Hvilken type hekk skal jeg velge?

Ved å plante hekk, kan du omkranse hagen med dekorative og funksjonelle busker som skjermer mot innsyn og skaper fargerike og aromatiske innskudd. En hekk er med andre ord et flott tilskudd til enhver hage, men det er likevel viktig å velge de riktige hekkplantene for å få det beste resultatet. Noen hekktyper passer bedre til visse hager framfor andre, i tillegg til at du må vurdere hvor mye energi og penger du vil legge i hekken. Finn alle svarene du trenger i denne guiden.

 

[caption id="attachment_11250" align="alignnone" width="1024"]Grønn hekk med solskinn og hus i bakgrunnen. Det kan være utfordrende å velge den rette hekken for din hage.[/caption]

En hekk er en naturlig skille mellom hagen og veien, deg og naboen og forskjellige soner i hagen. Du får ulike hagerom på samme måte som i et hus, hvor du kan innrede hagen etter ulike formål. En uteplass for måltider kan for eksempel være fin å omkranse av klatreplanter. Å plante hagebergflette som hekk kan være en god idé. Den klatrer loddrett og skilter med vintergrønne blader som gir en fin dekorasjon til enhver uteplass. Samtidig atskiller dette spiseplassen med gressplenen hvor du kan spille boccia eller sette ut lounge stoler.

Vi kan alle være enige om at en hekk gir mange fordeler. Men det gjenstår likevel noen valg før man kan nyte alle disse kvalitetene. Derfor tar vi deg gjennom noen viktige spørsmål som du må besvare. Til slutt sitter du forhåpentligvis igjen med en bedre fornemmelse av hvilken type hekk som passer best for deg.

Løvfellende eller vintergrønn hekk?

En vintergrønn hekk som holder seg frodig og grønn hele året. En annen fordel med vintergrønne hekker er at de holder seg tette på vinteren. De skjermer med andre ord mot innsyn og gir godt med privatliv hele året. Som navnet tilsier, mister en løvfellende hekk bladene sine om vinteren. Den skjermer dermed ikke mot innsyn om vinteren på samme måte som den gjør om sommeren. Løvfellende hekker gir imidlertid mer lys til hagen og huset ditt, noe som kanskje spesielt er til glede i løpet av de mørkeste vintermånedene.

Tette, vintergrønne hekker

Dersom du prioriterer en hekk som gir privatliv og skjermer mot støy, bør du gå for en vintergrønn hekk. Barlind er et godt alternativ, mens agnbøk, til tross for at den ikke garanterer 100% privatliv, skjermer godt samtidig som den er enkel å klippe til imponerende hekker.

Løvfellende hekker som blomstrer

Blomstringen på løvfellende hekker er ofte en faktor til hvorfor folk velger løvfellende framfor vintergrønne hekker. Gullbusk er en plante, som pryder med oppsiktsvekkende gule blomster gjennom vår og sommer.

Grønn hekk med rosa, store blomster.
En blomstrende hekk gir et pop av farge til enhver hage.

Hekk som vokser i bredden eller høyden

Noen hekktyper trenger mye plass i bredden og består av busker med myke, overhengende grener. Ofte har de også blomster eller bær. Slike hekker er kanskje bedre mot en vei eller i et hagerom hvor du vil skape en lun og personlig følelse. Du bør i hvert fall unngå å plante hekker som krever mye plass og kan ta overhånd ut mot naboens tomt. Det er fint å unngå mulige nabouvennskap hvis man kan.

Uansett hvordan den vokser, må du gjøre skikkelig forarbeid før du planter dem. Grav en dyp renne så røttene har gode forutsetninger for å feste seg. Fjern store stein fra jorden, og bruk kompost hvis du merker at jorden er sandete. Dette tyder på at den mangler nødvendige næringsstoffer. Nyplantede hekkplanter skal vannes rikelig flere ganger i uka etter du har plantet dem.

