Brunsnegler – slik blir du kvitt hagens største fiende

Brunsnegler kan spise opp avlinger i et jafs og de sprer seg raskt, fra plante til plante. Det betyr at de kan spise nesten alt du har i hagen din – men det er heldigvis grep du kan ta for å bekjempe dem. Her gir vi deg våre beste tips til hvordan du fjerner brunsnegler i hagen din, samt gode råd til forebyggelse av sneglene.

Hva er brunsnegler, og hvorfor utgjør de en fare for hagen din?

Brunsnegler er skadedyr som har blitt et stort problem for de fleste norske hageeiere. Trolig har brunsneglene kommet hit i løpet av 70-tallet da jord og planter ble importert fra Sør-Europa. Siden har brunsneglene spredd seg over hele landet og de truer fortsatt hager i dag. De formerer seg nemlig raskt – én brunsnegle kan legge opptil 400 egg i løpet av ett år – og de spiser vegetasjon og avlinger. Derfor er det viktig å få bukt med dem!

Du kan forebygge og bekjempe brunsnegler!

Brunsneglen trives best der det er mørkt, fuktig og mellom 8–10 grader. Den legger også eggene sine i jordhuler eller komposthauger. Derfor er det viktig å være på utkikk etter brunsnegler på gjemte steder på tomta di – og være oppmerksom på dem når temperaturen øker, og våren er i anmarsj.

Gode tips til å bekjempe brunsnegler i hagen

Når du er i hagen din og klar for å fjerne brunsneglene en gang for alle, bør du se etter slim eller hull i blader. Dette er klare tegn på at brunsneglene har vært forbi.

Plukk sneglene

Når du er på sneglejakt bør du gjøre dette tidlig om morgenen eller om kvelden. Du har best sjanse for å finne dem når det er mørkt og fuktig. Ta med deg en lommelykt, bøtte og et redskap som du kan bruke for å plukke sneglene. Bruk for eksempel hansker, pølseklype eller en stor pinsett. Du bør du også få med deg eggene. Da forhindrer du at flere snegler dukker opp!

Klipp dem i to

Ta med deg en saks når du er på sneglejakt. Å klippe sneglene er den mest skånsomme måten å avlive dem. Dersom du plukker dem og legger dem i bøtta, kan du helle kokende vann over dem eller grave dem ned. Du kan også la dem ligge på der du fant dem. Det er lokkemat for naturlige fiender som amfibier eller fugler. Brunsneglene spiser også sine egne og tiltrekkes av lukten.

Blå bøtte med en haug brunsnegler oppi.
Ta med hansker, bøtte og noe å plukke sneglene med når du er på sneglejakt.

Lag en felle med øl

Du kan kjøpe ferdige sneglefeller som er klare til bruk, eller du kan lage din egen felle med øl. Brunsneglene er glade i øl og dette kan du utnytte til din fordel. Grav noen små plastbokser i plenen, som du fyller med øl. Sneglene vil klatre opp i skålen og drukne i øllen. Skift ut ølet annenhver dag. Ferdige sneglefeller fungerer på samme måte, der sneglene blir fanget og drukner.

Ta i bruk gift og middel mot brunsnegler

Det finnes sneglemidler på markedet som består av jernfosfat og utformet som små korn. Brunsneglene spiser kornet, trekker seg tilbake og dør. Det er viktig å understreke at verken sneglefellen eller -middelet er farlige for mennesker, dyr eller plantene dine.

Brunsnegle spiser korn fra sneglemiddel.
Det finnes sneglemidler som tar kverken av brunsnegler.

Slik forebygger du brunsnegler i hagen

Som nevnt innledningsvis er brunsneglen avhengig av gode gjemmesteder, der det er lunt og mørkt. Den leter naturligvis også etter mat. Denne kunnskapen kan du bruke til din fordel til å forebygge antallet brunsnegler som dukker opp i hagen din hvert år.

Velg planter som sneglene ikke spiser av

Brunsnegler spiser så å si alt, men de foretrekker ekstra saftige planter, planter med store blomster, krydderurter og planter med bær og frukter. Du bør derfor være ekstra vaktsom omkring grønnsakshagen og frukttrærne, da dette er svært utsatte områder i hagen.

Plant disse plantene som brunsnegler ikke liker

Nedenfor er en liste over duftende og blomstrende planter, samt spiselige vekster som brunsnegler ikke liker. Du kan med fordel plante noen av disse plantene:

  • Rødbeter
  • Kattemynte
  • Valmuer
  • Peoner
  • Lavendel
  • Eføy
  • Roser
  • Rhododendron

Les også: Spiselige planter i hagen din

Frodig hekk av rosa rhododendron.
Å plante en rhododendron hekk er et godt valg hvis du vil minske sannsynligheten for at brunsneglen dukker opp.

Nøkkelen ligger i tidlig vårrydding

Start med vårrydding tidlig og rydd vekk planker, løv og kvister, samt luk vekk ugress og dødt hageavfall. Samtidig ved at du gjør hagen pen og klar for den nye sesongen, ødelegger de brunsneglens foretrukne gjemmesteder. Som en ekstra bonus legger du til rette for at plantene dine vokser seg frodig og trives

Les også: Slik blir du kvitt ugress

Vær på utkikk tidlig i sesongen, etter regn og om morgenen

Brunsneglen dukker opp tidlig om våren når temperaturene bikker 10 grader. Du bør derfor være på jakt etter dem når du gjør vårryddingen og klargjør hagen for den nye sesongen. Apropos jakt; du bør ta jevnlige turer i hagen gjennom våren og se etter både snegler og egg. Brunsnegler er avhengig av fuktighet og beveger seg derfor helst etter regnbyger og tidlig om morgenen. Når det er dugg på gress og blader slipper de å bli uttørket. Når du er på jakt, bør du se nøye på blader og i jorden, kanskje spesielt på nyplantede vekster. Vær på utkikk etter små hvite egg i jorda, store hull i bladene og spor etter slim.

Plant i høyden og bruk grus eller sand flittig

I forlengelse av at brunsneglene er avhengige av fuktighet når de beveger seg, har vi et godt forebyggende triks til deg. Du kan bruke grus eller sand og spre dette rundt blomsterbed eller i grønnsakshagen. Dette gjør dem mer utsatt for å tørke ut og øker sannsynligheten for at de vil unngå disse vekstene. Du kan også bruke bark! Dette er et velkjent grep som også beskytter vekstene mot ugress og tilrettelegger for god vekst. Samtidig kan du kutte tilgangen deres fullstendig ved å plante i høye krukker eller langs veggene. Da kommer brunsneglen sannsynligvis ikke til, og det krever heller ikke mye stell fra din side.

Les også: Enkle trinn til en (nesten) vedlikeholdsfri hage

Ta vare på hagen din

Brunsnegler er en pest, som du ikke skal ha dårlig samvittighet for å fjerne. Det er overflod av dem, de har spredt seg altfor langt og lenge, og er i utgangspunktet ikke en art som hører hjemme i norsk flora. Når det er sagt, er ikke alle snegler til skam. Noen sneglearter, blant annet leopardsneglen, bryter ned dødt materiale og bidrar til ny, frisk jord. En frodig og sunn hage er tross alt det vi ønsker oss!

Plantinavia Norge
En levende kundeservicehelt svarer raskere enn du forventer (ingen anrop, bare Whatsapp)

Plantinavia Norge

Hei! Therese her 👋

Hvordan kan jeg hjelpe deg?

now
Start Chat

Trillebår

0 varror

Du har ingen produkter i handlekurven.