Hvilken gjødsel skal jeg bruke?

Du skal ta fatt på gjødsling og det er mange spørsmål som dukker opp. Hvilken gjødsel skal jeg bruke? Hvordan gjødsler jeg på best mulig måte? Hvorfor gjør jeg det i utgangspunktet? Alle disse spørsmålene får du besvart her.

Når du skal gjødsle hagen, avhenger type gjødsel og riktig fremgangsmåte på hvilke planter du skal gjødsle. Derfor har vi samlet alt du trenger å vite om gjødsling av blomstrende busker, hekk og plen i denne guiden. Les videre og få våre aller beste tips for gjødsling av hagen din.

Hva er gjødsel?

Gjødsel tilfører jorda næringsstoffer som hekken, plenen eller blomstene trenger for å vokse. Plantene tar med seg næringsstoffene når de vokser og blomstrer. Det betyr at næringsmidlene gir effekt til alle ledd av veksten, og at jorda etter hvert blir tappet for næringsstoffer hvis du ikke gjødsler ved regelmessige mellomrom.

Hvilken gjødsel skal jeg bruke?

Type gjødsel du bør bruke avhenger av hva du skal gjødsle. Det finnes spesifikke gjødsler som er beregnet på plen, hage og andre bruksområder.

Forskjellen på organisk gjødsel og kunstgjødsel

Det finnes både organiske og kunstige plantenæringsstoffer som bidrar til økt plantevekst. Naturgjødsel består av kompost, husdyrgjødsel og andre organiske materialer, mens kunstgjødsel fremstilles industrielt. Forskjellen ligger i at naturgjødsel tilfører næring til jorda og forbedrer levevilkårene til alle vekster, mens kunstgjødsel gjødsler kun den ene planten. Derfor anbefaler vi å bruke organisk naturgjødsel.

Les hvordan du planter hekk i jord med leire.

Grunnleggende råd for gjødsling

Før vi kommer til spesifikke råd for gjødsling av plen og hekk, er det noen grunnleggende opplysninger som du må vite før du setter i gang med gjødslingen.

Hvor ofte skal jeg gjødsle?

Du bør gjødsle lite og ofte. Bruker du for mye gjødsel klarer ikke plantene å ta til seg næringen og det ender bare med å bli skylt vekk med neste regnbyge.

Når bør jeg gjødsle?

Det lønner seg å gjødsle når det er regnvær. Dersom det ikke er regn, bør du vanne godt underveis. Vann bidrar til å løse opp næringsstoffene i gjødselen raskere og du unngår sviskader.

Viktig! Gjødsling bør skje etter planting. Du bør vente opp til 4 uker, da har jorda satt seg og du unngår at røttene blir svidd. Røttene blir også svidd hvis du legger gjødsel direkte i plantehullet, så dette må du unngå.

 

Person bruker hagespade til å spre gjødsel i blomsterbed.
Du bør gjødsle regelmessig gjennom hele sommerhalvåret.

 

Utstyrsliste til gjødsling

  • Hansker
  • Bøtte
  • Vanningsutstyr
  • Gjødsel – natur-, hage- eller plengjødsel avhengig av hva du skal bruke det til.

Gjødsle planter i hagen

Planter er en stor kategori og består både av blomstrende busker, potteplanter og stauder. Du kan for eksempel bruke helgjødsel eller hagegjødsel, som er et allsidig valg og kan brukes på de fleste planter. Det finnes også spesialgjødsel som er utviklet for å gi det rette næringsinnholdet til ulike plantegrupper.

Roser, rhododendron eller andre blomster

Bruk gjerne spesialgjødsel som er ment å bruke på hver enkelt plantegruppe. Det finnes for eksempel både rosegjødsel på markedet, men ellers fungerer også kugjødselkompost. Kugjødselkompost har mange mikronæringsstoffer og gir derfor godt med tilskudd til plantene hvis du ikke finner riktig spesialgjødsel. Du kan blande det med vanlig plantejord. Har du en rhododendron må du imidlertid velge gjødsel spesielt utviklet for denne. Det er en surjordsplante og derfor bør den ikke gjødsles med vanlig hagegjødsel.

