Planter som trives i skyggen: 15 flotte skyggeplanter

Skygge behøver ikke å være en ulempe for hagen din. Det finnes kjempemange vidunderlige planter som trives i skyggen – til og med fortrekker en skyggefull framfor en solrik plass. Når du vet hvilke planter som trives i skyggen, kan du leke deg med ulike vekster. Plant en blomstrende hekk, eller gå for en grønn staude som kommer tilbake år etter år. Finn mer inspirasjon til hvilke skyggeplanter du velge mellom her.

 

[caption id="attachment_11213" align="alignnone" width="1024"]En sti av heller leder inn til en grønn hage. Planter som tåler skygge gir deg kreativ frihet til å skape gode hagerom.[/caption]

 

Er det mye skygge i hagen din?

De aller fleste hager har områder med mye eller lite skygge. Kanskje tomta di er generelt skyggefull, eller kanskje naboer har store trær eller høye hekker som skygger for andre planter. Det er også forskjell på skyggen. Har du vandrende skygge fra store trær, eller mer permanent skygge som forårsakes av høye bygninger. Er solen der i noen timer i løpet av dagen, filtreres lyset gjennom bladverk, eller er den stort sett ikke til stede? Dette påvirker hvilke planter du skal velge.

Utnytt potensialet til hagen din

Ofte kan disse skyggeområdene bli forsømt og ikke utnyttet til sitt fulle potensial. Det er det slutt på nå. Det bugner av planter som vil ta skyggeområdene fra rotete og kjedelige til frodige og interessante – og ikke minst praktiske. En innbydende sitteplass med flotte vekster er gull verdt på de varmeste sommerdagene.

Les også: Slik planlegger du din drømmehage

 

Utesofa i et hjørne med trær, busker og gjerde rundt.
Lag en innbydende sitteplass med hjemmlagde møbler og planter som tåler skygge.

 

Hekk, busk eller blomster? Velg planter som trives i skyggen

Avhengig av hagen din, har du flere muligheter når du skal utnytte de skyggefulle hageområdene dine. Du kan blant annet plante hekk, gå for noen hardføre stauder eller plante ulike blomster og busker i ulike blomsterbed. Det er viktig at du passer på at jorden ikke tørker, uansett hvilken plante du velger. Full skygge og tørke er en kombinasjon som de aller fleste planter ikke tåler. Regelmessig vann, gjødsling og næringsrik jord er nøkkelen til suksess med skyggeplanter.

Les videre for å finne våre anbefalinger til hekktyper, stauder og skyggeplanter som passer trives godt i skyggen.

Hva er en skyggeplante?

En skyggeplante er en plante som ikke bare trives i skyggen, men som foretrekker skygge framfor solskinn. De er naturlig vant til lite lys og fuktig, næringsrik jord, ettersom de historisk har vært vegetasjon under store trær. Skyggeplanter vokser som regel i vandrende skygge fra andre planter, og er det motsatte av solplanter som vokser på steder med mye lys. Det betyr ikke at skyggeplanter ikke kan trives i solskinn, men at de overlever i skyggefulle områder fordi de er dyrket i og tilpasset lite lys. De overlever og trives så lenge de får tilstrekkelig med vann.

 

Rosa blomster har sprunget ut på grønn busk.
Skimmia blomstrer fint om våren.

 

5 skyggeplanter som trives i skyggen

 1. Bergblom: Bunndekke som kan vokse i skråninger og utsatte områder. Bergblom er både slitesterk og dekorativ, og blomstrer med rødrosa blomster i mai-juni.
 2. Flekktvetann: Bunndekker som er vintergrønn og blomstrer med rosa, lilla eller hvite blomster.
 3. Hasselurt: Vintergrønn bunndekkeplante med blanke blader og brune blomster, som er perfekt å plante mellom stauder.
 4. Myske: Lavtvoksende busk med små, hvite blomster som trives på fuktige steder.
 5. Skimmia: Eviggrønn busk med fargesterke, rosa knopper som du til og med kan skimte under snøen. Den blomstrer i april-mai.
Rund, stor og grønn busk i hage.
Lek deg med fasonger og ulike størrelser når du velger hekk.

 

Skal du plante hekk? Disse hekkplantene er hardføre i skyggen

Å plante en hekk er et utmerket valg for de aller fleste hager. Ikke bare skjermer den godt for innsyn og lyder, det lar deg dele hagen opp i ulike soner. Når det er sagt, må man ofte plante hekken i et skyggefullt område, enten skyggelagt av store trær, andre bygninger eller ditt eget hus. Derfor er det lurt å velge hekkplanter som passer til din skyggefulle tomt.

Velg en hardfør hekktype

Alle hekkplanter som tilhører eføyfamilien, tåler skyggen godt. Velg for eksempel en bergflette og plant en vakker hekk der sola ikke kommer til. Drømmer du om en blomstrende hekk som tåler skyggen, bør du gå for en rhododendron. De store, klokkeformede blomstene gir glede til enhver hage og er ikke avhengig av solskinn 24/7 for å trives.

Liste over hekkplanter som trives i skyggen:

 • Barlind: Vintergrønn, tett og frodig hekk som skjermer godt.
 • Bergflette: Klatreplante som er perfekt å bruke til å innramme en spise- eller uteplass.
 • Bøk: Hekkplante som vokser tett og skjermer mot innsyn.
 • Liguster: Elegant løvfellende hekkplante hvis blader skifter fra livlig grønn til mørk grønn i løpet av året.
 • Rhododendron: Eviggrønn hekk som blomstrer i mai.
 • Tuja: Klassisk, grønn hekk som vokser tett og kompakt.

Les også: Det finnes mange ulike hekktyper, hvordan velger jeg den rette for min hage?

Stauder er utmerkede skyggeplanter

Stauder er planter som kommer tilbake år etter år. De er derfor verdt investeringen. Som om det ikke er nok, er de hardføre og som oftest svært dekorative. Det finnes dessuten et stort utvalg av stauder som trives i skyggen.

Gillenia

Du kan blant annet gå for en gillenia, som har røde stilker og hvite, små blomster. Den er buskete av utseende og bladene blir gule om høsten.

Forglemmegeisøster

En forglemmegeisøster har forglemmegei-lignende blomster, som er små og himmelblå. Bruk denne stauden som bunndekker eller kantplante. De dekorative, hjerteformede bladene vil være et godt tilskudd til enhver hage.

Bladlilje

Til slutt, har vi bladliljen, som også har hjerteformede blader. Disse er spiselige og grønne. Man kaller bladliljen også for hosta, og busken blomstrer med klokkeformede blomster på sommeren.

 

Huske i hage med busker og blomster omkring.
Lag ulike soner i hagen din med møbler, vekst og bed.

 

Lag spennende uterom med skyggeplanter

Skyggeplanter er naturlig vant til lite lys og fuktig, næringsrik jord. De overlever og trives så lenge de vannet og vedlikeholdt. De åpner opp for mange muligheter når du skal planlegge hagen din, ettersom de lar deg utnytte hele potensialet til hagen din. Tidligere forglemte, skyggerike områder, kan nå bli blåst til livet med eviggrønne hekker, dekorative stauder eller frodige busker med flotte blomster. Det er bokstavelig talt bare fantasien som setter grenser!

Les flere av våre blogginnlegg.

Plantinavia Norge
En levende kundeservicehelt svarer raskere enn du forventer (ingen anrop, bare Whatsapp)

Plantinavia Norge

Hei! Therese her 👋

Hvordan kan jeg hjelpe deg?

now
Start Chat

Trillebår

0 varror

Du har ingen produkter i handlekurven.