Agnbøk Hekk
Barlind hekk
Bøkehekk
Laurbærhegg Hekk
Liguster hekk
Syrinhekk
Tujahekk
Bartrehekk
Bartrær er ofte den første planten folk tenker på når det er snakk om hekkplanter. Det i seg selv er et bevis på statusen bartrær har som velegnede hekkplanter. De fleste bartrehekkplanter hører ikke hjemme i Skandinavia, men det betyr ikke at de ikke kan brukes som hekk i Skandinavia. Heller motsatt. Bartrehekker er blant de vanligste hekkene i Europa.
Hurtigvoksende hekkplanter
Noen hekkplanter vokser raskere enn andre. Men det betyr ikke nødvendigvis at én type er bedre enn andre – alt kommer an på hva du vil gjøre med plantene dine.
Lettstelte hekkplanter
Det blir mer og mer populært å ha hager som krever lite vedlikehold. Gartnere elsker å jobbe i hagen, men har kanskje ikke tid til å holde alt fint og ryddig. Mens andre ikke er så glad i å jobbe i jorden, men de vil fortsatt ha en vakker, grønn hage. Med en lettstelt hage trenger du ikke tilbringe så mye tid i hagen, men du kan fortsatt føle deg trygg på at den ser velstelt ut. Hvilke hekkplanter egner seg til en lettstelt hage?
Løvfellende hekker
Løvfellende busker og hekkplanter er planter som, i det minste i vår del av verden, feller bladene om høsten eller vinteren. Det betyr at løvfellende planter er det motsatte av eviggrønne planter, som beholder bladverket hele året. Det at de mister bladene, betyr ikke at løvfellende tre og buskerikke passer som hekkplanter.
Saktevoksende hekkplanter
Saktevoksende hekkplanter – hvilke alternativer har du? Ikke alle planter vokser fort. Og det er egentlig veldig bra! Når du vil ha en høy hekk, er det selvsagt veldig fint hvis hekken vokser fort. Slik kan du nyte privatliv og ly i hagen på kort tid. Men har du kanskje en hekk du vil holde tett og kort?
Vintergrønne hekker
Eviggrønne er planter som beholder nesten alle eller flesteparten av bladene om vinteren. Bladverket er nesten helt motstandsdyktig mot kulde og tap av fuktighet, som hindrer at bladene visner. Derfor har eviggrønne planter grønne blader i alle de fire årstidene. Noen eviggrønne planter har nåler og ikke blader, selv om det ikke er noen markante biologiske forskjeller på dem, med unntak av formen på bladene.
Agnbøkhekkguide
Hvordan agnbøk ser ut på vinteren er ett av mange spørsmål kunder har når de vurderer å kjøpe agnbøk. Svaret ser du på denne siden (+ 12 andre fakta du kanskje ikke visste)
Barlindhekkguide
Hvilken barlindhekk passer best for deg? Med eller uten bær? Hurtigvoksende eller sen? Les videre og se prisene våre her.
Bøkehekkguide
Bøk, blodbøk eller agnbøk, det er spørsmålet. Kjøp bøkhekken din enkelt gjennom Norges høyest rangerte nettleverandør av hekkplanter. 100 % risikofritt med vekstgaranti, betaling ved levering og GPS-utstyrte lastebiler.
Ligusterhekkguide
Liguster har lenge vært en veldig populær hekkplante i Skandinavia. Det finnes 2 typer, ligustrum ovalifolium med brede blader og den «vintergrønne» ligustrum vulgare med små blader. Hvilken type passer best i hagen din?
Tujahekkguide
Hvilken tujasort som tujahekk? Ok, så har du bestemt deg for en tujahekk? Smart valg. Men hvordan velger man mellom de forskjellige tujasortene? Les artikkelen nedenfor, innen 5 minutter vet du alt om sortenes fordeler, men også ulemper (som leverandørene vanligvis ikke informerer deg om)
Beskjære hekken med motorsag
Tips for å beskjære hekken. Som regel er det greit å beskjære hekken med motorsag, så lenge du vet når og hvordan det er best å gjøre det.
Plante en hekk i jord med leire
Trenger du råd om beste måte å sette en hekk i jord med leire og hvilke typer hekker som passer best? I denne artikkelen skal vi fortelle deg alt du trenger å vite.
