Finn ut hvordan du bygger et høybed

Høybed blir et stadig mer populært tilskudd i hager over hele landet, og av alle størrelser. Uansett om du har en stor oase eller en liten hageflekk, er dette et flott bed som er praktisk å plante i, og som legger til en spennende dimensjon i landskapet. I tillegg kan du velge mellom høybed i ulike materialer som tre, stål og stein for å gi hagen et preg av din personlige stil. Vi forklarer hvordan man bygger et høybed, og hva som skal til for å lykkes med det!

Hva er egentlig et høybed?

Et høybed er rett og slett en forhøyet struktur fylt med jord, hvor planter kan dyrkes – altså et høyt blomsterbed. Det er vanligvis bygget opp fra bakkenivå og kan ha forskjellige dimensjoner og former. Høybed har blitt stadig mer populære på grunn av en rekke ulike fordeler. Blant annet gir de god drenering, forbedret jordkvalitet og enkel tilgang for planting og vedlikehold.

Nærbilde av høybed i treplanker med røde blomster
Høybed er både dekorativt, gir godt vekstgrunnlag og praktisk å jobbe med

Kan man bygge et høybed med lukket bunn?

Når det gjelder valget mellom å ha en åpen eller lukket bunn i et høybed, er det vanligvis mest hensiktsmessig å gå for en åpen bunn. Dette skyldes at åpen bunn tillater den nye jorden i høybedet å ha direkte kontakt med den underliggende jorden. Denne kontakten bidrar igjen til bedre drenering og utveksling av næringsstoffer, og gir derfor plantene best vekstbetingelser i de fleste tilfeller.

Velg mellom ulike materialer

Når det kommer til hvilke materialer du skal velge for ditt høybed, er det flere alternativer å velge imellom. Her kan du rett og slette vurdere ut ifra preferanser og behov. Tre, stål og stein er blant de vanligste materialene som brukes til å konstruere høybed. Hvert materiale har sine egne fordeler og egenskaper, som kan påvirke både holdbarhet, vedlikeholdskrav og stiluttrykket.

Høybed i tre

Høybed laget av tre er både et populært og klassisk valg. Materialer i tre har både en praktisk funksjon, samtidig som det har et naturlig utseende som harmonerer fint med plantene i hagen. Høybed i tre kan konstrueres av ulike treslag, men de vanligste er sedertre, redwood eller trykkimpregnert furu på grunn av deres naturlige motstandsdyktighet mot råte og forfall. Samtidig er trematerialer enkle å tilpasse forskjellige størrelser og former, og de kan være et lettvint byggeprosjekt selv for deg med begrenset verktøy og erfaring.

Høybed i stål

Stål er kjent for å være robust og holdbart, samtidig som det gir et moderne preg. Høybed i stål kan konstrueres av ulike typer stål, blant annet galvanisert stål, cortenstål og rustfritt stål. Disse materialene er motstandsdyktige mot rust og korrosjon, noe som gjør dem godt egnet for utendørs bruk gjennom alle årstider. Høybed i stål kan være mer kostbare enn høybed i tre.

Høybed i stein

Man kan også lage høybed av stein, som bringer en rustikt og naturlig preg til hagen. Samtidig gir stein en solid og holdbar struktur for plantene. Steinen som brukes kan konstrueres av naturstein som fieldstone, skifer eller kalkstein. Mange bruker også steinmaterialer som betongblokker eller murerstein. Steinen er robust og hardfør, og gir derfor god varighet.

Nærbilde av høybed med plante, og grønn plen i bakgrunn.
For å lykkes med høybedet er det viktig at du velger en godt egnet plassering.

Hvordan bygge et høybed steg for steg

  1. Først og fremst må du velge en passende plassering for høybedet ditt. Velg et område som får nok sollys og har god drenering. Mål deretter ut området og bestem dimensjonene på høybedet.
  2. Etter at du har bestemt materialer og dimensjoner, er det tid for å kjøpe de nødvendige materialene og verktøyene du trenger for å bygge høybedet ditt. Dette kan for eksempler være treplanker, stålpaneler, steinblokker, skruer, en sag, en hammer eller et vater. Noen har kanskje alt det nødvendige fra før av.
  3. Begynn med å montere sidene av høybedet. Hvis du bruker tre, kan du skru sammen plankene for å danne rektangulære eller kvadratiske sider. For stål kan du sveise eller skru sammen panelene, mens steinhøybed kan bygges ved å stable steinblokkene på hverandre. Plasser de ferdige sidene av høybedet på det valgte området og juster dem slik at de er nivå med bakken. Bruk en vater for å sikre at sidene er rette og i riktig høyde.
  4. For å sikre at det er stabilt nok, kan du forsterke hjørnene ved å legge til hjørneklosser eller støtter. Dette vil bidra til å forhindre at sidene beveger seg eller vris over tid.
  5. Når høybedet ditt er montert og stabilisert kan du fylle det med jord av høy kvalitet som er porøs. Dette er nødvendig for at plantene skal ha så godt vekstgrunnlag som mulig. Her kan du eventuelt bruke hagejord og blande inn kompost, sand eller organisk materiale for å gjøre den mer næringsrik.Usikker på hvilken jord du skal velge? Lær mer om jord og gjødsel her!
  6. Til slutt kan du begynne å plante de grønnsakene, blomstene eller urtene du ønsker!

Vedlikehold og pleie av høybed

Regelmessig og jevnlig vanning er helt essensielt for å opprettholde optimal fuktighet i jorden, særlig i de varmeste månedene og i ekstra tørre perioder. Luking er også viktig for å holde høybedet fritt for ugress, som kan konkurrere med plantene for vann og næring. I tillegg kan gjødsling være et godt tilskudd for å tilføre jorden viktige næringsstoffer som bidrar til sunn vekst og utvikling.

Høybed med stemorsblomster bygget med trekubber
Det er ingen fasit på hvordan et høybed skal se ut, her er det kun fantasien som setter grenser.

Les flere tips og få inspirasjon til å designe din drømmehage

For deg som ønsker å utforske flere ideer og finne inspirasjon til å designe din egne drømmehage finnes det en rekke muligheter, i tillegg til å lage et høybed. For eksempel kan du vurdere ulike plantearter som gir et unikt preg, for eksempel klatreplanter eller spiselige planter. For andre er det kanskje en helt ny plen som står høyest på ønskelista. Eller er du på utkikk etter ulike hekketyper for å finne den perfekte hekken til å ramme inn hagen?

Oppsummering av hvordan man bygger et høybed

Dersom du ønsker å bygge ditt eget høybed er dette som regel en smal sak. Start med å velge en egnet plassering for bedet og bestem dimensjonene basert på egne preferanser og plassen du har til rådighet. Deretter velger du det materialet du synes passer best, enten det er tre, stål eller stein. Sørg for å ha alle de nødvendige materialene og verktøyene tilgjengelig før du går i gang med byggingen. Monter så høybedet ved å sette sammen sidene og sikre dem på plass, og fyll deretter på med næringsrik jord. Til slutt kan du plante dine valgte planter og nyte gleden av å ha din egen hage!

Plantinavia Norge
En levende kundeservicehelt svarer raskere enn du forventer (ingen anrop, bare Whatsapp)

Plantinavia Norge

Hei! Therese her 👋

Hvordan kan jeg hjelpe deg?

now
Start Chat

Trillebår

0 varror

Du har ingen produkter i handlekurven.