Plantinavia har sommerferie. Neste levering: uke 37 (potteplanter)

Plante en hekk i jord med leire

Vi mottar ofte spørsmål om hvorvidt det er mulig å plante hekker i jord med leire. Det er et godt spørsmål – jord med leire kan være vanskelig å jobbe med, og ikke alle hekker kan vokse i den. Men det finnes hekker som passer perfekt til å gro i jord med leire. I denne artikkelen skal vi fortelle deg alt du trenger å vite.

Hvorfor er det viktig å finne riktig jordtype?

Valget av hva som kan plantes i hagen din avhenger i stor grad av jordtype. Derfor er det viktig å følge med på dette, siden jordtypen kan bestå av store og små partikler. Egenskapene til disse partiklene avgjør hvorvidt hagen dreneres godt eller ikke. Hvis jorden ikke dreneres, kan det hende at røttene råtner. Dette skjer raskere med noen planter enn andre planter. Men det finnes planter som tåler fuktige forhold, mens andre planter tåler slike forhold dårligere.

Usikker på hvilken gjødsel du skal bruke?

Vedlikehold av jord med leire

I brede trekk finnes det tre jordtyper: jord med leire, jord med sand og jord med torv. Av disse tre jordtypene, er jord med leire (f.eks. leire fra elver eller havet) vanskeligst å jobbe med. Dette skyldes at det er lite luft mellom partiklene i leirejorden. Dette gjør jorden veldig hard og klissete om vinteren, og veldig hard og tørr om sommeren. I disse periodene kan det oppstå sprekker i jorden. Og når det regner, kan det være spesielt tungt og krevende å grave hull i denne jorden. I tillegg er det viktig å ha gode dreneringsmuligheter. Hvis røttene er i vannet for lenge, kan de få for lite oksygen. Vi anbefaler på det sterkeste å blande organiske materialer i jorden for både å gjøre den sterkere og gjøre det lettere for vann å trenge seg inn.

Se ulike hekkarter som passer til tørr jord.

Disse hekkene vokser godt i jord med leire

Basert på de ovennevnte, tenker du kanskje at det bare er negativt å plante i jord med leire, men langt derifra. Jord med leire er svært næringsrik og kan være en super kilde til næring for vakre (kalksteinglade) planter. Jord med leire er naturlig nøytral til basisk, som betyr at den er rik på kalk. Derfor finnes det en rekke hekker som kan få det veldig fint i jord med leire. Disse er blant annet Carpinus betulus, vinterlind, kornell og dekorative kirsebærbusker. Alle disse hekkene er tilgjengelige fra Plantinavia.

Trenger du råd om beste måte å sette en hekk i jord med leire og hvilke typer hekker som passer best? Ikke vær redd for å ta kontakt. Ekspertene våre hjelper deg med glede. Du kan også lese flere av våre blogginnlegg for relevante tips og triks.

Trillebår

0 varer

Du har ingen produkter i handlekurven.