Ta vare på tuja

Slik tar du vare på tujaen din

Tuja (også kalt livstreet) er en type nåletre som har funnet veien inn i hagene våre. Og det er ikke så rart! Tuja er en lett plante å ta vare på og passer godt i tempererte klimaer. Den trenger lite vedlikehold, og det er lett å plante den. Tuja, som andre nåletrær, passer utmerket til å brukes som hekk eller gjerde. Treet kommer i flere ulike varianter, inkludert Smaragd og Martin . I denne bloggen skal vi forklare hva du bør ta i betraktning når du vurderer å kjøpe Martin- eller smaragdtuja.

Planting

Tuja – livstreet – skal naturligvis plantes i jorden. Den er ikke spesielt sensitiv, men foretrekker vel-drenert jord. Først må du grave en grop langveis. Avhengig av høyde og kvalitet vil du som regel plante én til fire planter per meter (bruk vår enkle kalkulator for å se hvor mye du trenger for valgt høyde og type/kvalitet). De fleste tujaarter kjøpes med rotkule med en jutesekk rundt seg. Du kan la sekken være rundt røttene. Når plantene er i jorden bør du vanne dem to til tre ganger i uken, spesielt i varme perioder. Slik får planten nok vann og mineraler fra jorden, og røttene har plass til å finne seg til rette i den nye jorden.
Tips: Du har kanskje allerede sett det, men når du planter tuja eller andre hekkearter, er det best å strekke ut et rutenett eller en taustreng. Slik vet du at plantene vil bli plantet rett og fint i dette området.

Vedlikehold

Vedlikehold av tuja innebærer beskjæring. Hvis du har en tuja og vil at den skal se ryddig og fin ut, bør du beskjære den to til tre ganger i året (med unntak av året etter at den ble plantet). Grenene må aldri beskjæres for langt inn (dvs. for nærme stammen). Dette kan føre til lite innbydende, tørre områder i hekken. Tuja kan fort bli flere meter høye i hekkeform, og de er kjente for å vokse fort. Ytterligere vedlikehold, som gjødsling og mating er som regel ikke nødvendig.

Mer informasjon og tips

Tuja kjennetegnes av de små bladene som skaper en slags «viftenål». Disse viftene dekker stammen godt og danner en ugjennomtrengelig hekk det er nærmest umulig å se gjennom. Dette gjør tuja til en god hekk for å ramme inn hagen din. Tuja er et supert alternativ til gjerder og porter. Slik kan du lage fine og ryddige lag av planter i hagen og gi den et frodig og grønt utseende. Er du usikker på hvor du vil plassere en tuja og hvilken rolle den skal spille i hagen din? Når du kjøper planter fra Plantinavia, kan vi alltids gi deg gode tips og råd!

Plantinavia Norge
En levende kundeservicehelt svarer raskere enn du forventer (ingen anrop, bare Whatsapp)

Plantinavia Norge

Hei! Therese her 👋

Hvordan kan jeg hjelpe deg?

now
Start Chat

Trillebår

0 varror

Du har ingen produkter i handlekurven.