Tips og triks til hvordan du lager din egen blomstereng i hagen

Lag din egen blomstereng i hagen din! Hvorfor skulle jeg det, spør du. Jo, fordi blomsterenger er fargerike, tiltrekker pollinerende insekter og er veldig lettstelte. Du sitter med andre ord igjen med en dekorativ oase i hagen din, som ikke krever stort med vedlikehold, og har samtidig gitt hagen et personlig preg. Her gir vi deg flere tips til hvordan du planter, sår og steller den nye blomsterengen din.

Sidst opdateret den 23 august 2024 af Therese Hermansson

Skap en vill og flott blomstereng i hagen din

Hva er egentlig en blomstereng? Det høres kanskje litt fjernt ut og noe som ikke umiddelbart hører hjemme i en hage. Blomstereng er en plass i hagen hvor du kan la blomstene vokse fritt og har frie kreative tøyler til å kombinere vekster du liker. Utgangspunktet er som regel en bar plass i hagen, hvor du ikke allerede har anlagt plen eller blomsterbed. Du sitter igjen med en vill dekorasjon i hagen, som gjør mer enn du tror, og som er lett å stelle i årene fremover.

Les også: Enkle trinn til en vedlikeholdsfri hage

En vill blomstereng av valmuer, kornblomst og prestekrage.
Blomstereng er et fantastisk innslag i enhver hage.

Hvordan så blomstereng for å oppnå det beste resultatet?

Selv om en blomstereng er enkel å vedlikeholde, krever det at du gir den det beste utgangspunktet for å trives. Dette innebærer å plante og så blomsterengen på en bestemt måte.

Hvor bør jeg så blomstereng?

Det er viktig at du velger å plante blomsterengen på en karrig plass, altså et sted med sand, stein eller grus hvor det ikke har blitt gjødslet tidligere. Blomstereng trives dessuten med mye sol, og tåler godt tørke etter at plantene har fått etablert seg i jorda. Det betyr at du bør så blomstereng på en solrik plass.

Når på sesongen bør jeg så blomstereng?

Du bør så blomstereng enten på våren eller høsten. Våren er en spesielt gunstig tid å så blomstereng, fordi frøene får tid til å modne i jorda og spire jevnt og trutt gjennom sesongen. Det er selvsagt ingenting i veien for å så frø henover sommeren, men du risikerer at de tørker ut og dermed ikke spirer.

Nærbilde av røde valmuer.
Du kan finne ville valmuer i nabolaget som du kan plante i din egen hage.

Kjøp blomsterengfrø eller bruk villblomster

Dersom du kjøper blomsterengfrø, bør du velge norske frøblandinger, da disse plantene har mye større sjanse for å overleve norske vintre. Mange frøblandinger du kan få tak i på hagesentre inneholder nemlig frø fra sørlige strøk. Å så villblomster er derfor på mange måter å foretrekke.

Dersom du ikke vil ut og kjøpe blomsterengfrø, kan du heller hente frø fra naturen. Gå en tur i nabolaget og hent frø fra veikanten eller ville blomsterenger. Ettersom disse blomstene allerede vokser i nabolaget, vet du ganske sikkert at de vil trives i din hage også. Villblomstene står dessuten i en lekker kontrast til blomsterbed, hekker og annen vekst i hagen din. Du får sikkert også noen overraskelser når blomstene endelig begynner å spire. Kanskje til og med noen du ikke hadde forventet å se!

Hvor mye frø trenger jeg for å lage en frodig og tett blomstereng?

Vi anbefaler en såmengde på 1 gram per kvadratmeter. Det vil si at du trenger 5 gram frø til en 5 kvadratmeter stor blomstereng. En normal pakke med blomsterengfrø veier ofte 5 gram og består av 800–1000 frø.

Hvis du velger villblomster, sier det seg selv at du ikke kan gå ut og kjøpe frø når som helst. I stedet bør du notere hvor blomstene står og komme tilbake i august for å samle frøene. Finn så mange du kan og lagre dem over vinteren i en papirpose. Det er viktig at du lagrer posen på et mørkt, kjølig og tørt sted – eller plant dem med en gang!

