Plantinavia har sommerferie. Neste levering: uke 37 (potteplanter)

Hvordan planter du en hekk og tar vare på den?

Ønsker du privatliv, en fin hage og bygge karakter til landskapet rundt huset ditt? Å plante en frodig hekk er blant de mest belønnende prosjektene for hagen din. Ved nøye planlegging og riktig stell har hekker evnen til å forvandle hagen din til en vakker oase. Ikke bare er de fine å se på, men de hjelper med å dempe støy, filtrerer vind, tiltrekker sangfugler og tilfører en naturlig sjarm til hagen din.

Denne omfattende nybegynnerguiden tar deg gjennom alt du trenger å vite for å sikre at den nye hekken din vokser og trives på beste vis. Ved å følge våre tips så legger du et godt grunnlag for flere år med enkel vedlikehold og glede i hagen din. Du vil få innsikt i hvordan du:

 • Forbereder plantestedet grundig for best mulig vekst og suksess for hekkene.
 • Planter hekker på riktig måte for å sikre en god vekst.
 • Tar vare på nyplantede hekker ved å gi dem riktig pleie og oppfølging.
 • Regelmessig klipper og vedlikeholder hekken for å sikre sunn vekst og utseende.

Ved å følge trinnene i denne guiden vil du opparbeide kunnskapen og selvtilliten som trengs for å anlegge en blomstrende, frodig hekk. Dette vil forvandle hagen din til en avslappet oase, skjermet fra omverdenen.

Gjør klart hvor du vil plante hekken din

For å få hekken din til å vokse sunt og sterkt fra starten av, er det viktig med god planlegging og riktig forberedelse av området. Velg et sted som får sollys på morningen og dagen til delvis skygge på ettermiddagen. De fleste hekker trives best når de får minst 4-6 timer med direkte sol hver dag, spesielt om morgenen. Sjekk om jorda drenerer godt ved å grave et lite hull og fyll det med vann. Det bør tømme seg helt innen 12 timer. Hvis ikke, kan du forbedre dreneringen ved å tilsette kompost eller andre løsninger før du planter. Fjern alt av ugress, planter og døde blader/kvister fra området der du skal plante hekken. Ugress tar vann og næring som de nye hekkene trenger for å vokse.

Grav grøften til hekken din

For å gjøre plantingen enklere og mer effektiv, kan du grave grøften til hekken din på forhånd. Marker en rett linje for å sikre at grøften blir jevnt. Lag grøften 1,5 – 2 ganger bredere og dypere enn hekkens røtter. Dette gir nok løs jord rundt hekken. Hvis mulig, fyll grøften fra begge sider for å gjøre plantingen lettere. Hvis det trengs, legg til dreneringsmateriale før du fyller det med jord. Fordel plantejorden jevnt rundt grøften og bland med den naturlige jorden for å gi bedre næring og for å holde på fuktighet.

For hekker som kommer fra åpne felt, grav en grøft som er omtrent 1,5 til 2 ganger bredere og dypere enn hekkens røtter. Gjør tilpasninger i jorda som nevnt tidligere. For hekker i potter, lag en grøft som er dobbelt så brede som pottene.

Test og tilpass jorden

De fleste hekker liker jord som er litt sur og har masse næring. Du kan bruke en ph-måler for å sjekke hvor sur jorden din er og hvor mye næring den har. Hvis det trengs, kan du justere jorden ved å tilsette kompost eller gjødsel for å få den perfekte balansen. For eksempel kan du blande næringsrik plantejord og den eksisterende jorden din i like deler, 50/50.

La oss plante hekken din

Når hekken din kommer fra vår planteskole og alt er klart i hagen din med både grøft og jorden, er tiden inne for å begynne å plante. Følg disse rådene for å sikre at hekken din får en god start:

 1. Vær forsiktig

Pass på å håndtere de nye hekkene forsiktig når du flytter dem til det stedet du har valgt. Vær forsiktig så du ikke skader røttene. Ikke legg hekkene flatt i direkte sollys.

 1. Plasser hekken i bakken

Sørg for at du legger roten like under overflaten med ca. 2-5 cm ned i jorden, så de kan vokse godt. Plasser hekkene slik du vil ha dem, og la røttene røre hverandre for å dekke området godt. Fjern pottene, men la eventuell innpakning være på. Sørg for at de fineste sidene av hekkene vender utover.

 1. Sjekk jorden og fuktigheten

Hvis jorden trenger næring, bland ny plantejord med den eksisterende jorden. Sett hekkene på plass når det er litt plass i grøften, slik at det blir lettere å håndtere dem. Juster plasseringen om nødvendig for å få det jevnt. Sjekk at de ikke er plantet for dypt. Når du er ferdig, fyll helt opp og press forsiktig jorden rundt hekkene.

Du kan gjerne legge en dryppende hageslange for å stabilisere jorden. Et lag med barkmulch på toppen av jorden hindrer ugress og holder på fuktigheten. Når du følger disse trinnene nøye mens du planter, vil hekken din få en sunn og god start. Det kan også være lurt å vurdere å installere et timer på hageslangen din så vanningen blir mer effektiv.

 

Hvordan tar du vare på hekken din?

For å sikre at hekken vokser seg tett og sunn det første året etter planting, er det noen viktige ting å huske på. Følgende råd er avgjørende i perioden når hekken etablerer seg.

Vann hekken med omhu

Prøv å holde jorden fuktig, men ikke gjennomvåt, de første to månedene etter planting. Sjekk jordfuktigheten rundt røttene på flere steder før du vanner. Du kan vurdere å bruke en dryppende hageslange med en timer for å forge for jevn vanning annenhver kveld.

