Har hekken din gule eller brune blader? Hva kan du gjøre?

En vakker og sunn hekk kan være selve kronjuvelen i hagen din, men når bladene begynner å bli brune og gule – og kanskje til og med å visne – kan det være tegn på problemer som krever oppmerksomhet.

Har hekken din fått gule eller brune blader? Frykt ikke! Vi gir deg gode tips og enkle løsninger på problemet.

Les videre og finn ut mer om hvorfor bladene på tujahekken din eller andre typer hekkeplanter blir brune og gule og hva du kan gjøre med det.

Har hekken din fått brune og gule blader? Tips for å løse problemet

Gule og brune blader i hagehekken er et problem som de fleste hageeiere har erfaring med.
Ikke bare har det en negativ effekt på utseendet til hekken, men de gule og brune bladene sier faktisk også noe om hvordan hekken har det.

Vet du hva du skal gjøre hvis hekken har fått gule eller brune blader? Hvis svaret er nei, har vi samlet sammen en rekke tips om hvordan du lett kan løse problemet slik at hagen din kan bli fin og frodig igjen.

Les videre, der vi tar for oss de ulike grunnene til at bladene på busken din kan bytte farge, og hvordan du håndterer problemet.

Hvorfor blir bladene på hekken min brune og gule?

Er bladene på hekken din brune og gule? Brune og gule blader på hekken kan være et tegn på mange forskjellige problemer som påvirker helsen og velværet til hekken.

Her har du noen av de vanligste årsakene til at hekken får brune og gulaktige blader:

Mangel på vann

Mangel på vann kan gjøre at bladene på hekken begynner å visne og bli gule eller brune. Dette kan skje på grunn av utilstrekkelig vanning, spesielt i varme og tørre perioder, eller hvis hekken ikke får nok vann på grunn av dårlig drenering i jorden.

Overvanning

På den andre siden kan overvanning også gjøre bladene gule eller brune. For mye vann kan føre til rotråte eller andre soppinfeksjoner og hemme plantens evne til å absorbere vann og næringsstoffer, noe som resulterer i visne og råtne blader som endrer farge.

Mangel på næring

Mangel på viktige næringsstoffer som nitrogen, jern eller magnesium kan gjøre at bladene gulner. Dette kan skje hvis jorden er næringsfattig eller hvis hekken ikke får nok gjødsel til å oppfylle næringsbehovene sine.

Skadedyr

Enkelte skadedyr som bladlus, edderkoppmidd eller skjoldlus kan suge plantesaft fra bladene til hekken og føre til avfarging og deformering av bladene. Skadedyrinfeksjoner kan også føre til sekundære infeksjoner som kan føre til ytterligere skade.

Andre sykdommer

Infeksjoner forårsaket av sopp, bakterier eller virus kan føre til gule eller brune blader på hekken. Sykdommer som rustsopp, meldugg eller soppinfeksjoner kan skade bladene hvis de ikke behandles i tide.

Les også blogginnlegget med gode tips om vanning av hagen.

 

Brune og gule blader på hekken: Slik fikser du det

 

Begynn med å identifisere problemet. Har hekken din fått for mye eller for lite vann, eller kanskje den har en sykdom som gjør bladene gule og brune?

Så snart du har identifisert årsaken til at bladene skifter farge, blir det mye lettere å finne en effektiv løsning på problemet.

Lider hekken av mangel på vann?

 • Begynn å vanne oftere og lenger – spesielt i tørre perioder.
 • Vurder å installere dryppvanningssystemer eller bruke en vannslange med drypptupper til å levere vann direkte til røttene og unngå fordampning.

Har du vannet hekken for mye?

 • Vann hekken sjeldnere og med mindre vann.
 • Sørg for at jorden har god nok drenering til å unngå at vannet blir liggende og leder til rotråte eller soppinfeksjoner.

Mangler hekken næringsstoffer?

 • Bruk passende gjødsel som er spesielt laget for næringsstoffene hekken mangler, f.eks. gjødsel med høyt nitrogen-, jern- eller magnesiuminnhold.
 • Vurder å bruke kompost eller organiske stoffer i jorden for å forbedre næringsinnholdet.

Er hekken din infisert av skadedyr?

 • Bekjemp skadedysinfeksjoner med miljøvennlige metoder som insektsdrepende såper, neemolje eller rovdyr som for eksempel midd som spiser skadedyrene.
 • Fjern infiserte blader og insekter for å begrense skadedyrbestanden og unngå videre skade til hekken.

Lider hekken av andre sykdommer?

 • Behandle sykdommer med soppmidler eller antibakterielle midler som er tilpasset den spesifikke sykdommen.
 • Beskjær de berørte greinene og fjern syke blader for å unngå at sykdommen spres til sunne deler av hekken.

Ved å følge disse tipsene kan du effektivt bekjempe de ulike årsakene til gule og brune blader i hekken din og få til bake både fargen og helsen til hekken din.

Du kan også lese planteguidene våre.

 

Har hekken bladflekksyke? Slik bekjemper du det

 

Bladflekksyke er en vanlig sykdom som berører mange typer planter, inkludert hekker. Sykdommen oppstår ofte som små, mørke flekker på overflaten til bladene, og over tid kan de vokse og føre til tap av blader og at hekken blir svakere.

Her har du noen gode tips for hvordan du bekjemper bladflekksyke på hekken din.

 • Beskjære infiserte greiner: Fjern de infiserte greinene eller bladene for å unngå at sykdommen spres til sunne deler av hekken.
 • Luftsirkulasjon: Sørg for at området rundt hekken har god luftsirkulasjon ved å trimme den med jevne mellomrom og unngå for tette vekstforhold. Dette kan redusere fuktigheten og begrense spredningen av sykdommen.
 • Vann om morgenen: Vann hekken din om morgenen for å gi bladene tid til å tørke i løpet av dagen. Dette kan redusere faren for fuktighetsrelaterte sykdommer som bladflekksyke.
 • Bruk soppmidler: Vurder å bruke soppmidler som er spesielt utviklet til å bekjempe bladflekksyke. Midlene kan kjøpes som spray eller en konsentrert løsning, og må brukes i henhold til produsentens anvisning.
 • Forebygging: Påse god hygiene i hagen ved å fjerne avfall og dødt plantemateriale fra området rundt hekken og unngå overvanning. Dette reduserer risikoen for bladflekksyke.

Ved å følge disse trinnene kan du bli kvitt bladflekksyke, samtidig som du ivaretar hekkens helse og utseende.

Vil du lære mer om hvordan du blir kvitt gule blad fra hekken din? Ta kontakt!

Hvis du fremdeles har spørsmål om hvordan du blir kvitt gule og brune blader fra hekken din etter å ha lest dette blogginnlegget, er det bare til å ta kontakt! Kollegene våre hjelper deg gjerne. Du kan også utforske vårt store utvalg hekkeplanter som blant annet inkluderer bøkehekker, ligusterhekker, syrinhekker og tuja.

Ta en titt på flere av våre interessante blogginnlegg! 

Plantinavia Norge
En levende kundeservicehelt svarer raskere enn du forventer (ingen anrop, bare Whatsapp)

Plantinavia Norge

Hei! Therese her 👋

Hvordan kan jeg hjelpe deg?

now
Start Chat

Trillebår

0 varror

Du har ingen produkter i handlekurven.