Alt du trenger å vite om frukttrær i hagen

Det er lite som bidrar til å gjøre en hage like frodig, frisk og harmonisk som noen flotte frukttrær. I tillegg til å være flotte å se på, bærer de modne fruktene med seg ekstra gaver som man kan ha stor glede av. Enten du er mest glad i duften av modne epler eller ønsker deg eller ønsker deg det perfekte plommetreet, er frukttrær i hagen uten tvil et unikt tilskudd. Vi forklarer alt du trenger å vite om frukttrær i hagen og hvordan du lykkes med plantingen!

Før du går i gang med å plante frukttrær

Velg riktig plassering for trærne

Først og fremst må du velge et godt egnet sted, som gir gode vekstmuligheter for de nye frukttrærne. Velg et område hvor det er rikelig med sol og godt drenert jord. Dette er helt essensielt for sunn vekst og for at frukten skal bli modnes skikkelig og få nok sødme. Men hvor mye sollys er egentlig nok? Her anbefaler vi å sørge for at treet får minst seks timer med sollys om dagen. Plassering gir altså viktig forutsetninger for treets liv, vekst og hvordan det trives.

Forbered deg godt i forkant

Før du setter spaden i jorden, er det lurt å vite at du har alt utstyret som trengs. Foå plante et frukttre bør du på plass:

  • Plantejord
  • En stor pade
  • Vanningsutstyr
  • Trestøtte og slegge
  • Jutebånd
  • Trebeskytter

Slik planter du frukttrær i hagen steg for steg

  1. Grav et hull som er dobbelt så bredt som rotklumpen til treet og like dypt. Dette sikrer at røttene får nok plass til å vokse og trives.
  2. Fjern forsiktig treet fra potten, og løsne røttene forsiktig. Plasser treet i hullet, og fyll forsiktig på med jord rundt røttene. Pass på at treet står rett, og at rothalsen er på nivå med bakken. Pakk jorden forsiktig rundt treet for å fjerne luftlommer.
  3. Vann treet grundig etter plantingen for å hjelpe det med å etablere seg i sitt nye “hjem”. Bruk deretter støttestenger hvis nødvendig for å holde treet oppreist. Til slutt, legg et lag med mulch rundt basen av treet for å beholde fuktighet og beskytte røttene.
Mannlige hender vanner et nyplantet tre mens kvinnelige spar jord.
Vann treet grunding etter plantingen for å hjelpe det med å etablere seg i sitt nye “hjem”!

Vanning og gjødsling av frukttrær

Vanning er helt avgjørende for å opprettholde sunn vekst og produksjon av god og frisk frukt. Særlig i tørre perioder, er det viktig å sørge for at trærne får tilstrekkelig vann. Dyp vanning er ideelt, der vannet når røttene dypt ned i jorden.

Når kommer til gjødsling, er det best å bruke en balansert gjødsel spesielt formulert for frukttrær. Påfør gjødsel om våren før ny vekst begynner, og igjen om sommeren etter hoveddelen av frukten har satt seg. Følg alltid instruksjonene på gjødselpakken nøye for å unngå overgjødsling. Les mer om ulike typer gjødsel her!

Må man beskjære frukttrær?

​​Beskjæring er en viktig del av vedlikeholdsarbeidet med frukttrær. Hvis du lurer på hvordan man klipper frukttrær er ikke dette så veldig vanskelig. Beskjær treet om våren for å fjerne døde eller skadde grener. Begynn nederst, jobb deg oppover og form treet slik at det får en sunn struktur. Fjern også alle grener som vokser innover i treet, da disse kan begrense luftstrømmen og sollys, og hindre optimal fruktproduksjon.

Plantinavia Norge
En levende kundeservicehelt svarer raskere enn du forventer (ingen anrop, bare Whatsapp)

Plantinavia Norge

Hei! Therese her 👋

Hvordan kan jeg hjelpe deg?

now
Start Chat

Trillebår

0 varror

Du har ingen produkter i handlekurven.