Plantinavia har sommerferie. Neste levering: uke 37 (potteplanter)

Kan man plante klatreplanter både ute og inne? Guide til klatreplanter

Har du noen gang lagt merke til de spennende og flotte plantene som tilsynelatende trosser tyngdekraften? Da er det mest sannsynlig en klatreplante du har fått øye på. Disse botaniske akrobatene kan ta tak i ulike støttestukturer, som for eksempel en murvegg, og klatre oppover med en imponerende utholdenhet. Fra romantiske vinranker til robuste eføy som kler trærne i et teppe av grønt, er klatreplanter ekte mestere i å tilpasse seg sine omgivelser. Vi forklarer alt du trenger å vite om klatreplanter!

Hva er forskjellen på slyngplanter og klatreplanter?

Slyngplanter og klatreplanter har begge en bemerkelsesverdig evne til å klatre, men de gjør det på forskjellige måter. Slyngplanter, som villvin, klematis og slyngplanter i bønnefamilien, har lange, fleksible stengler som spiraliserer rundt en støttestruktur mens de klatrer oppover. Disse plantene krever vanligvis en ekstern støtte for å klatre, selv om noen av dem kan ha spesielle gripeorganer eller ranker for å hjelpe dem med å feste seg til støtten.

Klatreplanter derimot, som klatrehortensia og klatrende eføy, har stive stengler med utstående “klør” eller hekter som lar dem gripe seg fast og klatre oppover nærmest vertikale flater, for eksempel vegger eller trær. De bruker disse spesielle festeanordningene til å stige oppover uten å vikle seg rundt strukturer, noe som gir dem en annen måte å klatre på enn slyngplanter.

Les mer om hvordan man lykkes med slyngplanter her.

De vanligste slyng- og klatreplantene

Klatrehortensia

Klatrehortensiaen, en av de lengst etablerte klatreplantene og har vanligvis en vekstperiode på opptil sju år før den blomstrer. Den har evnen til å dekke store områder av strukturer, blant annet trestammer, med sine klatrende stengler.

Eføy

Eføyen, en klassisk klatreplante, er kjent for å klatre på murvegger uten behov for espalier. Med sitt vintergrønne løvverk trives eføyen godt i skyggefulle områder og dekker gradvis større områder etter hvert som den vokser.

Rødkattebusk

Rødkattebusken er en nyere tilvekst blant klatreplantene. Den utmerker seg med sitt karakteristiske bladverk som får hvite flekker om våren, og som senere blir røde. Denne busken er egnet for hengende plasseringer og krever ikke støtte for klatring.

Klematis

Klematis er kjent for sine frodige blomster og kan være utfordrende å dyrke på grunn av enkelte visningssykdommer. Likevel kan den blomstre rikt og bli både vakker og dekorativ dersom du velger riktig sort og gir god pleie.

Nærbilde av Klematis med lille blomster mot blå bakgrunn i sollys
Ulike klatreplanter har forskjellige blomster, farger og vekstmønstre.

Villvin

Villvinen er kjent for sin viltvoksende natur, derav navnet, og kan dekke store områder hvis den ikke holdes under kontroll. Når den klatrer langs murvegger, gir den et naturlig og estetisk tiltalende preg.

Klatrerose

Klatrerosen “Lykkefund” er med sine kremhvite blomster en motstandsdyktig plante som kan trives under ulike vekstforhold. Den kan bli et ordentlig vakkert syn når den klatrer og blomstrer langs gjerder eller espalier.

Erteblomster

Erteblomstene er kjent for sin raske vekst og rike blomstring gjennom sommeren. Ved å fjerne visne blomster kan man sørge for at den blomstrer godt og kontinuerlig gjennom hele vekstsesongen.

Kan man plante klatreplanter inne?

