Hageplanlegger: Få hageideer og råd til hvordan du kan planlegge din hage

Er du i gang med å planlegge hagen din, men er usikker på hvordan du skal angripe oppgaven? Mangler du noen inspirerende hageideer, eller synes du det er vanskelig å vite hvor du skal starte? Stol på oss og la oss være din hageplanlegger. Vi har lang erfaring med å innrede hager og velge de riktige plantene basert på klima og tomt. Her får du våre beste råd til hvordan du griper prosjektet an og setter i gang planleggingen av hagen din. Vi hjelper deg med å etablere et godt grunnlag, slik at du har de beste forutsetningene for å skape din drømmehage.

Inspirasjon til hagen

Før du begynner å plante og gjøre endringer til hagen din, bør du ha en idé i hodet av hvordan du ønsker at sluttresultatet skal være. Derfor kan det være lurt å ha noen inspirasjonsbilder liggende eller gjøre deg noen tanker om hvilken stil du foretrekker. Vil du ha et avslappet uttrykk, hvor plantene vokser fritt, eller ønsker du et stramt uttrykk? Er det viktig for deg at hagen er lettstelt? Å ha noen løse tanker om hva du foretrekker, gjør det lettere å skissere opp hageplanen.

Hva er et innbydende hagerom?

Er du usikker på hva du ønsker deg, er dette heller ikke unormalt. Sett deg ned og bruk tid på å forstå hvilke lys- og værforhold du skal forholde deg til. Kanskje enda viktigere er det å tenke over hva et innbydende hagerom er for deg. Et innbydende hagerom en plass som utnytter potensialet til hele hagen og som balanserer farger og former på en god måte. Dette handler blant annet om å kombinere blomstrende planter med vintergrønne hekker, stammer og busker i samme høyde og frodige bed der du vil plassere spisebord og -stoler.

Kvinne funderer på og noterer ned hageideer.
Bruk tid på finne ut av hva slags hage du vil ha.

Forbered deg på å planlegge hagen

For at du kan planlegge hagen på en god måte, må du gjøre noen forberedelser. Start med å kartlegge hagen slik som den ser ut i dag. Dette gir deg et klart overblikk over hvilke forutsetninger du har og gir en peiling på hva som er mulig å gjennomføre.

Forberedelse av hageplanlegging:

  • Ta mål av hvor mye plass du har til rådighet.
  • Tenk over hvilke hagemøblement du har eller ønsker å kjøpe.
  • Jobb etter de naturlige forutsetningene til hagen, for eksempel hvor det er sol og skygge, hvilken type jord du har og hvorvidt du bor i en varm eller kald klimasone.
  • Tenk på hvordan hagen forandrer seg gjennom årstidene og hvordan du bruker hagen annerledes på vinteren og sommeren.

Eksperimenter og prøv ut ideene når du planlegger

Husk at det er lov å eksperimentere med noen planter du elsker, men som kanskje ikke passer til klimaet eller hagen din. Kanskje sluttresultatet blir bedre enn du tror? Av og til trenger man heller ikke å følge reglene til punkt og prikke. Men det er likevel viktig å starte smått. Begynn med et blomsterbed og se hva som skjer. Det er også kjedelig at plantene visner med en gang, etter å ha brukt mye tid og penger på å finne planter.

Skal du plante hekk? Få tips til hvordan du velger den rette typen hekk for hagen din.

Lag en hageplan

Når du har en anelse om hvorvidt din hage er skyggefull eller solrik og hvor mye plass du har, kan du bruke dette til å lage en hageplan. En hageplan er sammensatt av skisser og inspirasjonsbilder, og gir et overblikk over hvor du skal plante hekk eller busk, hvor du skal plassere møbler og hvor du vil ha blomsterbed. Anse det som en kart over hagen din, der du skriver og tegner ned hvordan du vil plassere elementer i forhold til hverandre. Dette blir grunnlaget for innkjøp av planter og gir deg de beste forutsetningene for å plante og stelle hagen din.

En hageplan med oversikt over de ulike sonene i hagen.
En hageplan, hvor du illustrerer hagen din, er gull verdt for planleggingen.

Trenger du hjelp til hvordan du skal planlegge hagen din? Få våre tips

Synes du likevel det er vanskelig å lage en hageplan kun ut fra forberedelser og inspirasjonsbilder. Frykt ikke! Her gir vi deg noen tips til hvordan du kan komme i gang med å planlegge hagen din.

Tenk på hvordan du vil bruke hagen

En hageplan skal ikke bare inneholde dine favorittplanter og plasseringen av møbler, den skal også reflektere din livsstil og interesser. Bygg opp hagen etter hva du vil bruke den til, enten det er å slappe av i hagestoler og nyte god mat, eller spille krokket og boccia på en velpleid gressplen.

Vedlikehold

Kanskje du ikke liker eller har tid til å gjøre hagearbeid? Da er det viktig at du planlegger hagen din etter dette. Unngå planter som krever en stor innsats eller andre elementer som krever regelmessig vedlikehold.

Jobb med naturen og ikke mot den!

Det finnes noen gylne regler for hvordan man bør plante hekker, blomster og andre planter. Velg planter med gode forutsetninger for å trives. Generelt bør man plante på en måte som gir de beste lys- og jordforholdene, og dermed skaper de beste forutsetningene for å leve lenge. Man bør blant annet plante blomster- og grønnsakbed i sørvendt retning og i le. Veldrenert og moldrik jord er også avgjørende.

Bed med busker omkranser en platting av stein.
Lag blomsterbed, bruk stein og lag ulike hagerom.

Plassering av planter

Farge, form og struktur er viktige faktorer å vurdere når du skal plassere planter. Høye planter bør for eksempel plasseres bak for å ikke skygge for lavere planter. Avhengig av estetisk uttrykk, kan det også være fint å gruppere planter av samme sort. Det skaper et harmonisk inntrykk, fordi de slipper å konkurrere med andre rom i hagen.

Skap hagerom!

Å ramme inn ulike deler av hagen har samme funksjon som å dele et hus inn i ulike rom. Du kan øremerke noen hagerom til avslapning, andre til måltider og de siste til aktiviteter. Samtidig er ikke et hagerom kun gress, hekker og blomster, det finnes både gulv, vegger og tak i et hagerom. Bunndekke, gress og stein er hagens gulv, mens hekker eller espalierer er vegger. Tretopper eller klatreplanter er taket. Lek deg med å skape gode rom, der du fyller ut gulv, vegger og tak.

Få hjelp til å planlegge din hage

Det kan være overveldende å skulle planlegge en hage. Derfor lønner det seg å ta imot hjelp til hvordan du skal innrede ditt hagerom. Hos Plantinavia kan du gå på oppdagelse i forskjellige hekkplanter, som gir deg inspirasjon til hvordan du kan sette sammen planter. Våre dedikerte medarbeidere hjelper deg også hvis du har spørsmål til planting og vedlikehold av hekker og busker.

Plantinavia Norge
En levende kundeservicehelt svarer raskere enn du forventer (ingen anrop, bare Whatsapp)

Plantinavia Norge

Hei! Therese her 👋

Hvordan kan jeg hjelpe deg?

now
Start Chat

Trillebår

0 varror

Du har ingen produkter i handlekurven.