Ta vare på tuja
Tuja er et populært valg for å holde på fuktigheten i jorden og gi et godt grunnlag for planter og trær. Denne veiledningen forteller deg hvordan du tar vare på en tuja og holder den sunn og frisk.
Tips for å vanne hagen
Når er det best å vanne hagen? Dette spørsmålet avhenger av flere ulike faktorer. Klima, jordtype og andre typer planter i hagen er viktige faktorer.
Vanlige feil ved planting
Det er synd, men vi ser ofte at folk gjør de samme, lett unngåelige, feilene. Med tipsene i denne bloggen kan du lære fra andres feil. Bruk det!
Vanne liguster
Tips for å vanne liguster.
Hekkplanter Agnbøk Hekk
Akkurat nå lurer du sikkert på:
Hvorfor er agnbøk så populær?
Det er en god grunn til det …
Agnbøk har blitt vanligere i Norge og brukes mye ved hekkplanting for å få effektiv innsynsbeskyttelse i hagen.
Her på Plantinavia tilbyr vi krukkedyrket Carpinus betulus i forskjellige kvaliteter: enkel, premium, eksklusiv og overlegen ferdighekk.
Vil du vite det beste?
Agnbøken er veldig lett å håndtere og stelle. Den er lett å plante, tåler hard beskjæring og tilpasser seg raskt til nye miljøer. Det er vanskelig å gjøre noe feil med agnbøk, enten den er plantet som frittstående tre eller som hekk.
Men ikke nok med det …
En av hovedgrunnene til dens popularitet i Skandinavia er dens toleranse. Agnbøk kan plantes i alle typer jord, er frostresistent, trives i vårt norske klima og har en tett vekstmåte med utmerket vekstkapasitet.
5 til 25 meter høy, avhengig av type
Opptil 150 år
Sol, halvskygge eller skygge
1-4
Moderat tørr til fuktig. Helst næringsrik, veldrenert og kalkholdig jord, men kan også plantes i lettere sand eller leirjord. Følsom overfor salt.
Bladene er taggete, ca. 4-10 cm lange og ovale. Løvverket endres til guloransje om høsten og brunt om vinteren. De siste bladene fra forrige sesong faller om våren.
Blomstene blomstrer samtidig som løvspretten i april-mai Blomstene blomstrer samtidig som løvspretten i april-mai. Hannplanten har blomster i form av rakler og hunnplanten danner små, grønne klaser. Bestøvning skjer med hjelp av vinden.
Modner i løpet av august-september, faller i løpet av oktober-november. En ensom, liten nøtt, omgitt av en 3–5 cm lang bladlignende beskyttelse. Beskyttelsen er i utgangspunktet grønt, men tørker og blir brunt når frukten er helt moden og fungerer da som en vinge under frøspredningen.
Carpinus-slekten har Europas hardeste treslag.
Annet navn for agnbøk er:
• Hvitbøk
De er faktisk ikke i slekt med hverandre engang: Agnbøk er, til tross for navnet sitt, ikke et bøktre, men tilhører bjørkefamilien.
Den gjennomgående stammen er lett å kjenne igjen på sin lyse, silkebrune farge. På unge planter er barken jevn, senere blir den riflete og får lange, tydelige forhøyninger.
Enten den vokser som hekk eller frittstående tre, er agnbøken et populært tilholdssted for fugler som liker å bygge reir og samle mat i det tette løvverket.
Agnbøken beholder noen av bladene sine om vinteren, men feller dem samtidig som løvspretten om våren.
Hvorfor spiller dette noen rolle?
Denne egenskapen innebærer at en agnbøk kan fungere som vindbeskyttelse. Carpinus betulus-hekker kan med fordel plantes for å beskytte mer følsomme planter mot kald vind i vinterhalvåret.
Agnbøken har som et ensomt tre en frodig vekstmåte: Fra den rette stammen kan grenene vokse både diagonalt oppover og horisontalt, eller henge ned mot bakken.
Treet kan – avhengig av type – utvikle en lett eggformet krone eller vokse rett opp i en søyleform. Tette, kraftige kroner er også vanlig.
Men husk på dette:
I altfor våt jord risikerer agnbøkens stamme å knekke fordi dens røtter vokser nær jordoverflaten.
Agnbøk som leveres i krukker kan plantes fra vår til høst. Det går derfor aldeles utmerket å plante dem også om sommeren.
