Flerårige barrotsplanter – Hva er det?

Har du vurdert å plante helårsplanter med bare røtter i hagen din, men er usikker på hvilke flerårige barrotsplanter som finnes og hvordan du planter dem?

Barrotsplanter, inkludert flerårige barrotsplanter, er små unge planter som selges med røtter. Når du kjøper barrotsplanter, må du passe på å plante dem så snart som mulig siden de eksponerte røttene er sårbare for uttørking.

Les videre og finn ut mer om hva barrotsplanter er og hvordan du kan plante flerårige barrotsplanter selv.

Hva er barrotsplanter?

Barrotsplanter er ungplanter som leveres med bare røtter i stedet for med rotklump eller i potte – det vil si at du kjøper planten med løse røtter. Det betyr at barrotsplanten må plantes så snart som mulig.

Barrotsplantene hentes ut fra åkeren om høsten, deretter ristes jorden løs fra røttene og de sorteres, pakkes sammen og kjøles ned til de selges til kundene. De vanligste barrotsplantene er roser og hekkeplanter.

Barrotsplanter – og flerårs-barrotsplanter – er billigere enn planter med rotklumper eller i potte fordi det kan produseres mange flere over kortere tid og med færre ressurser.

Du kan også lese blogginnlegget om markdekkende planter.

Hvorfor må barrotsplantene hentes opp om høsten?

Barrotsplanter og flerårs-barrotsplanter kan bare hentes opp fra åkeren mot slutten av året når været er kaldt, da noen av dem krever frost før de kan tas opp. Derfor er høsten den perfekte årstiden for å hente barrotsplanter ut av bakken.

Barrotsplanter kan kjøpes ved planteskoler om høsten og helt til våren når det ikke lenger er mulig å holde plantene nedkjølte.

Hvorfor velge barrotsplanter?

Barrotsplante, inkludert flerårige barrotsplanter, er et godt alternativ til andre planter som selges i klump eller potte fordi de er lette å gro og kommer i flere ulike størrelser – det vil si at du får et mye større utvalg.

En annen fordel med flerårs-barrotstrær er at det ikke kommer til å bo og vokse andre ting i jorden, som snegler og ugress. I tillegg er barrotsplanter billigere enn for eksempel plater i potter.

Du kan også lese planteguidene våre.

Når bør du kjøpe flerårs-barrotsplanter?

Når du kjøper flerårige barrotsplanter får du en spesiell type flerårsplante som leveres med roten, som betyr at du må sørge for å plante den selv.

Når du planter barrotsplanter er det viktig at røttene plasseres i bakken så snart som mulig og at planten vannes godt for å oppnå best mulig vekst og etablering. Hvis røttene tørker helt ut, dør planten. Derfor er det veldig viktig å opprettholde fuktigheten rundt røttene til planten.

Slik planter du flerårige barrotsplanter

Er du usikker på hvordan du planter flerårige barrotsplanter? Vi har laget en guide som forteller deg hvordan du enkelt kan plante barrotsplanter.

Før du planter flerårige barrotsplanter

Når du skal plante flerårige barrotsplanter, bør du begynne med å klargjøre jorden før du tar planten ut av sekken. De bare røttene tørker raskt ut, så det er viktig å ta dem ut så snart jorden er klar for planting.

Hvis røttene virker litt tørre, må du ikke sette dem direkte i vann. I stedet bør du lage et «gjørmebad» i en bøtte og sette planten i den i et kvarter. Etterpå kan du plante barrotsplantene ut.

Plante ut

Når du er klar for å plante en flerårig barrotsplante er det viktig å grave et hull som er stort nok. Slik kan du flytte planten rundt etter behov før du setter den i bakken.

Slik gjør du det:

  • Hold toppen av planten og fyll løs jord rundt plantens røtter slik at den står der du syns den ser best ut. Når planten står der du vil ha den, tråkker du på jorden for å pakke den sammen, mens du holder planten på plass.
  • Deretter fyller du hullet med vann og lar det trekke inn før du fyller i resten av jorden og tråkker på den igjen. Avslutt med et siste lag med beriket jord for å få rett nivå. Her er det viktig å sjekke overgangen mellom bark og rotbark (rotkragen) som skal være ved overlaften av jorden – eller maks. 1,5 cm under overflaten.

Den berikede jorden bidrar til å holde på fuktigheten i jorden og leverer også økologiske næringsstoffer til planten. I tillegg forebygger den at det vokser ugress rundt planten.

Når bør du plante barrots-hekkeplanter

Hvis du planter barrots-hekkeplanter, bør du passe på å plante dem på samme høyde som de sto da du kjøpte barrotsplantene fra planteskolen.

Trenger du inspirasjon til å velge perfekt hekk? Les mer her.

Vil du lære mer om hvordan du planter flerårige barrotsplanter? Ta kontakt!

Hvis du fremdeles har spørsmål om hvordan du planter flerårige barrotsplanter etter å ha lest dette blogginnlegget, er det bare til å ta kontakt! Kollegene våre hjelper deg gjerne. Du kan også utforske vårt store utvalg hekkeplanter som blant annet inkluderer bøkehekker, ligusterhekker, syrinhekker og thuja. I tillegg har du muligheten til å lese flere av våre blogginnlegg.

Plantinavia Norge
En levende kundeservicehelt svarer raskere enn du forventer (ingen anrop, bare Whatsapp)

Plantinavia Norge

Hei! Therese her 👋

Hvordan kan jeg hjelpe deg?

now
Start Chat

Trillebår

0 varror

Du har ingen produkter i handlekurven.