Se hvordan du kan plante slyngplanter både ute og inne

Slyngplanter er en fascinerende type planter som har en unike evne til å klatre oppover og vokse langs vertikale strukturer. Disse plantene kjennetegnes av lange og smidige stengler som elegant slynger seg rundt støttestrukturer, enten det er gjerder, trelister eller andre planter. Denne evnen til å klatre gjør slyngplanter til populære valg for å dekorere hager, terrasser og hjem. De tilfører nemlig ikke bare grønt liv, men skaper også en vertikal dimensjon i landskapet som er flott å se på.

Ulike typer slyngplanter: hvordan velge riktig?

Slyngplanter har en spiralformet vekst for å kunne nå oppover. Noen varianter kan til og med ha spesielle gripeorganer eller ranker som effektivt fester dem til støtten. I tillegg kommer slyngplanter i en rekke former og størrelser, og mange av dem produserer også fargerike blomster eller spennende løvverk, som legger til en ytterligere estetikkl. Så, hvilken skal variant skal man velge?

Her er det flere faktorer man kan se på. Først bør du ta hensyn til klimaet og vekstforholdene i området ditt. Skal planten bo inne eller ute? Noen slyngplanter trives bedre i varmere klima, mens andre tåler kulde og frost. Samtidig kan du vurdere ønsket vekstform og vekstmønster. Noen slyngplanter har en mer aggressiv vekst og kan raskt spre seg over store områder, andre er mer kontrollerte og egner seg bedre for mindre områder. Til slutt kan du også tenkte på det rent estetiske og velge mellom ulike farger og bladstruktuer.

Slyngplante plassert i potte på hylle mot hvit vegg
Slyngplanter kommer i ulike farger, vekstmønstre og varianter.

Hvordan plante slyngplanter

Plante slyngplanter ute

Når du skal plante slyngplanter ute, er det viktig å velge et passende sted som tilbyr tilstrekkelig sollys og god drenering.

  1. Begynn med å grave et hull som er bredere og dypere enn rotsystemet til planten, for slyngplanter er dette minst 30 cm. Jordoverflaten bør være 10 cm over rotklumpen. Velg også en type jord som er lett og moldrik da dette gir best vekstgrunnlag.
  2. Tilsett deretter kompost eller annet organisk materiale i hullet for å berike jorden med næring. Fjern forsiktig planten fra potten og løsne røttene nøye før du setter den ned i hullet.
  3. Fyll på med jord rundt røttene og komprimer forsiktig for å eliminere eventuelle luftlommer. Vann grundig etter planting for å hjelpe planten med å etablere røttene.

Plante slyngplanter inne

Dersom du ønsker å plante slyngplanter inne, er første steg å finne en potte i passende størrelse som gir tilstrekkelig med plass for røttene å vokse. I tillegg bør potten gi god drenering for å unngå vannstagnasjon.

  1. Fyll potten med en veldrenert pottemiks.
  2. Fjern forsiktig planten fra potten og løsne røttene nøye før du plasserer den i potten eller blomsterkassen.
  3. Fyll deretter på med mer pottemiks rundt røttene og komprimer forsiktig.
  4. Sørg for at slyngplanten er plassert i et område med tilstrekkelig lys, og unngå direkte sollys som kan være for sterkt for noen planter. Vann planten godt etter plantingen og hold et øye med fuktighetsnivået slik at du også kan vanne ved behov.

Vil du lære mer om spennende planter? Les vår artikkel om spiselige planter her!

Kom i gang med vakre slyngplanter

Slyngplanter er midt i blinken for deg som ønsker et frodigere og grønnere preg, enten innendørs eller utendørs. Ikke nok med at disse plantene er vakre å se på, de hjelper også til med å gjøre inneklimaet friserer og livligere. Eller kanskje ønsker du deg slyngplanter til pergolaen for å tilføre skygge, og danne en avslappende oase? Med våre tips kan du i alle fall lykkes med slyngplantene – uansett hvor du ønsker at de skal bo. Utforsk også vårt utvalg av hekkplanter og kom i gang med å designe din drømmehage.

Plantinavia Norge
En levende kundeservicehelt svarer raskere enn du forventer (ingen anrop, bare Whatsapp)

Plantinavia Norge

Hei! Therese her 👋

Hvordan kan jeg hjelpe deg?

now
Start Chat

Trillebår

0 varror

Du har ingen produkter i handlekurven.