i potter. Bøk plantet i potter er veldig hardføre og foretrekker et sted i solen eller delvis skygge. Den vil trives på en rekke steder. Men det er lurt å plante bøkehekk på et sted med lite vind. Det er ikke fordi artene ikke tåler vinden, noen typer vanlige bøk og rød bøk er veldig hardføre planter, men sterk vind kan blåse av noen av de tørre bladene før nye blader får sprunget ut. Dette kan gjøre at bøkehekken ikke trives neste år og redusere innsynsskjermingen.

Bøk er en plante som vokser ganske raskt. Med en gjennomsnitts vekstrate på 30 til 60 centimeter vokser den ganske raskt til å være et hjemmehørende løvfellende tre. Derfor er det nødvendig å beskjære bøkehekken ofte, særlig hvis du vil at den skal se litt formell ut. Én beskjæring i året, men helst sent om sommeren eller tidlig høst bør være nok. Du kan klippe bøkehekken om våren, men pass på at du ikke klipper noe av planten før de første skuddene har blitt omtrent 20 centimeter. Du kan nyte det flotte bladverket lenge.

Fordeler med bøkehekk

Bøk tåler å stå i en rekke ulike jordsmonn. De fleste typer veldrenert jordsmonn, syrlig eller alkalisk (kalkholdig) egner seg, med unntak av hard leire, veldig tørre og våte jordsmonn eller områder med vannopphoping. Den lignende, men sterkere agnbøken (carpinus betulus) egner seg bedre under slike forhold. Bøk er også et dårlig valg i ekstrem kulde eller utsatte områder, der vil også agnbøken være et bedre alternativ. Selv om agnbøken egner seg på flere steder og under ulike forhold, er det viktig å huske at den ikke beholder så mange rødbrune blader om vinteren. Kort oppsummert er bøk mer krevende enn agnbøken, men bøk ser flottere ut og gir mer innsynsskjerming i de kalde månedene. Hvis du vil ha rød farge hele året, bør du vurdere rød bøk. Som navnet tilsier har fagus sylvatica 'atropurpurea' nydelig rødt til lilla bladverk.

Yngre bøk bærer ikke frukter. Kun fullvokste trær får nøtter. Blomstene bøkehekkene får i april og mai er ikke så iøynefallende. Verdien til bøkens utseende ligger mest i det flotte vinterbladverket. De passer sammen med andre typer hekkplanter og er derfor en ideell komponent i blandingshekker, men den gir også le for ville dyr, noe som er vanlig for eviggrønne hekker, som bartre. Bøketrær er flotte hjemmehørende, tradisjonelle hekker som er tilholdssted for ville dyr og gir samme innsynsskjerming som eviggrønne hekker, og det til en god pris. Bøkehekker vil få hagen din til å se fin ut i alle årstidene.

Selv om det har tatt hageentusiaster litt tid å innse hvilken fantastisk hekkplante bøk er, har den blitt én av de mest populære løvfellende plantene brukt som hekk. Det er enkelt å forstå hvorfor, på grunn av de mange kvalitetene som gjør at den egner seg så godt til det. Den vokser raskere enn de fleste løvfellende hekkplanter og den garanterer innsynsskjerming hele året. Selv om den ikke er eviggrønn, er den simpelthen en flott plante.

Plantinavia Norge
En levende kundeservicehelt svarer raskere enn du forventer (ingen anrop, bare Whatsapp)

Plantinavia Norge

Hei! Therese her 👋

Hvordan kan jeg hjelpe deg?

now
Start Chat

Trillebår

0 varror

Du har ingen produkter i handlekurven.