Plantinavia har sommerferie. Neste levering: uke 37 (potteplanter)

Vintergrønne hekker

Vintergrønne hekkplanter er planter som beholder nesten alle eller flesteparten av bladene om vinteren. Bladverket er nesten helt motstandsdyktig mot kulde og tap av fuktighet, som hindrer at bladene visner. Derfor har eviggrønne planter grønne blader i alle de fire årstidene. Noen eviggrønne planter har nåler og ikke blader, selv om det ikke er noen markante biologiske forskjeller på dem, med unntak av formen på bladene. Eviggrønne planter kan ofte, men ikke alltid, gjenkjennes av det botaniske navnet, som kan inneholde ordet «sempervirens» eller «atrovirens». Direkte oversatt betyr det «alltid (mørke)grønn». Eviggrønne planter skjermer mot innsyn hele året, men det er prydverdien til en hekk med frisk grønn farge om vinteren som gjør den spesiell.

Nedenfor kan du se hvilke eviggrønne hekkplanter vi har tilgjengelig akkurat nå.

252 varer

Buksbom Krukke 40cm

Kvalitet: Xklusiv

231 kr
Buksbom Krukke 80cm

Kvalitet: Limited

674 kr
Buksbom Krukke 60cm

Kvalitet: Xklusiv

124 kr
Buksbom Krukke 80cm

Kvalitet: Xklusiv

161 kr
Buksbom Krukke 100cm

Kvalitet: Xklusiv

324 kr
Hagebergflette Krukke 80cm

Kvalitet: Velgrenet

244 kr
Hagebergflette Krukke 60cm

Kvalitet: Velgrenet

225 kr
Hagebergflette Krukke 100cm

Kvalitet: Velgrenet

255 kr
Hagebergflette Krukke 125cm

Kvalitet: Velgrenet

438 kr
Hagebergflette Krukke 150cm

Kvalitet: Velgrenet

475 kr
Hagebergflette Krukke 175cm

Kvalitet: Velgrenet

575 kr
Hagebergflette Krukke 60cm

Kvalitet: Grenet

88 kr
Hagebergflette Krukke 100cm

Kvalitet: Grenet

119 kr
Hagebergflette Krukke 125cm

Kvalitet: Grenet

240 kr
Hagebergflette Krukke 80cm

Kvalitet: Grenet

93 kr

Flere eviggrønne planter blir ofte brukt som hekkplanter. Det er ikke uten grunn. Vintergrønne hekker gir ly hele året og en flott grønn hage som ikke nødvendigvis er sårbar for at årstidene skifter. Det betyr ikke at eviggrønne planter aldri feller bladene sine. Alle gjør det, men eviggrønne planter feller ikke bladene før det vokser ut nye. Noen eviggrønne planter feller bladene hvert år, mens andre kun gjør det en gang etter noen år. Selv om bladene kan bli mer enn fem år, er det sjelden at det skjer, selv for disse plantene. I tillegg finnes det planter som anses som eviggrønne fordi de overlever de fleste skandinaviske vintre, men de kan fremdeles miste bladene hvis det er usedvanlig kaldt.

Eviggrønne hekkvarianter

Noen typer planter som hører hjemme i Europa har blader som vanligvis ikke felles, men skifter farge om høsten. Liguster er et godt eksempel på en semi-eviggrønn plante som har blitt en klassisk hekkplante. Bøk (fagus sylvatica eller carpinus betulus) er også én av disse plantene. Disse plantene regnes selvfølgelig ikke som eviggrønne, men løvfellende. Noen av disse artene egner seg fremdeles veldig godt som hekk. Spesielt for de som foretrekker at hekken endrer utseende i løpet av året, enn at den ser grønn og sunn ut når temperaturen synker. Hekker egner seg ofte som grenser eller skiller mellom hager og gir innsynsskjerming. Fordi eviggrønne hekker i motsetning til løvfellende hekkplanter gir ly hele året, foretrekker mange å plante en vintergrøn hekkplante i hagen. Heldigvis finnes det flere arter og varianter med en rekke kvaliteter å velge blant. De fleste blomsterhekker er løvfellende, men det finnes unntak, som rododendron og laurbær. Andre faktorer å ta i betraktning er gjennomsnittlig vekstrate, krav til jordsmonn, fasong, høyde og om du vil ha en formell eller uformell hekk. For å få mer informasjon om hver plantes bestemte kvaliteter kan du lese de individuelle sidene om hver plante.

Eviggrønne hekker i hagen din

En typisk ulempe med de fleste eviggrønne plantene sammenlignet med løvfellende hekker kan være kravene om beskjæring. For de som foretrekker å bruke så lite tid som mulig på beskjæring, kan det være bedre med en løvfellende hekk, da eviggrønne planter pleier å være mindre tilgivende når det kommer til beskjæring. De må beskjæres årlig. Mens du gjerne kan hoppe over et år eller to med løvfellende hekker. Til de som tenker på å plante en hekk, anbefaler vi alltid å se på de individuelle variantenes krav og bruksområder før du tar den endelige beslutningen. En hekk skal vare lenge. Derfor er det veldig viktig at du tar deg tid og sammenligner alle tilgjengelige alternativer ordentlig.

Høsten er vanligvis den beste årstiden å plante en eviggrønn hekk på, men det finnes typer som kan plantes hele året. Noen arter trenger kanskje litt tid før de blir til en tett hekk og skjermer for innsyn. Hvis du ikke kan vente til den eviggrønne hekkplanten blir høy og tett nok, kan du alltid bestille en ferdighekk eller hekkplanter i det vi kaller begrenset kvalitet som begge umiddelbart kan fungere som den grønne veggen du trenger i hagen.

En hjemmehørende eviggrønn hekkplante er alltid et godt alternativ. Fordi den har levd lenge i skandinavisk jord, har den vist at den overlever vinteren i denne delen av Europa. Det betyr imidlertid ikke, at mer eksotiske hekkplanter, som portugalhegg, petunia eller osmanthus ikke vil trives i hager med mildere klimaer. Siden disse artene er ganske sjeldne i offentlige parker, vil de tilføre noe veldig unikt til hagen din. Kanskje vurderer du noe så utradisjonelt som bambus eller eføy.

 

Trillebår

0 varer

Du har ingen produkter i handlekurven.