Stauder

Hel- eller hagegjødsel er avgjørende for at staudene begynner å vokse. De trenger lite gjødsel, men hyppig gjødsling hver 4–5 uke gjennom sommeren. Fordelen med stauder er at de kommer tilbake år etter år, og er derfor et takknemlig valg når du skal velge planter til hagen din.

Blomster og planter i krukke

Krukkejord med langtidsgjødsel passer utmerket til blomster som plantes i krukker og kasser. Denne typen gjødsel frigjør næringsstoffer over tid og du trenger derfor ikke å tilføre mer i løpet av sesongen.

Les også: Grep du kan ta for å få en (nesten) vedlikeholdsfri hage

 

Nyplantede rosebusker med jord og gjødsel.
Legg gjødselet lett på planetene.

 

Gjødsle hekk

Hekkplanter, så vel som busker og trær, trenger god jord og gjødsel for å vokse og trives. Ofte ønsker man at hekken vokser raskt, så du kan nyte fordelene hekken gir, blant annet privatliv og lydisolering. Grunnlaget blir lagt av å velge riktig gjødsel og rett framgangsmåte for gjødsling.

Hva og hvor ofte? Bruk hage- eller helgjødsel, og gjødsle 2 ganger gjennom sommerhalvåret. For eksempel tidlig vår, slutten av mai og midten av juli. Bruk ca. en spiseskje per hekkplante.

Gjødsling av løvfellende hekker

Hvorvidt du har plantet løvtrær eller bartrær som hekk, påvirker hvordan du bør gjødsle. De ulike hekktypene har nemlig et ulikt behov for næring. Løvfellende hekker kan gjødsles mellom april og juli. Bruk 25 gram gjødsel til 1,5 meter eller høyere hekker ved begge omganger med gjødsling, og 15 gram til mindre hekkplanter.

Gjødsling av tuja, barlind og andre bartrær

Vi anbefaler at du gjødsler vintergrønne bartrær som tuja og barlind i løpet av mai måned og igjen i løpet av juli og august. Du bør tilpasse mengden gjødsel etter hvor stor hekken er. Store hekkeplanter over 1,5 meter bør for eksempel ha 20 gram gjødsel per kvadratmeter i mai og den dobbelte mengden på neste gjødsling.

Les også: Bruk hekk som innsynsskjerming

 

Person tar en haug med gjødsel fra en sekk og legger det i håndflatene sine.
Spre gjødsel jevnt på plenen.

 

Gjødsle plen

Å gjødsle plen er en nødvendighet for at den skal bli grønn og fin – og ikke minst fri for mose. Du bør gjødsle plenen om våren, det viktigste er at temperaturen i jorda er minst 6 grader. Husk å strø jevnt ut, så du unngår at gjødselen svir gresset. Sett på en vannspreder umiddelbart etter gjødsling, da vann bidrar til å løse opp næringsstoffene raskere.

Hva og hvor ofte? Du bør bruke plengjødsel, som er spesielt utviklet for å redusere mose. Hel- og hagegjødsel er gode alternativer hvis du allerede har dette liggende. Du må gjenta gjødslingen med 4–5 ukers mellomrom fram til slutten av juli eller begynnelsen av august. Jevnlig klipping av gresset må påregnes, men dette bidrar også til å holde vekk mose!

Gjødsling er nøkkelen til å lykkes med hagen din

Uansett hvilken type gjødsel du bruker, er poenget med gjødsling å tilføre næringsstoffer i jorda som forsvinner med plantene og gjennom naturlig omdanning. Det er kun gjennom at jorda har tilstrekkelig mengder næringsstoffer at plantene kan vokse, trives og blomstre – derfor er det viktig å legge tid og energi i gjødsling hvert år.

Se resten av våre blogginnlegg for alt du trenger å vite om hage.

Plantinavia Norge
En levende kundeservicehelt svarer raskere enn du forventer (ingen anrop, bare Whatsapp)

Plantinavia Norge

Hei! Therese her 👋

Hvordan kan jeg hjelpe deg?

now
Start Chat

Trillebår

0 varror

Du har ingen produkter i handlekurven.