Meny
0
  • Lær deg å kjøpe bra kvalitetsplanter

Lær deg å kjøpe bra kvalitetsplanter

skrevet av Richard van der Wal

De aller fleste som skal plante en hekk vet ikke hva som er viktig å vite før kjøpet av selve plantene. Hvordan lærer man seg å skille mellom hekkplanter av bra kvalitet? Det er fem steg du bør kjenne til for å gi din hekk best mulig start.

Spør hvor lenge plantene har fått vokse
Jo lengre tid plantene har fått vokse, desto sterkere og mer motstandskraftig plante. Det taler for at hekkplanten har fått tid til å vokse seg stor i sin egen takt, i motsetning til at de har fått mye næring for å vokse fortere. Det finnes tegn, for eksempel at man kan se stammen på planten lett, som kan tyde på at planten har fått for mye næring for at den skal vokse fortere. Ulempen er at planten forblir glissen og spinkel i lang tid framover og den får ikke de beste forutsetningene for en sterk start i din hage.

 

Finn ut om planten har blitt oppvokst i krukke
Det er vel sånn de vokser, tenker du kanskje? Alle gjør ikke sånn, det kan være stor forskjell på planter som har fått vokse fritt og sånne som har vokst i krukke. Noen bønder lar plantene vokse på friland og graver dem opp årlig for å beskjære røttene. Det man gjør da er at man samler kraften i røttene som ikke får spredt seg ut. Planten settes tilbake igjen på friland, og denne måten resulterer i en sterkere og mer konsentrert klump av røtter som er full av vigør.

Skal du plante hekken selv eller skal du ansette hjelp til å plante?
Om du skal anlegge hekken din selv så må du grave opp en renne der den skal stå. Bonden eller forhandleren bør kunne råde deg om hvor stor rennen skal være for å gi klumpen av røtter på planten tilstrekkelig med plass. Mange forhandlere samarbeider med eller fører hjelp til plantingen for deg som ikke har tid eller ork til å plante hekken din selv. Det kan koste en slant, men kan være vel verdt investeringen. Lykke til med hageprosjektet ditt!

Sjekk hvilke garantier du får som kunde
Forsikre deg om at du vet hva som gjelder angående garantier. Om hekken dør innen to måneder etter at du fått den er det sjelden “din feil”. Det kan tyde på at planten har blitt utsatt for mer stress enn den tålte og ikke klarte seg, helt enkelt. En bra forhandler bør tilby erstatning for de plantene som ikke klarte seg.

2737

Andre blogginnlegg

Plante hekk på høsten? Ja visst

skrevet av Richard van der Wal

Legg til din overskrift her Ja, vi hadde noen kjøligere netter, men ikke bekymre deg for temperaturen.  Faktisk er denne måneden den beste måneden til å plante hekken din, og nyte den for fullt til våren!  Se på værmeldingen … perfekt dag- og natt-temperatur de kommende ukene. Fremdeles i tvil? Vi gir deg garanti på

Fortsett å lese
4676

Plantinavias unike transporter

skrevet av Richard van der Wal

Vår metode Vi satser på kjappe transporter. Alt for at den oppgravde hekkplanten skal utsettes for minimalt med stress og kunne fortsette å vokse uten å trenge tid til å hente seg inn igjen. Sånn her gjør vi. 1. Deadline for å legge inn en ordre er onsdager, i noen tilfeller tar vi imot en

Fortsett å lese
2669

Hekkplanter er som maurtuer Man bruker å sammenligne hekkplantene med maurtuer. Det som finnes over bakken finnes også under bakken, eller motsatt. Det man mener er at krukkedyrkede planter har en kompakt rotklump, noe som er bra siden det er derkraften konsentreres, men på grunn av at planten ikke har tilstrekkelig med plass til røttene

Fortsett å lese
3389
Flere innlegg