Inspirasjon til hvordan du planter hekk i skråning

Har du lyst til å plante hekk, men er utfordret av skråninger? Mange hager har en eller flere skråninger, og det kan oppleves frustrerende å få et bratt område pent. En skråning skal heller ikke gå på bekostning av hagedrømmen din. Les våre tips om hvordan du planter hekk i skråning. Det finnes nemlig flere spennende, inspirerende muligheter der du kan leke deg med nivåforskjellene og forvandle skråningen til en fordel.

 

[caption id="attachment_11206" align="aligncenter" width="1024"]Grønne, små busker og hvitt gjerde i skråning. Velg hekk i forskjellige størrelser og kombiner det med andre elementer, for eksempel gjerde.[/caption]

 

Hvordan plante hekk i skråning?

Når du planter en hekk i en skråning, er det viktig å forberede terrenget. Start med å rydde området for ugress og løsne jorden forsiktig for å sikre god drenering. Plasser dem i riktig avstand for å sikre god vekst og etablering. Plantehullet må være bredere enn plantens rotklump. Plasser den dypt i hullet og fyll det med blomsterjord. Pakk jorden godt rundt rota og vann planten godt etterpå.

Velge de riktige hekkplantene

Utover det praktiske med å plante hekk, handler det i første omgang om å velge de riktige hekkene som passer til skråningen. Velg hekkplanter som trives i skråninger, og som også kan hjelpe med å redusere erosjon. Det finnes ulike planter som trives i forskjellige forhold, derfor må du vite om din skråning er solrik, nordvendt eller skyggefull. Du må med andre ord kjenne forholdene i skråningen og hvilken retning skråningen vender mot for å kunne velge de riktige plantene.

Les også: Slik planlegger du hagen din

 

Grønn hekk i skråning foran hvitt hus.
Her har huseierne plantet en hekk som ligger lavt i terrenget og dekke hele skråningen.

 

Hekkplanter som trives i skråninger

Det finnes mange muligheter når du skal innrede skråningen med hekkplanter. Du kan for eksempel kombinere flere ulike planter som fungerer godt sammen. Et godt tips er å velge 2 til 3 sorter som blomstrer etter hverandre. Da kan du nyte fargerike og dekorative blomster fra tidlig vår til sensommer.

Ekstra tips! Du skaper et helhetlig uttrykk ved å begrense deg til maksimum 3 sorter. Mange sorter sammen kan nemlig gi et kaotisk uttrykk.

Nedenfor får du en oversikt over både blomstrende, løvfellende hekkplanter og vintergrønne hekker som vil trives godt i en skråning.

Blomstrende hekker

  • Gentspirea: Hvite blomster dukker opp i juni og sprer en aromatisk, mandelduft gjennom hagen og til forbipasserende.
  • Glansmispel: Hekken har blanke blader som går fra knallrøde til grønne, og blomstrer med små, hvite blomster fra mai til juni.
  • Rododendron: Vakre, traktformede blomster som kommer i ulike farger avhengig av sort.

Vintergrønne hekker

  • Barlind: Tidløs og tradisjonell hekk som du kan forme etter hvordan din skråning er.
  • Hagebergflette: Klatreplante som vokser loddrett og gir en lun følelse til ethvert hagerom.

Fortsatt usikker på hvilken hekk du skal velge? Sammenlign hekktypene her.

 

Mørkegrønn hekk vokser vilt i skråning.
Lag en vill hekk i skråningen.

 

Unngå høye planter

En hekk som vokser veldig høyt er ikke gunstig å bruke i en skråning. Velg heller en som vokser seg bred eller har lavthengende grener og tung vekst. Tett vekst bidrar til mindre vedlikehold, fordi det gir mindre grobunn for ugress og dermed mindre behov for luking. Stauder og bærbusker krever mer plass og vedlikehold, selv om det kan se veldig fint ut. Dette er avhengig av hvor mye tid du vil bruke på å stelle hagen din. Plant dem gjerne med en meters mellomrom, så får ikke ugresset plass til å slå seg ned.

Les også: Tips for en lettstelt hage

Jordforholdene er avgjørende for en frodig hekk i skråning

Naturlig nok kan jorden være mangelfull i en skråning, derfor er det ofte nødvendig å fylle på med matjord før du starter å plante. Matjord er en fruktbar jord som passer utmerket til planting. Du trenger også alminnelig plantejord som du kan blande med matjorden. Dette er avgjørende for en frodig vekst.

Etter planting, er det dessuten avgjørende å holde jorden fuktig. Legg gjerne et lag med jorddekke for å bevare fuktigheten og beskytte røttene. Med regelmessig vedlikehold og stell sitter du igjen med en sunn og vakker hekk i flere år fremover. Den kjedelige skråningen er plutselig hagens øyensten! Deretter må du sjekke at dreneringen er optimal.

Se den perfekte jordkvaliteten for dine hekkvekster.

Fordeler ved å plante hekk i skråning

  • Mindre vedlikehold: Plantene overtar området, slik at ugresset ikke kan få tak eller ta overhånd. Dette betyr mindre luking.
  • God drenering: Jorden holder seg regel på plass, ettersom røttene binder jorda.
  • Plassutnyttelse: En skråning er ofte en uoppdaget mulighet til å lage et blikkfang. Å plante hekk i skråning gjør den til et dekorativt element i hagen din.
Plante som vokser ut av hageduk med jord.
Bruk netting eller duk før du fyller på jord når du planter i skråning.

 

Er skråningen veldig bratt?

Det kan være smart å legge en duk som underlag før du fyller på med jord. Denne vil sikre at jorden forblir på plass og ikke sklir ned. Du kan for eksempel bruke barkduk, og legge dekkbark eller dekorstein over duken og rundt plantene. Dette bekjemper ugress og sørger for en mer lettstelt hekk. Legger du duken først, kan du skjære ut et hull og plante dem gjennom. Vær oppmerksom på at det er en risiko for at barken forsvinner etter hvert og at duken kommer til syne, som ikke er særlig pent, hvis skråningen er brattere enn 45 grader.

Hvordan få bark til å ligge i skråning?

Bruk trykkimpregnerte lekter som du plasserer på høykant over duken. Plasser dem på tvers av skråningen med 1 meters avstand. Lekterne bør sikres ved å slå ned lektebiter med 1 meters avstand, slik at tverrlekten hviler mot disse. Dekk lektene med bark.

Oppsummering

Å plante hekk i skråning er ikke umulig og er på mange måter en god utnyttelse av plassen. En skråning som står tom, kan i mange tilfeller være et stort øyesår for hagen, og derfor kan en hekk bøte for dette. Så lenge du velger de riktige hekkplantene og gjør det solid forarbeid, kan du nyte en lettstelt hekk som gir deg glede hele året rundt. Du kan lese mer om våre hagetips her.

Plantinavia Norge
En levende kundeservicehelt svarer raskere enn du forventer (ingen anrop, bare Whatsapp)

Plantinavia Norge

Hei! Therese her 👋

Hvordan kan jeg hjelpe deg?

now
Start Chat

Trillebår

0 varror

Du har ingen produkter i handlekurven.