Plantinavia har sommerferie. Neste levering: uke 37 (potteplanter)

Slik sår du ny plen

En vakker og frodig plen legger grunnlaget i enhver hage og spiller en viktig rolle for helhetsinntrykket. Å så ny plen kan virke som en stor oppgave, men det er slett ikke vanskelig hvis du følger noen enkle steg. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan du kan så plen, enten du starter fra bunnen av eller ønsker å friske opp en gammel plen.

Viktige forberedelser før du begynner å så den nye plenen

Før du begynner å så din nye plen, er det avgjørende å forberede seg grundig. Å sørge for at du har riktig utstyr og at jorden er klar for såing, vil legge grunnlaget for en vellykket plen.

Dette trenger du

For å få jobben gjort riktig, trenger du følgende utstyr og materialer:

  • Gressfrø: Velg gressfrø som passer til klimaet der du er, og hva du skal bruke det til. Det finnes ulike typer gressfrø tilpasset forskjellig vekstgrunnlag, for eksempel områder med mye skygge eller mye sol.
  • Kompostjord/moldjord/barkkompost: Du kan forbedre jordkvaliteten med næringsrik kompostjord, moldjord eller barkkompost for å gi næring til de nye gressplantene.
  • Naturgjødsel: Tilfør naturgjødsel for å gi en ekstra boost av næring til den nye plenen.
  • Såkasse: En såkasse eller spreder vil hjelpe deg med å så frøene jevnt over hele området.
  • Hyssing og pinner: Bruk hyssing og pinner til å markere området som skal sås og holde linjene rette.
Nærbilde av gress som spirer
De første gressspirene vil som oftest kunne bli lagt merke til etter ca. 3 ukers tid.

Hvordan så plen? Steg for steg guide

Forbered jorden

Fjern eventuelt gammelt gress og ugress fra området. Her kan du bruk en spade, rake eller jordfreser for å løsne jorden og fjerne store steiner og røtter. Tilfør kompostjord, moldjord eller barkkompost til jorden og bland det godt inn. Ved behov kan du også tilføre naturgjødsel for å gi næring til jorden. Usikker på hvilken type gjødsel du skal gå for? Her kan lese mer om de forskjellige gjødselvariantene.

Luk vekk ugress

Sørg for at det ikke er ugress igjen i området før du begynner å så. Dette kan gjøres ved å rive eller fjerne ugress for hånd, eller ved bruk av kjemiske ugressmidler. Det er nemlig langt mer praktisk og lettvint å bli kvitt ugress før plenen skal sås, så sørg for å sette av litt tid til dette i forkant. Hvis du velger et kjemisk ugressmiddel bør du vente en uke før du sår plenen. Etter at dette er gjort, anbefales det å unngå bruk av kjemiske ugressmidler i en periode på fire til seks måneder.

Så plenens gressfrø

Etter å ha forberedt frøene, kan du så dem jevnt over det forberedte jordområdet. Dette kan gjøres for hånd ved å strø frøene med jevne bevegelser, eller ved bruk av en såkasse for større områder. Når du har sådd frøene og fordelt dem utover, raker du forsiktig over området for å blande frøene med jorden og sikre god kontakt med jordoverflaten. Dette bidrar til å forhindre at frøene tørker ut og gir dem optimale forhold for spiring.

Vanning og pleie etter selve plantingen

Nå er grunnarbeidet gjort. Det neste steget for at plenen skal spire og vokse er riktig vanning og pleie. Hold jorden fuktig, men unngå overvanning som kan føre til vannlogging og råte. Vann det nyplantede området jevnlig, særlig på ekstra varme dager, for å holde jorden fuktig til frøene spirer og etablerer seg.

Det er også viktig å unngå å tråkke på det nyplantede området for å hindre skade på de spirende frøene. I tillegg kan det være lurt å plassere beskyttende netting eller barrierer for å forhindre at fugler spiser frøene. Hold gjerne et øye med plenen i ukene etter du har sådd. Se etter tegn på spiring, som små, grønne skudd som dukker opp fra jorden. Fortsett å vanne jevnlig og forsiktig, og unngå å klippe gresset før det har vokst seg tilstrekkelig sterkt.

Nærbilde av rake som raker over område med jord
Nøkkelen til å lykkes med å så ny plen er å preppe jorden skikkelig i forkant.

Vanlige spørsmål om å så ny plen

Når skal man så ny plen?

Det beste tidspunktet for å så ny plen varierer avhengig av klimaet ditt, men generelt er de beste tidspunktene for å så plen enten om våren (april-mai) eller om høsten (august-september). Temperaturen bør være mellom 10 og 18 grader, og jorda skal være fuktig, men ikke våt. Les flere tips for deg som skal planlegge hage her.

Kan man så plen på både våren og høsten?

Ja, du kan så plen både om våren og høsten. Begge årstidene har fordeler og ulemper, så velg det tidspunktet som passer best for deg. Å så om høsten gir gresset tid til å etablere seg før vinteren, mens våren gir gresset en hel vekstsesong til å utvikle seg før den første frosten.

Hvor lang tid tar det å så ny plen?

Det tar vanligvis omtrent to til tre uker før du ser de første spirene. Deretter tar det ytterligere noen uker før plenen er klar til å brukes. Det kan ta opptil to måneder før plenen er skikkelig etablert og klar for normal bruk.

Kan man så ny plen oppå en gammel plen?

Dersom du ønsker å friske opp en gammel plen, kan du også så nytt gress. Før du begynner er det da viktig at du fjerner mose og dødt gress. Deretter må du lufte jorda godt. Du kan bruke en jordfreser til dette forarbeidet.

Trillebår

0 varer

Du har ingen produkter i handlekurven.