Guide: 5 trinn til planting og stell av blomstereng

  1. Så frøene i bar jord

    Å så frø i bar jord vil si å spre frøene i åpen jord. For å forsikre åpen jord, bør du løsne jorden med rive og rake gjennom. Dersom det allerede er gress på plassen, bør du fjerne gresstustene og så frøene der det er bart.

    Obs! Dersom du vil lage blomstereng i et allerede plantet område, kan du risikere at blomstene ikke spirer slik du vil. Når du sår frø på vegetasjonen, er sjansen for at de lander i jordlaget mindre og derfor minsker antall spirer. Dette gjelder blant annet hvis du prøver å så blomstereng på en gressplen.

  2. Unngå å bruke gjødsel

    Ikke bruk gjødsel når du skal plante blomstereng, fordi det favoriserer noen arter og overskygger plantene i blomsterenga. Blomstene har bedre forutsetninger for å trives i jord som ikke er gjødslet, mens ugress har større sjanser for å overta plassen hvis jorda er gjødslet.

    Husk! Jo mer næringsfattig jorda er, desto bedre sjanser har du for å få en frodig og sunn blomstereng.

  3. Tråkk frøene ned i bakken

    Etter du har sådd frøene, bør du rake letter over jorda og tråkke over hele områdene. Dette sikrer at frøene får tilstrekkelig kontakt med jorda og åpner for optimal spiring.

  4. Vann godt

    Husk å vanne blomsterenga jevnlig det første året. Du bør vanne lett og ofte fram til du ser vekster og har fått et bra dekke i enga. Unngå for hard vanning, da dette kan skade frøenes sjanser for å overleve.

  5. Slå enga én gang i året

    Blomstereng er enkelt å stelle og det krever svært lite vedlikehold i form av gjødsling eller beskjæring. Det eneste du må huske å gjøre er å slå blomsterenga, aller helst på sensommeren når blomstringen er over og frøene er modne. Dette sikrer at du får en enda rikere blomstring i de kommende årene.

Så blomstereng i skråning? Ikke noe problem

Å så blomstereng i en skråning er et ypperlig valg. Ofte er jorda mindre næringsrik og det er vanskeligere å sikre stabil drenering i en skråning. Dette er kun en fordel for blomstene som vokser i enga, ettersom de trives et sted med mye sand og grus og foretrekker lite næringsrik jord. Det kan i utgangspunktet være vanskelig å vite hva man skal gjøre med skråningen i hagen, men her er altså planting av blomstereng et bra valg. Å plante hekk er også et godt alternativ!

Les også: Slik planter du hekk i skråning

En blomstereng av kornblomst og andre blomster.
Skap et blått innslag i hagen med kornblomst.

Oppsummering: Få en blomstereng som trives

En blomstereng er et fantastisk valg når du planlegger de ulike sonene i hagen din. Så en blomstereng og du tiltrekker sommerfugler, bier og andre pollinerende insekter som bidrar til å opprettholde det biologiske mangfoldet i hagen. Samtidig gir det grobunn for sunn og frodig vekst, som i siste ende påvirker all vegetasjon i hagen.

Våre beste tips når du lager en blomstereng

  1. Blomstereng trives med mye sol og blomstene tåler tørke etter de har fått etablert seg i jorda.
  2. Så blomsterengfrøene i åpen og karrig jord, dette gir best forutsetning for frodig eng.
  3. Den liker også næringsfattig jord. Derfor er det viktig å unngå gjødsling av blomstereng.
  4. Velg ville blomster framfor å kjøpe frø på plantesentre. Samle frø i august og spar til neste sesong!

Lykke til!

Plantinavia Norge
En levende kundeservicehelt svarer raskere enn du forventer (ingen anrop, bare Whatsapp)

Plantinavia Norge

Hei! Therese her 👋

Hvordan kan jeg hjelpe deg?

now
Start Chat

Trillebår

0 varer

Du har ingen produkter i handlekurven.