Slik blir du kvitt ugress på 1-2-3

Det er blitt vår og hagen våkner til liv – men vent, det har dukket opp noen ubudne gjester. Ugress er en naturlig følge av en hage som har vært i vinterdvale, men det trenger ikke å være verdens undergang. Det finnes noen enkle grep for å fjerne ugress, og her har vi samlet våre aller beste råd for hvordan du blir kvitt det. Vi gir deg blant annet en oversikt over ulike metoder for å fjerne ugress mellom heller og brostein, samt i blomsterbed.

Å fjerne ugress kan føles håpløst, men så lenge du har de riktige redskapene og fremgangsmåten er det lettere enn du tror. Det krever litt tid og energi, men resultatet er vel verdt det! Her forteller vi deg hvordan du fjerner ulike typer ugress, samt hvordan du går til verks på ulike steder i hagen din. Som konklusjon får du en liste over våre beste tips, i tillegg til en oversikt over hva du må unngå.

Hvordan bli kvitt ugress?

Det aller viktigste du kan gjøre er å starte tidlig. Når våren er på anmarsj, bør du gå ut i hagen og begynne å luke vekk ugress som har skjult seg under snø. Hvis du holder det ved like rekker ikke ugresset å slå rot. Bruk gode redskaper for å fjerne røttene.

Utstyrsliste

 • Skarp kniv eller hagesaks
 • Ugressjern eller -børste
 • Ugressfjerner
 • Ugressmiddel

Hva er ugress?

Ugress er uønskede planter som overtar hagen, gjør skade på andre planter eller forhindrer optimal vekst. Det er ville planter som konkurrerer om vann, lys og næring som busker og blomster du har plantet trenger for å vokse og trives. Ugress kan spre seg ved at vinden blåser frøene rundt i hagen. Stengler kan også krype over og under bakken og spres videre på den måten.

Hvilke typer ugress finnes?

Man deler ugress i to kategorier; rotugress og frøugress. Rotugress har røtter i bakken og sprer seg med dype stengler. Frøugress ligger lagret i jorden eller sprer seg i vinden. Det finnes dessuten mange forskjellige typer ugress, hvor løvetann, geitrams og brennesle er blant de vanligste.

Mann med hagehansker bruker rensejern til å fjerne løvetann fra gressplen.
Hagehansker og gode redskaper er avgjørende når du skal gjerne ugress.

Vanlig ugress i norske hager: Løvetann og brennesle

Løvetann og brennesle er rotugress. Se våre tips til hvordan du fjerner disse nedenfor:

Slik fjerner du løvetann fra hagen din

 • Bruk en kniv og grav rundt rota til løvetannen for å trekke den opp. Det er avgjørende å få med rota hvis du vil bli kvitt løvetann.
 • Løvetann blomstrer igjen dersom du kun klipper overflaten, for eksempel med en gressklipper.

Fjerne brennesle fra hagen

 • Brennesle bør lukes vekk. Bruk en hanske og hagespade for å fjerne det.
 • Slå det ned 2 til 3 ganger om sesongen når plantene har vokst seg 20 cm høye.
 • Brennesle har likevel flere fordeler, for eksempel som naturglede gjødselvann for roser og stauder, den bekjemper lus og tilfører nitrogen til jorda. Derfor kan du vurdere å beholde noen brennesleplanter.

Les også: Slik planlegger du din drømmehage

Løvetann vokser ut av grusflekk.
Løvetann er den vanligste formen for ugress som dukker opp på gressplen, grus og mellom heller.

Ulike fremgangsmåter for å fjerne ugress

Med ugressmiddel

Man kan bruke ugressmiddel mot alle typer ugress, men det er flere farer knyttet til dette. For det første risikerer du å ødelegge plenen og drepe vegetasjonen. Planter som blir eksponert mot ugressmiddel, vil sannsynligvis bli hindret i å spire igjen. Dersom du vil bruke ugressmiddel er det viktig å lese instruksjonene nøye og være grundig når du tar det i bruk i hagen din.

Eddik mot ugress

Å bruke eddik mot ugress er et kjent kjerringråd, som er langt mer skånsomt enn ugressmiddel. Bruk eddik 35% og bland ut med vann etter et 1:2 forhold. Hell blandingen over i en sprayflaske og spray det direkte på ugresset. Blandingen dreper også vekst og gress rundt ugress, ettersom det er en syre, så det er viktig å spraye direkte på plantene du vil fjerne. Unngå å bruke eddik på asfalt eller stein, da blir disse ødelagt. Husk å fjerne restene av ugress når det er dødt.