Det som er viktig er at jorden må være frostfri under plantingen. Hvis det skulle bli frost etter plantingen, er det ingen fare. Ikke engang skjøre agnbøkplanter bruker å ta skade av dette.
Agnbøk trenger ingen spesiell gjødsel, men kompostjord er alltid et velkomment tilskudd.
Hvis du har et stort agnbøktre, kan det være lurt å ansette en spesialist for å trimme treet slik at kronen beholder sin fine form.
Selv om agnbøk plantes som hekk, er den i utgangspunktet et tre. Men med det sagt, fungerer den perfekt som hekk!
Du kan holde en agnbøkhekk veldig smal hvis du vil ha en smal hekk i hagen, noe som ikke er tilfellet for mange andre hekkplanter. Som laurbærhegg, naverlønn og enkelte hurtigvoksende typer tuja.
Agnbøk danner en tett hekk som kan fungere som innsynsbeskyttelse og vindbeskyttelse.
Den anbefalte planteavstanden avhenger av størrelsen på krukken og tykkelsen på agnbøkplanten. I noen tilfeller planter du 5 per meter, i andre 3.
Mer om størrelse på krukker og kvalitet som påvirker antall planter per meter, kan du lese litt lenger ned.
Jeg vet hva du tenker:
Hvor mye vedlikehold krever egentlig en agnbøkhekk?
Vel, for en årlig vekst på 30-40 cm, kreves beskjæring to ganger i året. Dette gjøres best i løpet av JAS-perioden.
Agnbøk er, som nevnt tidligere, veldig tolerant når det gjelder klipping.
Agnbøken er en ekstremt robust plante, noe som gjør den optimal å plante i parker, rundt boligområder eller på andre offentlige steder.I private hager brukes den ofte som hekk eller formklippes til dekorative, frittstående busker. Den egner seg også hvis man vil lage små alléer eller skape oppsiktsvekkende innganger til hagen.
motsetning til bøken skyter agnbøken ut nye greinskudd, selv fra eldre deler av stammen. Dette gjør at den enkelt kan formklippes, noe man blant annet kan se i barokkhager.
Men ikke nok med det:
Takket være denne egenskapen er den perfekt for mindre grøntområder, hager eller andre steder der man vil at hekker og trær skal skyte opp i høyden, men ikke ta for mye plass i bredden.
Agnbøken tåler sannelig hard beskjæring, men de beste resultatene får du hvis du lar en profesjonell ta hånd om klippingen.
Vil du vite det beste med agnbøk?
Agnbøken er ikke bare en allsidig plante, men også en veldig vakker hekk med høy dekorativ verdi som holder seg fin gjennom hele året. Om våren er den delikat lysegrønn og går over til frodig grønn om sommeren. Når alle bladene har blomstret, skifter hekken i to grønne nyanser, som om høsten går over til gylden gul og senere til brunt.
OG NÅ TIL DEN VIKTIGE DELEN ? HVORDAN KJØPER JEG AGNBØK FRA PLANTINAVIA?
Les mer
Selvfølgelig er det mye mer å vite om agnbøk.
For eksempel:
Ingen fare:
Vi har oppsummert de vanligste spørsmålene i en egen fane.
Bla til toppen av siden, eller klikk her for å lese mer.
Agnbøk er en plante som forgyller hagen hele året. Carpinus betulus er både frost- og varmebestandig, veldig lett å vedlikeholde og fremfor alt er den vakker. Den trives nesten overalt og passer perfekt i parker og andre offentlige steder, men er også ideell som innsynsbeskyttelse i hagen.
Et frittstående agnbøktre utgjør et vakkert innslag, uansett om det vokser i en slottspark eller i en liten bakgård. Den forekommer ofte i form av busker som kan klippes i dekorative former.
Vil du vite mer?
Kontakt oss ved å ringe 800 24 606, sende e-post til info@plantinavia.no eller chatte med oss her på hjemmesiden.
Syntes du denne informasjonen var nyttig, og ønsker du en rabatt på din fremtidige bestilling?
Lik eller del denne siden på sosiale medier og kontakt oss, så sender vi deg en rabattkode som du kan bruke når du legger inn bestillingen din!
Carpinus Betulus
0 varror
Du har ingen produkter i handlekurven.
0 kr