Plantinavia har sommerferie. Neste levering: uke 37 (potteplanter)

Plante hekk på høsten? Ja visst

plantera-host

I august får jeg alltid mange samtaler fra kunder som lurer på om de virkelig kan plante en hekk på høsten. De fleste blir overrasket når jeg svarer at høsten faktisk er den beste tiden til å plante, iallefall når det gjelder hekkplanter. Men de fleste er mindre ivrig etter å plante på høsten siden været ofte er verre da. Våren er den tiden de fleste planter. Grunnen er at det er fint vær og det er mer behagelig å være ute i hagen. Men for planten sin del ser det annerledes ut…

Hvorfor de fleste tror at det er bedre å plante på våren

Hund_Host

Når våren kommer, og temperaturen i jorden stiger, begynner sevjen i planten å fordampe. Dette er den perioden hvor veksten begynner, så lenge hekken er i en fruktbar og fuktig jord. Det finnes også hekker som passer til tørr jord. Hvis vi plukker opp og planter om, så forstyrrer vi denne prosessen. Selv om vi har forberedt hekkplantene våre på dette øyeblikket av stress (gjennom å kutte dem flere ganger, slik at det blir en kompakt rotvekst), så kan det være sånn at når den nyopptatte hekken plantes om, at den mister noe av fargen sin, og noen grener og blader kan bli frastøtt. Den nye jorden og mengden av fuktighet er avgjørende for hvor raskt røttene til den nye hekken etablerer seg i den nye hagen. Vanligvis regner det mindre om våren og sommeren, så plantene er avhengige av at du vanner hekken. Hvis du glemmer dette, eller drar på ferie et par uker, kan hekken bli misfarget eller til og med dø. Dessverre blir jeg noen ganger ringt opp rett etter ferien av enkelte kunder der hekken deres har blitt helt brun. Årsaken er nesten alltid for lite vann fordi kunden har vært på ferie og ikke har innsett at hekken må ha rikelig med vann flere ganger i uken. På høsten er det annerledes…

Gjør hekken din en tjeneste, plant på høsten

Jeg foretrekker å være i hagen på våren. Om høsten er det ofte våte og kjølige kvelder, og jeg foretrekker å ha det koselig innendørs. Men for en ny hekk er det bedre å bli plantet på høsten. Det er flere grunner til å plante tuja, agnbøk, barlind eller laurbærhegg på høsten. Jeg oppsummerer det for deg nedenfor:

Siden temperaturen synker bruker hekken mindre energi. Sevjen i planten fordamper ikke lenger på samme måten. Planten går i hvilemodus og veksten stopper. Gjennom å plante på høsten utsetter man planten for mindre stress.
På høsten regner det vanligvis mer enn på våren/sommeren. Dessuten er det ikke like varmt som på sommeren, og risikoen for at planten får for lite vann er mye mindre. De fleste reiser ikke bort flere uker på ferie, men de kan være hjemme og sørge for at plantene får nok vann.

Temperaturen er vanligvis lavere på høsten. Temperaturen i jorden synker mye langsommere enn lufttemperaturen. Dette betyr at planten har god tid til å slå rot, vanligvis til langt inn i november. Planten har rukket å etablere seg før vinteren kommer.
En plante som har slått rot på høsten vokser videre så snart våren kommer, siden den ikke trenger å bruke energi på å rotfeste seg på våren. En tujahekk som er 150 cm høy og plantet på høsten, kan til neste vår vokse videre og umiddelbart bli 170/180 cm høy.

Vi begynner antakeligvis å levere igjen uke 37.

Week37_Delivery

Er du overbevist om at du vil plante din nye hekk i høst? Da vil du sikkert vite når vi kan levere plantene dine. Våre planter med rotklump kan plukkes opp fra avlingen vår så fort temperaturen er lav nok. Vanligvis er dette i midten av september. Jeg regner med at vi kan begynne å levere igjen uke 37. Men vi ser også at sesongen for høstplantingen forskyves der hvor det er varmt lenger og blir kaldere senere. Det er skadelig for plantene å tas opp for tidlig, og det viktigste for oss er at plantene har det godt, derfor kan det noen ganger være at leveransen blir utsatt noen uker hvis vi er usikker på temperaturen. Vi gjør det ikke for å lage problemer, men for at vi ønsker plantenes beste.

Det du kan gjøre for å gjøre det lettere for plantene, er å forberede i forkant av ankomsten, slik at plantene kan komme ned i jorden så snart som mulig.

Vi kommer også i år til å levere de ferskeste hekkplantene i Norge, levering innen en uke når sesongen starter opp.

Se våre aktuelle tilbud her. Hvis du har spørsmål kan du ringe meg gratis på 800 – 24 606 .

Trillebår

0 varer

Du har ingen produkter i handlekurven.