Duk som bekjemper ugress

En planteduk eller bark kan forebygge ugress. Planteduk, spesielt hvis den er svart, gjør det vanskelig for lys å trenge gjennom. Dette kveler rotugress. Det er imidlertid viktig at du ikke legger duken for tett opptil bukser og planter, da dette kan kvele dem. Bark begrenser frøugress, og det er lettere å luke blomsterbed med bark.

Les også: Tips til vedlikeholdsfri hage

Dette bør du unngå når du skal bli kvitt ugress

Du bør ikke bruke salt på ugress. Dette er ikke bra for de andre plantene du ønsker å beholde i hagen din. Du risikerer å drepe vegetasjonen, samtidig som saltet skaper forurensing nede i jorden. Det kan med andre ord gi langvarige skader til hele vegetasjonen i hagen din. Flambering av ugress og høytrykksspyling i hagen vil vi heller ikke anbefale. Dette vil sannsynligvis gjøre mer skade.

Gress vokser opp av brostein på platting.
Det er kjedelig når det begynner å vokse ugress mellom heller og sten.

Er det ugress flere steder i hagen din?

Svarer du «ja» på spørsmålet og er usikker på hvordan du skal gå til verks? Fortvil ikke, her forteller vi deg hvordan du fjerner ugress mellom sten, i blomsterbed og på gressplen, samt i grus.

Mellom heller

Du må for all del ikke bruke høytrykksspyler for å fjerne ugress mellom heller. Du bør heller gå grundig til verks med redskaper som får innpass mellom hellene og kan rive opp røttene. Det er bare å innse at fjerning av ugress mellom heller krever innsats, tid og energi. Et godt tips er å helle kokende vann over røttene – dette dreper dem. Men vær oppmerksom på at du ikke treffer hekken, blomster eller andre planter, det tar livet av dem også!

Mellom belegningsstein

I likhet med heller, er det best å ta i bruk solide redskaper for å fjerne ugress mellom belegningsstein. Bruk et rensejern og en rensekost som tar tak i de små glippene mellom steinene. Selv om dette er en tidkrevende oppgave, blir resultatet veldig bra.

I blomsterbed

Blomsterbed er særlig utsatte for ugress, fordi det finnes åpne flater der. Det er alltid anbefalt å plante tett og bruke bark i blomsterbed. Dette gir mindre plass for ugress å vokse, blant annet fordi det gir mer skygge og mindre fuktighet. Vekstmiljøet for ugress blir dermed dårligere.

I plenen

For å fjerne ugress på plenen må du enten bruke luke eller ugressmiddel. Som nevnt tidligere risikerer du å ødelegge plenen med ugressmiddel og derfor bør du bite i det sure eplet og luke plenen.

I grus

De samme rådene for fjerning av ugress gjelder i grus som alle andre steder i hagen, men du har en fordel: Ofte er det ingen andre planter i grusen som vil ta skade av ugressmiddel. Derfor kan du slå deg løs med hvilken som helst metode du vil. Vi anbefaler likevel at du bruker eddik når du fjerner ugress i grus, ettersom denne metoden er mer skånsom (men like effektiv) sammenlignet med ugressmiddel.

Liste over gode tips til å forhindre ugress

 • Ugressfrø finnes naturlig i jorden, men det er kun de i det øverste laget som får nok lys til å begynne å spire. Derfor anbefaler vi å la jorden ligge uforstyrret så godt det kan la seg gjøre.
 • En kort avstand mellom planter gir mer skygge, lite fuktighet og øker næringsstoffer. Dette er en sikker oppskrift for å motarbeide ugress.
 • Du bør vanne plantene dine på en bevisst måte, for eksempel dryppvanning som kun gir vann til de plantene du ønsker.
 • Dersom det er en periode med tørke, kan du med fordel rote i jorden. Dette dreper ugressfrø og hindrer uønsket spiring.
 • Det er enklest å fjerne ugress etter regnbør. Når det kommer en regnbyge, kan du dra opp ugresset uten å forstyrre jorden for mye.
Plantinavia Norge
En levende kundeservicehelt svarer raskere enn du forventer (ingen anrop, bare Whatsapp)

Plantinavia Norge

Hei! Therese her 👋

Hvordan kan jeg hjelpe deg?

now
Start Chat

Trillebår

0 varror

Du har ingen produkter i handlekurven.