Plantinavia har sommerferie. Neste levering: uke 37 (potteplanter)

Bruk hekk som innsynsskjerming

Å plante hekk er et åpenbart grep for å sikre privatliv mens du er i hagen din. Uansett om du bor i et tettbygd strøk eller ikke, kan en hekk skjerme både for innsyn og lyder. Samtidig gir en frodig, grønn hekk mange andre fordeler som et gjerde eller andre løsninger for innsynsskjerming ikke kan. Det er dekorativt, gir en lun følelse både når du beveger deg i og utenfor hagen, og bidrar til å ramme inn de ulike sonene på tomten din.

Før du planter hekk, bør du tenke over hva du vil oppnå med å plante den. Skal du skjerme mot innsyn, lage en tydeligere grense til naboen eller innrede hagen i ulike soner? Kanskje til og med en kombinasjon av alle tre. Før du bestemmer deg for løsning, må du med andre ord planlegge hagen din. Hva vil du se på? Hvor mye plass er det? Hvor mye vil du investere? Hvis du klarer å besvare disse spørsmålene blir det mye enklere å planlegge, velge de riktige hekkplantene og vedlikeholde hekken i årene fremover.

Les også: Gode råd til planlegging av hage

Grønn klatreplante skiller eiendom fra vei.
En grønn hekk skaper et flott uttrykk både i og utenfor hagen.

Plant hekk for å skjerme mot innsyn

En hekk er en fin, praktisk skjerming mot innsyn, som har en unik egenskap i å sikre privatliv uten å stenge folk utenfor. Hvis man sammenligner en hekk med en mur, er den mye mer inviterende og varm. Samtidig som en hekk kan gi privatliv, er det likevel viktig å gjøre hagen hyggelig for dem som kommer besøk til deg. Av den grunn er en hekk den perfekte måten å avgrense hagen mot naboer, forbipasserende eller trafikk.

Skjerm deg mot nabo

En hekk er en naturlig måte å lage en grense mellom deg og din tomt og naboens. Det er samtidig ikke så konfronterende og kontroversielt som å bygge en levegg eller mure en betongvegg. Det kan ofte være en gyllen middelvei å velge å plante en hekk. Den skjermer godt, men med stor sannsynlighet vil den gi glede for både deg og naboen. Kanskje dere til og med kan spleise på utgiftene?

Er det regler for høyde på hekken mellom meg og min nabo?

Det er viktig å verne om de gode naboskapene og derfor er det lurt å ha en åpen kommunikasjon rundt hvilken hekk man skal plante. Ofte kan det være meninger om hvorvidt den skal være vintergrønn eller løvfellende, vokse i bredden eller høyden og ikke minst hvor høy den blir. Det siste er et avgjørende punkt, spesielt hvis verken du eller naboen har lyst eller tid til å stelle og beskjære hekken.

Snødekt tujahekk langs gangstien.
Flott hekk som skiller hage og gangsti.

Plant en hekk mot vei som lager mye lyd

Det er en veldig god idé å plante hekk mot veien, som skiller hagen din fra trafikken som passerer. Dette kan begrense lyd fra trafikken betraktelig. Det er imidlertid noe du må være påpasselig med hvis du planter en hekk mot vei – og det er beskjæring. Hekken skal vokse innenfor din tomt og ikke vokse utover tomtegrensen. Hekker som tar opp unødvendig mye plass eller sperrer ferdsel gir dårligere plass for dem som ferdes på veien og fortau. Hekker som er for høye eller for brede, hindrer sikt og kan derfor bidra til potensielt livsfarlige situasjoner. Dersom det oppstår en ulykke på grunn av en for høy hekk, er det boligeier som er ansvarlig.

Overvokst hekk langs gangsti.
Overvokst hekk langs gangsti.

Regler for beskjæring av hekk mot vei

Som boligeier er ditt ansvar å sikre at det er fri sikt. Du må ta trafikksikkerheten på alvor, og derfor må du sjekke hvilke regler som gjelder i kommunen du bor i. Er det en avkjørsel til vei eller gang- og sykkelsti skal for eksempel hekken aldri være høyere enn 50 cm over gateplan. Dersom tomten din ligger i et veikryss skal ikke hekken være høyere enn 80 cm i en såkalt sikttrekant. En sikttrekant skal være 4 meter fra veikanten og innover avkjørselen. Du må derfor klippe hekken slik at alle trafikanter har god sikt.

Tette, vintergrønne hekker er ideelle for innsynsskjerming

Vintergrønne hekker er hekkplanter som holder seg frodige og grønne gjennom hele året. En direkte konsekvens av vekst i alle årstider, er at den skjermer like godt på sommeren som på vinteren. Den tette veksten gir innsynsskjerming uansett når du ferdes i hagen. Se listen over et utvalg vintergrønne hekkplanter nedenfor:

Utvalg av vintergrønne hekker som gir tett vekst

  • Japansk kristtorn: Kompakt, grønn hekk som tåler kulde og skygge godt.
  • Buksbom: Klassisk hekkplante som du kan forme på alle mulige måter og er derfor perfekt uansett estetisk preferanse.
  • Rhododendron: Eviggrønn hekk med vakre, traktformede blomster i lilla, gul, oransje elle rosa.
  • Hekk av rhododendron blomstrer med lilla blomster.
    Se så frodig denne rhododendronen er!

Velg løvfellende hekker hvis du foretrekker blomster

Det betyr ikke at vintergrønne hekker er det eneste alternativet ditt. Du kan også gå for løvfellende hekker, som gir et annet estetisk uttrykk. Disse er ofte blomstrende, som innebærer at du kan kombinere funksjon og dekor på en enda bedre måte. Samtidig som du skjermer mot innsyn kan både du og forbipasserende nyte synet og duften av vakre blomster. Du går på bekostning av perfekt innsynsskjerming om vinteren, men om sommeren kan du nyte den doble fordelen av løvfellende hekker.

Husk! Løvfellende hekker er mindre tette om vinteren, som gir lysglimt til hagen og huset ditt. Dette kan være ekstra fint i de mørkeste månedene, hvor selv de minste glimtene kan gi store effekter på humøret.

Hekk med oransje og gule blader om høsten.
En vakker hekk i høstfarger.

God skjerming mot innsyn er avhengig av type hekk

Bare fordi du planter en hekk, betyr ikke dette automatisk at det gir god skjerming. Det er flere valg du må ta, blant annet om du vil ha vintergrønne eller løvfellende hekk. Dette påvirker tetthet, lysinnfall og privatliv.

Er du fortsatt usikker på hvilken hekktype du skal velge? Les vår guide til hvordan du velger den rette hekken for deg og din hage.

Trillebår

0 varer

Du har ingen produkter i handlekurven.