Plantinavia har sommerferie. Neste levering: uke 37 (potteplanter)

Herdighetssoner i Norge: Slik velger du planter og hekker som vil trives

Når du vet hvilken herdighetssone du bor i, kan du fatte bedre beslutninger om hvilke planter du bør plante. Hvorvidt du bor langs kysten eller i innlandet, påvirker for eksempel dine valgmuligheter når du skal velge den riktige hekken for din hage. Her forklarer vi hva et herdighetstall innebærer og deler god innsikt i hvordan herdighetssonen påvirker trivsel i hagen din.

Hva er en herdighetssone, og hvordan bruker du herdighetstall?

En herdighetssone er et geografisk område der typer av planter kan vokse og trives. Man kaller det også for klimasone. Alle klimasoner er tildelt et herdighetstall, som man primært bruker til å klassifisere planter. Man inndeler vekstene etter grad av hardførhet, som gir en pekepinn på hvor og hvordan man bør dyrke dem.

Forstå hvordan du velger planter etter herdighetssone

Jo mer hardføre plantene er, desto bedre utrustet er de til å vokse og trives i barske klima. En høy herdighetssone legger opp til muligheten for å dyrke hardføre planter, og vice versa. Enkelt forklart kan en plante med herdighetstall H8 dyrkes i alle klimasoner, mens en plante med H1 som herdighetstall kan kun plantes i sone H1.

Les også: Slik planlegger du din drømmehage

Kart over herdighetssoner i Norge – finn din herdighetssone her!

Norge er delt inn i 8 klimasoner, som går fra milde og lune til tøffe klima. Utover disse 8 klimasonene er det også en fjellsone, som er ekstra barsk. H1 dekker de mildeste stedene i Norge, hvor det er mange ekstra lune hager, mens H2 er sørlandskysten og H8 omfatter fjellbygder og deler av Troms og Finnmark.

 

Klimasonekart fra Hageselskapet.

 

Hvorfor er det viktig å kjenne til herdighetssone når du skal dyrke planter?

Bruk herdighetstallet som en rettesnor når du skal velge planter. Planter blir klassifisert etter herdighetssone og veiledningen gir innsikt i hvordan du skal plante og stelle den. Du bør velge planter som er merket med den herdighetssonen du bor i, men du kan også gå for planter som er merket med et herdighetstall som er høyere enn herdighetssonen du bor i. Du kan dog ikke stole blindt på den. Hvor planten er plassert i hagen, hagen plassert i landskapet og hvordan dreneringen er i din hage påvirker også hvor godt den vil trives.

Du må vurdere klimaforhold i hagen og grad av hardføre planter

Når du vurderer hvorvidt planten passer i din hage, som er plassert i en gitt herdighetssone, bør du ta hensyn til lokale variasjoner. Det innebærer å vurdere variasjoner innad i klimasonen, så vel som innad hagen din. For eksempel, kan du plante mindre hardføre planter på lune plasser selv om du bor i Trøndelag eller i herdighetssone 7. Dersom du bor et sted med mye vind, bør du velge ekstra hardføre planter selv om du bor langs kysten. Dersom du planter i potter eller kasser, kan du velge hardføre planter uansett hvilken klimasone du bor i. Du har friheten til å velge planter fra en herdighetssone over enn hva din hage egentlig tilhører.

Se våre tips på hvordan du får en lettstelt hage.

 

Tett og frodig hekk av hvite og lilla syriner.
Syriner er vakre og hardføre hekkplanter.

 

Skal du plante hekk? Disse hekkplantene trives i din herdighetssone

En hekk er et klassisk, dekorativt og funksjonelt valg for de aller fleste hager. Når du velger den riktige hekkplanten for deg, må du naturligvis også ta herdighetstall inn i betraktning.

Herdighetssone H7-H8

  • Brudespirea
  • Gran
  • Bærbusker som bringebær, rips og solbær
  • Syrin

Sone H5-H6

Sone H3-H4

Sone H1-H2

Utforsk alle våre hekkplanter

Kan jeg kun velge planter fra min herdighetssone?

Ja og nei – du bør velge planter som har muligheten for å trives i ditt klima og derfor bør du følge anvisningen. Når det er sagt, kan du anta at en plante som tilhører herdighetssone H6 også vil trives godt i sone H1 til H5. Du kan med andre ord følge logikken at hardføre planter i høye herdighetssoner også vil trives i lave herdighetssoner.

Husk! Det finnes ingen regler under unntak: Logikken ovenfor gjelder ikke nødvendigvis for alle planter.

Bor du på kysten eller i innlandet?

Planter som er tilpasset kyststrøk trives ofte ikke i innlandet, ettersom det er stor risiko for at temperaturene faller mye om vinteren. Det blir et stort spenn mellom høye og lave temperaturer, som vekster tilpasset kyst (H1-H2) ikke vil overleve. Ofte er det mildere vintre langs kysten, der planter tilpasset et kontinentalt klima kan vokse for tidlig og få skader. De tåler ofte vinterkulde, spesielt når de får en god og varm sommer. Dersom du bor langt inn i innlandet er det viktig å dyrke planter på de luneste og mest solrike plassene i hagen, ettersom klimaet gjør det vanskelig å få tilfredsstilt alle behovene.

 

Lave rosebusker og små hytter med havet i bakgrunnen.
Hvorvidt du bor på kysten eller i innlandet påvirker levevilkårene til plantene du velger.

 

Følg anbefalingene, men eksperimenter gjerne!

Det er tryggest å plante ut fra hvilke anbefalinger som blir gitt basert på herdighetssone. På noen lune steder kan du likevel med fordel eksperimentere med vekster som tilsynelatende ikke vil klare seg. Det kan være store variasjoner i lokalmiljøet innenfor korte avstander, som gir muligheten for å velge andre planter.

Tips til klimaforbedrende tiltak i hagen

Du kan også forbedre forholdene i egen hage hvis du gjerne vil plante noe som i utgangspunktet ikke er optimal for din herdighetssone.

  • Bruk levegger, murer eller knauser for å skape le for veggen
  • Plant en tett hekk som skjermer godt mot vind, for eksempel liguster.
  • Bruk bark eller hageduk for å beskytte plantene mot ugress og sikre optimal vekst.

Er du vågal?

Samtidig kommer vi ikke utenom at klimaet endrer seg. Det er våtere og varmere – og én positiv konsekvens ved dette er at du kan lykkes med planter man ikke skulle tro ville trives i din herdighetssone. Da kan du få fortjeneste for å være vågal og eksperimentere med vekster!

Er du interessert i mer informasjon om hagestell? Les flere innlegg i bloggen vår.

Trillebår

0 varer

Du har ingen produkter i handlekurven.