Fjern ugress

Fjern ugress så snart det viser seg at den stjeler vann og næring fra hekken. Helst fjern alt av ugress før du planter hekken din. Legg jevnlig til ny mulch for å ytterligere forebygge ugressvekst.

Når skal man gjødsle hekken?

Vanligvis inneholder pottejord tilstrekkelig med næring for å støtte nye plantinger det første året. Men ved treg vekst eller unormal bladfarge, kan en balansert, organisk gjødsel gi en fordelaktig styrke.

Når du planter en ny hekk i hagen din som kommer fra en potte, har jorda vanligvis alt det som hekken trenger det første året. Men hvis hekken vokser sakte eller bladene ser rare ut, kan det være nyttig å tilføre litt organisk gjødsel. Det kan gi hekken ekstra næring og hjelpe den å bli sterkere og friskere.

En lett klipp etter ett år

Gi de nyplantede hekkene tid til å vokse sterke røtter det første året ved å begrense hvor mye du klipper dem. Du trenger bare å fjerne litt visne eller syke grener som vokser innover for å forme hekkene.

Når skal man klippe hekken?

Når hekken har etablert seg etter 1-2 års vekst, krever den regelmessig klipping og vedlikehold for å forbli frodig, full og innenfor ønsket størrelse:

Årlig klipp på våren

På starten av våren, før ny vekst starter, klipp av grener eller skudd rett over der du ser ny vekst spire. Tynn ut sidene nedenfra og oppover.

Hold et ekstra øye med hekken under sommeren

Pass på å se etter grener som vokser utenfor det området der buskene eller plantene vanligvis vokser i løpet av sommeren. Bruk en hagesaks til å klippe vekk disse ekstra grenene og trim sidene pent.

Rydd bort nedfall

Bruk en rake til å jevnlig fjerne blader og grener som har falt av enten etter klipping eller naturlig rundt hekken. Dette holder det pent og forhindrer skadedyr.

Sjekk etter skadedyr og sykdommer

Sørg for å regelmessig sjekke hekkene for tegn på typiske problemer som bladmøll, midd, sykdommer eller mangel på jern. Hvis du oppdager noe, er det viktig å handle raskt for å holde hekken frisk og motstandsdyktig mot sykdommer.

Ofte stilte spørsmål

Når kan man plante hekk?

Målet er å plante hekker i beholdere fra tidlig vår til midten av høsten når jorden er varm nok for røttene å vokse godt. Hvis du har hekker uten jord rundt røttene (bare root hedges), er det best å plante dem når de sover sent på vinteren eller tidlig på våren. Det kan være utfordrende å plante slike planter i Norden uten problemer. Men hekker med jord rundt røttene (rootball hedges) kan plantes om våren eller høsten.

Plante hekk mot nabo

Når du planter en hekk mot naboen, er det viktig å velge passende hekker og plassering for å sikre personvernet og et godt forhold med naboen. Velg en hekk som vokser jevnt og skaper en tett barriere uten å invadere naboens eiendom. Hold et passende avstandsmål fra grensen for å unngå fremtidige konflikter, vanligvis anbefales det en avstand på rundt halvparten av den fullvoksne bredden til hekken. Kommunikasjon med naboen om valg av hekker og plassering kan også være viktig for å sikre en felles forståelse og unngå misforståelser.

Hvilken hekk skal jeg velge?

Når du står overfor valget av hvilken hekk du skal plante, åpner vårt sortiment av hekkplanter opp for en rekke flotte alternativer. Enten du foretrekker den elegante og tette egenskapen til agnbøk, den hurtigvoksende karakteren til tuja, eller den frodige og grønne atmosfæren som bøkehekken skaper, har vi variasjonen du trenger.

Syrinhekkens duftende blomster, barlindens robusthet, laurbærheggens glansfulle blader og ligusterens allsidighet er også blant våre anbefalinger. Hvert valg har sine egne særegne fordeler og omsorgsbehov, så velg med omhu og vurder din personlige stil, klimaet og behovene til hagen din for å finne den perfekte hekken.

Plante hekk i skråning

Når du planter en hekk i en skråning, er det viktig å forberede terreng og velge hekker som passer til skråningen. Start med å rydde området for ugress og løsne jorden forsiktig for å sikre god drenering. Velg hekker som trives i skråninger og som også kan hjelpe med å redusere erosjon. Plasser dem i riktig avstand for å sikre god vekst og etablering. Etter planting, hold jorden fuktig og legg gjerne et lag med mulch for å bevare fuktighet og beskytte røttene. Regelmessig vedlikehold og stell vil sikre en sunn og vakker hekk som gradvis vil fylle skråningen med grønn skjønnhet.

Nøkkelkonklusjoner og tips

For å skape en frodig og vakker hekk, er det viktig å følge noen enkle trinn.

 • Forbered stedet hvor du skal plante ved å fjerne ugress og forbedre jorden.
 • Plant på riktig dybde og hold riktig avstand mellom hver hekk basert på hvilken type du velger.
 • Gi rikelig med vann til de nye hekkene helt til de har rotet seg ordentlig.
 • Klipp plantene årlig når de har vokst og etter behov.

Ved å følge disse trinnene vil du kunne skape en vakker, velpleid hekk som vil forbedre utseendet på hagen din over tid. Planlegging, riktig planting og stell er nøkkelen til å skape en elegant, veldefinert levende grense som vil glede deg i årene som kommer.

Trillebår

0 varer

Du har ingen produkter i handlekurven.