Velg hurtigvoksende hekkplanter og få en høy hekk på 1-2-3

Har du lyst på en hekk som vokser fort og er utålmodig etter å se en frodig, høy hekk i hagen din? Det har vi full forståelse for og derfor har vi samlet en oversikt over fire hurtigvoksende hekkplanter som vokser seg imponerende høye i et like imponerende tempo. Vi gir deg også flere gode råd til planting, beskjæring og plassering av en høy hekk – så du unngå nabokrangler og skuffende resultater!

En høy hekk som vokser fort

Mange ønsker en høy hekk og som gjerne vokser seg høy og tett raskt, fordi de vil skjerme om privatlivet sitt eller skille mellom sin og naboens eiendom. En hekk er nemlig et utmerket middel til innsynsskjerming. Når det er sagt, krever det tid å få en god og tett hekk, selv om man velger de mest hurtigvoksende. Det er imidlertid flere hekktyper du kan velge for å legge det beste grunnlaget for en hekk som vokser fort.

Les våre grundige planteguider

Fire hurtigvoksende hekkplanter

Liguster

Liguster vokser omtrent 20 cm det første året etter planting og opptil 50 cm hvert påfølgende år. Den kan bli opptil 3 meter høy. Bladverket er frodig og vokser tett. Du får dessuten en hekk som er enkel å stelle, og som du kan klippe etter ønsket form.

Tuja

Tuja er en enormt populær og allsidig hekkplante, som du kan plante i din hage. Det er enkelt å plante tuja og du kan med fordel plante tujaplantene tett på hverandre. Resultatet er en massiv, eviggrønn vegg som skjermer mot innsyn og holder støy ute. En tujahekk kan bli opptil 7 meter høy.

Svarthyll

Svarthyll vokser fort både i bredden og høyden – den kan bli opptil 5 meter høy og beskytter derfor godt mot innsyn. Du må imidlertid være obs på at denne hekkplanten krever en real omgang beskjæring hvert år, nettopp fordi den vokser seg stor i bredden. Svarthyll er ellers lett å plante og stelle gjennom sesongene.

Agnbøk

Agnbøk er en av våre store favoritter. Det er en løvfellende hekkplante som vokser raskt, kan klippes til og forblir frodig og grønn gjennom hele sommerhalvåret.

Les også: Gode råd når du skal plante hekk som innsynsskjerming

 

Nyplantede hekkplanter i forgrunnen med hagemøbler og trær i bakgrunnen.
Det er viktig å tenke på plassering når du planter hekkplanter.

 

Slik planter du hurtigvoksende hekkplanter

Jord

Det er viktig å bruke næringsrik, naturgjødslet plantejord når du skal plante en hurtigvoksende og høy hekk. Dette gir hekkplanten de beste forutsetningene for å trives og vokse i tempoet du forventer. Men husk å ikke gjødsle direkte i plantehullet, men heller rundt hekkplanten. Du bør gjødsle to-tre ganger i sesongen etter at du har plantet.

Plassering

Det er viktig at røttene får god plass til å slå rot. Derfor bør du hekkplanten bli plassert i en renne som er dyp og hvor det ikke er mye grus eller store stein.

Vanning

Etter du har plantet hekken er det viktig å gi den rikelig med vann. Du må deretter vanne den regelmessig flere ganger i uka i en periode etter planting. Fra og med neste år kan du trappe ned vanningen.

Les også: Slik velger du riktig gjødsel til din hage

Hvordan klippe en høy hekk?

Beskjæring av hekk avhenger hekktype, ettersom det finnes variasjoner i når og hvordan det er anbefalt å klippe hekken. Derfor er det lurt å snakke med en av våre spesialister når du kjøper hekkplanten. Våre dedikerte medarbeidere er kunnskapsrike og ivrige etter å dele sin erfaring med deg. Når det er sagt, har vi noen generelle anbefalinger til deg:

Beskjær hekken det første året

Det fleste hekker bør beskjæres allerede det første vekståret for at den skal bli tett og høy. Det lønner seg derfor å klippe den hardt etter det første året og deretter beskjære mindre omfattende.

Start med yttersidene

Yttersidene er et bra sted å starte. Klipp yttersidene, ikke mellom hekkplantene, og jobb deg derfra. Dette bidrar til at hekken vokser seg tettere innenfra. Hold oppsyn med hekken til den har vokst seg så bred du vil ha den, og derfra må du holde fasongen med jevnlig klipping hver sesong.

Vent med toppen

Ikke klipp i toppen av hekkplanten før den har nådd nesten den høyden du ønsker. Når hekken har vokst seg høy nok, kan du trimme toppen. Dette gir ekstra plass til at tette toppskudd kan slå fart.

 

Store, høye hekkplanter med en landevei foran.
Det finnes regler for hvor høy hekken din kan være.

 

Lover og regler for plassering av hekk

Plassering av hekk er ikke bare et spørsmål om skygge og solforhold, det er også juridiske implikasjoner. Er hekken plassert mellom din eiendom og naboens, gjelder grannegjerdeloven. Dersom den er plassert på andre steder på eiendommen din, er det naboloven som regulerer hva du kan og ikke kan.

Generelt skal grener og røtter fra hekk og busk ikke gå inn over naboens eiendom. Dersom de gjør det, kan naboen ifølge naboloven beskjære veksten fra nabogrensen. Når det er sagt, kan man plante hekk på tomtegrensen og den anses juridisk sett som et gjerde. Dette innebærer at hekken, eller hekkegjerde som det kalles, kan vokse maksimalt en halv meter inn på nabotomta.

 

Hekk og murgjerde i enden av en gressplen.
Snakk med naboen din før du planter hekk som adskiller eiendommene.

 

Hvor høy hekk kan naboen ha?

Hekk som ikke anses som et gjerde, kan være opptil 2 meter høye. To-meter regelen tilsier med andre ord at du må beskjære hekker som vokser seg høyere enn 2 meter, med mindre hekken er plassert på nabogrensen. Det er ingen fastsatte grenser i loven om grannegjerde for hvor høy et hekkegjerde kan være.

Vis hensyn til naboen din

Det er mange fordeler med å velge hekkplanter som vokser fort, men det er viktig at du er obs på hvor du plasserer dem i forhold til naboen og tomtegrensen. Vi ønsker å unngå nabokrangler og er derfor opptatt av å planlegge plantingen slik at vi kan ta vare på den gode stemningen. Start med å snakke med naboen din og del planene dine. En åpen dialog fra start av legger det beste grunnlaget for at du kan nyte hekken i mange år fremover.

Velg en ferdig utvokst hekk

Hekkplanter kommer i mange ulike størrelser og du kan velge mellom mindre hekkplanter som akkurat har blitt plantet eller ferdige utvokste hekkplanter. Du kan for eksempel velge barrotplanter, som er den enkleste og billigste veien til en ny hekk. Vil du ikke vente på at hekken skal vokse og bli høy? Gå for ferdige hekker som innfrir din visjon for hagen fra starten av.

Nysgjerrig på flere tips og triks for hagen din? Sjekk ut flere av våre blogginnlegg.

Plantinavia Norge
En levende kundeservicehelt svarer raskere enn du forventer (ingen anrop, bare Whatsapp)

Plantinavia Norge

Hei! Therese her 👋

Hvordan kan jeg hjelpe deg?

now
Start Chat

Trillebår

0 varror

Du har ingen produkter i handlekurven.