Det er fullt mulig å plante klatreplanter inne, så lenge de får nok sollys og riktig støttestruktur å klatre på. Mange klatreplanter trives faktisk godt innendørs, spesielt i områder med gode lysforhold, for eksempel nær et vindu eller i rom med belysning fra vekstlys. Blant annet trives både eføy, slyngkaprifol, klatrejasmin og pilea godt innendørs. Husk bare på å gi dem godt med stell i form av vanning og beskjæring, så sikrer du at klatreplanten trives godt innendørs.

Kan man plante klatreplanter ute?

Klatreplanter kan fint plantes utendørs og er midt i blinken for å dekorere hager, terrasser og andre utendørs områder. Klatreplanter er et ypperlig tilskudd til hagen for deg som vil legge til noen ekstra grønne og frodige elementer som skiller seg ut. For eksempel klarer disse sterke plantene å klatre langs gjerder, pergolaer, vegger og andre utendørsstrukturer. Samtidig er klatreplantene nokså tilpasningsdyktige, og du kan velge mellom et bredt spekter av forskjellige typer som trives i ulike klima og vekstforhold.

Nærbilde av mørkegrønn Eføy som vokser i sprekkene på grå steinvegg
Klatreplanter trives som regel godt utendørs og klatrer gjerne på murvegger eller andre støttestrukturer.

Slik lykkes du med å plante klatreplanter

  1. Velg riktig plassering

    Begynn med å velge et sted som gir et godt vekstgrunnlag for klatreplantene. Her er alfa og omega å sørge for at planten er plassert i nærheten av noe den kan klatre på. De fleste klatreplanter trives i områder med godt sollys, men det kan være lurt å sjekke plantens spesifikke krav til lys og skygge. Unngå områder som er veldig utsatt for vind eller har dårlig drenering.

  2. Forbered jorden

    Begynne med å forberede jorden ved å grave et hull som er bredere og dypere enn plantens rotball. Fjern eventuelle ugressrøtter og gjør jorden i bunnen av hullet litt løsere. Dette bidrar til å lette drenering og gjør det enklere for røttene å vokse og feste seg. Tilsett organisk materiale som kompost eller godt nedbrutt gjødsel for å forbedre jordstrukturen og gi næring til planten.

  3. Planting av klatreplanten

    Fjern forsiktig klatreplanten fra potten og plasser den i hullet du har gjort klart. Pass på at plantens rotball er plassert i riktig dybde, og fyll deretter forsiktig på med jord rundt røttene. Vann godt etter planting for å sikre god jordkontakt og at røttene får etablert seg.

  4. Sørg for god støttestruktur

    De fleste klatreplanter trenger som sagt en form for støtte for å klatre oppover. Her kan du installere espalier, et gjerde, eller annen sørge for at annen struktur som planten kan klatre på er i nærheten. Sørg også for at støtten er solid og tåler vekten av den voksende planten.

  5. Vedlikehold og stell

    Etter plantingen er det viktig å gi klatreplanten riktig etterpleie. Vann regelmessig, spesielt i tørre perioder, og fjern ugress som konkurrerer om vann og jordens næringsstoffer. Hold et øye med plantens gjennom vekstsesongen. Beskjær regelmessig og ved behov for å kontrollere veksten og forme planten. Pass også på å fjerne eventuelle skadde eller døde grener for å bidra til sunn vekst, så har du et supert utgangspunkt!

Sett sammen din drømmehage med klatreplanter

Å investere i klatreplanter er en flott måte å legge til et dekorativt og unikt element i hagen din. Klatreplantene gjør seg godt som en ekstra touch ved siden av en velformet hekk, enten du har valgt å gå for en tujahekk eller fargerik syrinhekk. Med variasjon i planter og vegatsjon kan du oppnå din helt egne drømmehage, uansett om du ser for deg en frodig oase eller et mer stilrent og minialsitisk uteområde. Utforsk våre ulike hekketyper, fordyp deg i tips og råd om forskjellige vekster og kom i gang med plantingen i dag!

Trillebår

0 varer

Du har ingen produkter i handlekurven.