Tips for en lettstelt hage: Slik får du en hage med flotte hekker

Drømmer du om en nydelig hage som er lette å stelle? En av de mest effektive måtene å lage struktur og definere plassen i hagen på er å bruke en hekk.

Har du ikke tid til å bruke flere timer i uken på å holde hagen ved like? Det er fullt mulig å ha en innbydende hage med nydelige hekker som krever minimalt med stell og vedlikehold.

Vi gir deg tips for en lettstelt hage og hjelper deg med å velge riktig hekk som er lett å ta vare på.

Hva er en lettstelt hage?

Generelt sett er en lettstelt hage rett og slett en hage som er lett å stelle – det vil si at du slipper å jobbe i hagen hver uke for å holde den pen og ryddig.

En god tommelfingerregel er at busker og hekkeplanter i en lettstelt hage ikke skal trenge å beskjæres eller gjødsles mer enn to ganger i året. Så lenge du passer på å trimme hekken og kantene i hagen, kommer den til å se fin og velstelt ut. Du kan for eksempel velge en hurtigvoksende hekkplante.

Slik får du en lettstelt hage

De fleste er enige i at en vakker hage er en sann glede. Men det er få av oss som har tiden som ofte kreves for å holde hagen pen og pyntelig. Dette fører ofte til hager som bare er en plen med en hekk rundt hele området.

Men en lettstelt hage trenger ikke å være kjedelig! Det er fullt mulig å skape en vakker og frodig hage som også er lett å ta vare på og som ikke trenger timevis med stell.

Se en oversikt over våre lettstelte hekker!

Les videre for å se tips om hvordan du får en lettstelt hage, inkludert hvilken hekk du bør velge.

Tenk på om du har lyst til å opprettholde plenen

Det er lurt å tenke på om du er interessert i å tilbringe flere timer med å holde plenen fin eller ikke. En fin og velstelt plen tar tid, så det er viktig å være realistisk med tanke på prioriteringene dine før du legger gress over hele hagen.

Godta ugress

En av de letteste måtene å unngå å tilbringe mye tid i hagen på er å akseptere ugress. Hvis du liker en naturlig stil, kan en vill hage med ugress og kratt være en super måte å spare tid på. La hagen blomstre fritt, og bruk tiden din på noe annet.

Design hagen så den er lett å vedlikeholde

Hvis du vil ha en hage som er så godt som vedlikeholdsfri, kan du vurdere å designe områder i hagen basert på hvor mye tid du vil bruke på stell. Slik kan du konsentrere hagearbeidet på områdene der du tilbringer mest tid, f.eks. på terrassen.

Begrens ugress med tekningsmateriale eller bark

Hvis det finnes én skikkelig tidstyv i hagen, er det å luke ugress. Begrens mengden ugress som vokser i bedene dine ved å bruke tekningsmateriale eller bark som reduserer lys slik at ugressfrøene ikke får spire.

Terrasser

Vurder å lage flere terrasser i hagen. Disse kan være med på å skape et koselig uterom som inviterer til avslapping i sol eller skygge. Du kan for eksempel lage flere terrasser i hagen, knyttet sammen av stier. Slik får du et spennende og harmonisk uteområde.

Lettstelt hage, trinn for trinn

 • Del hagen inn i ulike soner med forskjellige vedlikeholdskrav
 • Skap barrierer for ugress med en kantgrense – f.eks. med fliser
 • Plant mange av samme type plante
 • Dekk jorden i blomsterbedene med tekningsmateriale eller lignende for å unngå ugress
 • Vurder å plante markdekkende flerårsplanter som kan holde ugress unna
 • Legg kantfliser rundt plenen
 • Velg enkle planter som ikke krever mye stell
 • Gjør hagen attraktiv for nytteinsekter ved å la deler av hagen være vill

Du kan også lese planteguidene våre.

 

Hvilken hekk skal jeg velge?

 

Når du velger en hekk til hagen din, bør du tenke på hvilken hekketype som passer stilen til hagen din. Foretrekker du en velklipt hekk som gir skjerming og privatliv i hagen, eller foretrekker du en viltvoksende hekk som gir en romantisk atmosfære og inviterer dyr og insekter til hagen? Tenk på hva du foretrekker og velg hekkeplanten som passer best til dine behov.

Ulike typer hekkeplanter

Hekkeplanter kommer i forskjellige kategorier, inkludert:

 • Bøkehekk
 • Laurbærhekk
 • Ligusterhekk
 • Syrinhekk
 • Barlindhekk
 • Tujahekk

Hvis du vil ha en lettstelt hage, kan du velge en hekkeplante som krever lite vedlikehold, som barlind, tuja, laurbærheggplanter, Otto Luyken eller “Genolia“.

Velg mellom en beskåret eller ubeskåret hekk

Hvis du vil ha en hekk i en spesiell form eller høyde, bør du velge en beskåret hekk. Det er den eneste måten å oppnå et slikt strengt uttrykk på.

Men hvis du heller vil ha en romantisk hage, kan en ubeskåret hekk være et fint valg.

Du kan også lese blogginnlegget om hvordan du planter og tar vare på en hekk.

Hvilke hekkeplanter er mest populære i Norge?

De mest populære hekkeplantene i Norge er blant annet

 • bøk
 • tuja
 • laurberhegg
 • liguster
 • barlind

Vil du vite mer om hvordan du kan få en lettstelt hage? Ta kontakt!

Hvis du fremdeles har spørsmål om hvordan du kan få en lettstelt hage etter å ha lest dette blogginnlegget, er det bare til å ta kontakt! Kollegene våre hjelper deg gjerne. Du kan også utforske vårt store utvalg hekkeplanter som blant annet inkluderer bøkehekker, ligusterhekker, syrinhekker og tuja. Les gjerne også flere av våre andre blogginnlegg.

Plantinavia Norge
En levende kundeservicehelt svarer raskere enn du forventer (ingen anrop, bare Whatsapp)

Plantinavia Norge

Hei! Therese her 👋

Hvordan kan jeg hjelpe deg?

now
Start Chat

Trillebår

0 varror

Du har ingen produkter i handlekurven.