Utfordringen i å lykkes med barrotsplanter

Vurderer du å plante barrotsplanter i hagen din, men er usikker på om de vil trives? Som du kanskje har hørt har barrotsplanter ofte vanskeligheter med å slå rot og trives. Plantene krever nemlig umiddelbar planting for å overleve sesongen.

Barrotsplanter er små ungplanter som selges med røtter. Når du kjøper barrotsplanter, må du passe på å plante dem så snart som mulig siden de eksponerte røttene er sårbare for uttørking.

Les videre og få våre dyrketips til barrotsplanter, i tillegg til avgjørende informasjon om utfordringene knyttet til levetid og trivsel.

Hva er barrotsplanter?

Barrotsplanter er ungplanter som leveres med eksponerte røtter, til forskjell fra planter med rotklump eller i potte. Du kjøper altså planten med løse røtter, og de vanligste barrotsplantene er roser og hekkeplanter.

Barrotsplantene hentes ut fra åkeren om høsten, deretter ristes jorden løs fra røttene og de sorteres, pakkes sammen og kjøles ned, før de til slutt selges til kundene.

Du kan også lese blogginnlegget om markdekkende planter.

Hvorfor må barrotsplantene hentes opp om høsten?

Barrotsplanter kan bare hentes opp fra åkeren mot slutten av året når været er kaldt, da noen av dem krever frost før de kan tas opp. Derfor er høsten den perfekte årstiden for å hente barrotsplanter ut av bakken. Det er avgjørende å holde dem nedkjølte ettersom røttene er eksponerte for vær og vind.

Barrotsplanter krever rask planting

Barrotsplanter krever å bli plantet så hurtig som mulig, ettersom solskinn og vind tørker ut røttene. Selv om de kun ligger ute en kort stund, minsker vinduet for å lykkes med plantingen. Ofte tar det relativt lang tid å få plantet dem, enten du skal bestille dem eller frakte dem selv fra en planteskole.

20 minutter, én time eller mangfoldige timer uten jord har en direkte påvirkning på overlevelsesraten. Sjansen for at de overlever mer enn én sesong er også svært liten hvis de blir eksponert for sol og vind. De trenger dessuten lang tid til å venne seg til jorden og trives i det nye miljøet, og dette krever stor tålmodighet og litt flaks.

Bør jeg velge barrotsplanter?

Barrotsplanter er lette å gro og kommer i flere ulike størrelser – det vil si at du får et mye større utvalg. Barrotsplanter er også rimeligere enn planter med rotklumper eller i potte, fordi det kan produseres mange flere over kortere tid og med færre ressurser.

Dette er imidlertid viktig å være klar over at marginene for at barrotsplantene kan vokse og trives er små. De er følsomme for planting i miljø som ikke er optimalt tilrettelagt for dem, for eksempel der jordkvaliteten ikke er god nok. Du er derfor avhengig av å tilrettelegge for et levedyktig miljø, som krever mer innsats sammenlignet med andre typer planter.

Du kan også lese planteguidene våre.

Utfordringen med å bruke barrøtter som hekkeplante

Når du har besluttet deg for å plante hekk, forventer du sannsynligvis jevn og tett vekst i mange år fremover. Derfor er det smart å tenke deg om to ganger før du velger barrøtter som hekkeplante. Risikoen for at planten ikke trives og ikke får tilstrekkelig næring i plantingen er stor, og derfor er det en stor sjanse for at den ikke overlever.

Vi kan alle være enige om at en hekk er en funksjonell og viktig del av enhver hage, som vi vil at skal vokse og trives i mangfoldige år. Derfor anbefaler vi å velge hekkeplanter som er produsert i potte eller rotklump framfor barrot.

Hvis du likevel velger å bruke barrøtter til å plante hekk, bør du passe på å plante dem på samme høyde som de sto da du kjøpte barrotsplantene fra planteskolen.

Trenger du inspirasjon til å velge perfekt hekk? Les mer her.

Alternativer til barrotsplanter

Vi anbefaler å velge alternativer til barrotsplanter, som har bedre forutsetninger for å trives. Disse er blant annet:

  • Potteplante: Planter som er dyrket i potter, er allerede vant med jord, og dermed er det gode grunnlaget for trivsel allerede lagt.
  • Plant med rotklump: Plantene blir levert med jord rundt røttene, som er bundet sammen ved hjelp av en duk. Kjøper du plantene med klump, får du mange av de samme fordelene som ved å velge en potteplante, minus potten.
  • Ferdig vokst: Dersom du vil ha et perfekt resultat fra start av, bør du gå for en ferdig utvokst plante. Vi tilbyr ferdig utvokste hekker i Plantinavia av høy kvalitet.

Slik planter du barrotsplanter

Når du planter barrotsplanter er det viktig at røttene plasseres i bakken så snart som mulig, og at planten vannes godt for å oppnå best mulig vekst og etablering. Hvis røttene tørker helt ut, dør planten. Derfor er det veldig viktig å opprettholde fuktigheten rundt røttene til planten.

Er du usikker på hvordan du planter barrotsplanter? Vi har laget en guide som forteller deg hvordan du enkelt kan plante dem.

Før du planter barrotsplanter

Når du skal plante barrotsplanter, bør du begynne med å klargjøre jorden før du tar planten ut av sekken. De bare røttene tørker raskt ut, så det er viktig å ta dem ut så snart jorden er klar for planting.

Hvis røttene virker litt tørre, må du ikke sette dem direkte i vann. I stedet bør du lage et «gjørmebad» i en bøtte og sette planten i den i et kvarter. Etterpå kan du plante barrotsplantene ut.

Plante ut

Når du er klar for å plante en barrotsplante er det viktig å grave et hull som er stort nok. Slik kan du flytte planten rundt etter behov før du setter den i bakken.

Slik gjør du det:

  • Hold toppen av planten og fyll løs jord rundt plantens røtter. Form jorden og tilpass planten slik at du får den rette plasseringen. Når planten står der du vil ha den, tråkker du på jorden for å pakke den sammen, mens du holder planten på plass.
  • Deretter fyller du hullet med vann og lar det trekke inn før du fyller i resten av jorden og tråkker på den igjen.
  • Avslutt med et siste lag med beriket jord for å få rett nivå. Her er det viktig å sjekke overgangen mellom bark og rotbark (rotkragen) som skal være ved overflaten av jorden – eller maks. 1,5 cm under overflaten.

Den berikede jorden bidrar til å bevare fuktigheten i jorden og leverer også økologiske næringsstoffer til planten. I tillegg forebygger den at det vokser ugress rundt planten.

Ta kontakt med oss hvis du vil ha ytterligere plantetips

Hvis du fremdeles har spørsmål om barrotsplanter etter å ha lest dette blogginnlegget, er det bare å ta kontakt! Kollegene våre hjelper deg gjerne. Du kan også utforske vårt store utvalg hekkeplanter som blant annet inkluderer bøkehekker, ligusterhekker, syrinhekker og thuja. I tillegg har du muligheten til å lese flere av våre blogginnlegg.

Plantinavia Norge
En levende kundeservicehelt svarer raskere enn du forventer (ingen anrop, bare Whatsapp)

Plantinavia Norge

Hei! Therese her 👋

Hvordan kan jeg hjelpe deg?

now
Start Chat

Trillebår

0 varror

Du har ingen produkter i handlekurven.