Les også: Unngå disse vanlige feilene under planting

Mann klipper hekk med hagesaks.
il du bruke mye eller lite tid på vedlikehold av hagen din?

Vedlikehold

Noen hekktyper krever mer vedlikehold enn andre. Du bør ha dette i bakhodet når du velger hekk, ettersom noen hekk må klippes med jevne mellomrom, mens andre er naturlig uklippet. Disse kan beskjæres lett. En tujahekk er fin både klippet og uklippet, mens en sommerfuglbusk krever hard og omfattende beskjæring om våren.

Noen hekktyper vokser raskere enn andre

Det er flere typer hekk å velge mellom, og for mange er det avgjørende å vite hvor raskt hekkplanten vokser. Ofte er man ivrige etter å nyte det privatlivet som en ferdig hekk gir. Tålmodigheten kan imidlertid sette en stopper for hekkplantene, og derfor er det viktig å vite hvor raskt de vokser. Se oversikten nedenfor over et utvalg hekkplanter:

Hekktyper som vokser raskt

  • Liguster: Vokser ca. 20 cm det første året etter planting, og deretter 40 til 50 cm årlig.
  • Bøk: Vokser mellom 30 og 50 cm i året.
  • Naverlønn: Vokser 30 til 50 cm årlig.

Hekkplanter som vokser langsomt

  • Barlind: Vokser mellom 15 og 20 cm hvert år.
  • Buksbom: Vokser 10 til 20 cm årlig.
  • Tuja: Vokser 15 til 20 cm i året.
Rad av flere hekkplanter er plantet i bark og klar for vekst.
Det er flere valg å ta før du kan plante hekk.

Velg mellom ulike hekktyper

Utover å betrakte kvalifikasjoner og utseendet til hekken, må du også vurdere hvordan hekkplanten er avlet fram. Hekkplanter fås nemlig kjøpt med bare røtter, i potte eller med klump.

  1. Hekkplanter med klump, også kjent som rotkuleplanter, er pleid gjennom et par år før de kommer til salg. De har med andre ord allerede vokst seg rimelig høye. Dette er den dyreste løsningen.
  2. Potteplanter er en mellomløsning. I likhet med rotkuleplanter kan disse plantes hele året, såframt at jorden er frostfri.
  3. Planter med roten bar er den billigste løsningen. Disse kan plantes fra slutten av oktober til begynnelsen av mai.

I Plantinavia tilbyr vi flere valgmuligheter når du kjøper hekk. Vi tilbyr både rotkuleplanter og potteplanter, som du kan plante selv i hagen din og glede deg til de vokser til imponerende hekker.

Utforsk alle våre hekkplanter

Velg en hekk som allerede er ferdig utvokst

I stedet for å kjøpe små planter og vente på at de skal vokse seg til store hekker, kan du gå for hekkplanter som allerede har vokst seg høye og imponerende. Å plante en ferdig utvokst hekk som allerede er noen meter høy gir en umiddelbar effekt. Ønsker du øyeblikkelig privatliv, kan du velge ferdige hekker fra Plantinavia, som gir en frodig, tett hekk på 1-2-3.

Oppsummering

Når det kommer til stykke, bør du velge den type hekk som du liker best. Det er tross alt deg som skal leve med den i mange år. Det er likevel viktig å tenke over hvor den skal plantes, hvor mye tid du har til å vedlikeholde den og hvilket budsjett du har for å innordne drømmehagen din. Bestem deg for om du foretrekker vintergrønn eller løvfellende hekk og hvilken hekktype du foretrekker avhengig av vekst, tetthet og pris.

Plantinavia Norge
En levende kundeservicehelt svarer raskere enn du forventer (ingen anrop, bare Whatsapp)

Plantinavia Norge

Hei! Therese her 👋

Hvordan kan jeg hjelpe deg?

now
Start Chat

Trillebår

0 varror

Du har ingen produkter i handlekurven.