Guide: Bli kvitt bladlus

Bladlus kan være en frustrerende plageånd for enhver hageelsker. De forplanter seg raskt og har en nærmest umettelig appetitt for planter – en kombinasjon som kan bety store skader for både innendørs- og utendørsplanter.

Har du bladlusproblemer? Ikke vær redd! Heldigvis finnes det flere effektive og miljøvennlige måter å bekjempe dette skadedyret på.

Les videre for å få tips om hvordan du blir kvitt bladlus på plantene dine uten skadelige kjemikalier.

Hva er bladlus?

Bladlus er en type skadedyr som bor på både innendørs- og utendørsplanter. Bladlus er som regel 1 til 3 mm lange og kan identifiseres gjennom de to rørene som stikker ut bak fra buken. Bladlus spiser ved å suge ut plantesaft, noe som kan føre til svake og deformerte planter.

I tillegg til å suge ut plantesaft kan de små lusene også bære på ulike plantevirus. Det betyr at de øker sjansen for sopp- og virusinfeksjoner gjennom avføringen sin – også kalt honningdugg.

Kjennetegn ved bladlus

  • Klassifikasjon: Aphidoidae.
  • Størrelse: Bladlus er som regel svært små. Størrelsen gjør dem vanskelige å se med det blotte øye, spesielt når de er samlet i store grupper.
  • Farge: Bladlus kan variere i farge avhengig av art og geografi, men de vanligste fargene er grønn, svart, grå eller hvit. Noen arter har også mønster eller utskiller et voksaktig belegg som gir dem en jevnere og blankere overflate.
  • Antenner og munnpartier: Bladlus har karakteristiske antenner og munnpartier. Antennene er korte og ofte synlige, mens munnpartiene har utviklet seg til å kunne stikke hull i planteceller og suge saften ut av plantene.

Bladlus er ikke lus

Selv om navnet skulle tilsi det, er ikke bladlus lus. De er irriterende skadedyr som de fleste hageelskere har erfaring med og sannsynligvis vil komme overfor før eller senere. De kan angripe både innendørs- og utendørsplanter og planter i drivhus og vinterhager.

De første synlige tegnene på bladlus er et klissete og blankt belegg på bladet. Dette kommer fra honningduggen fra bladlusene.

Sliter du med rustsopp? Les hvordan du blir kvitt det.

Ulike typer bladlus

Det finnes flere typer bladlus, inkludert

  • kålbladlus
  • ferskenbladlus
  • potetbladlus
  • ertebladlus
  • betebladlus
  • agurkbladlus
  • eplebladlus
  • rosebladlus
  • kornbladlus

Bladlus formerer seg raskt

Bladlus formerer seg veldig rakst, og derfor kan det være veldig vanskelig å bekjempe bladlus når de først har etablert seg på bladene dine. Bladlus er kloner etter moren, det vil si at avkommet allerede har embryoene for neste generasjon i seg så snart de blir født.

Bladlus lever i gjennomsnitt i 10–40 dager, og én enkelt bladlus kan få 40–100 avkom i løpet av en sesong.

Det er denne unike formeringsmetoden som gjør det så viktig og vanskelig å bekjempe bladlus. Du må være rask og effektiv for å unngå at små grupper bladlus utvikler seg til et stort problem.

Les også blogginnlegget om markdekkende planter og finn inspirasjon til hvilke planter du bør velge til hagen din.

Når er bladlussesongen?

Bladlus dukker som regel opp om våren når det begynner å bli varmere i været. De milde temperaturene og større mengder sollys stimulerer plantevekst og skaper gode forhold for at bladlusene skal formere seg raskere. Derfor er forholdene aller best for bladlusene om sommeren, fra juni til august. Du kan se våre planteguider på når det er best å plante ulike hekker.

Når været begynner å kjøle seg ned om høsten søker noen bladlusarter ly i varmere områder eller produserer egg som kan overleve vinteren. Dette betyr at antallet bladlus reduseres disse månedene, men de kan fortsatt finnes på planter både innendørs og utendørs.

Selv om vinteren kan være en roligere tid for bladlusene, kan de fortsett være en risiko for planter som vokser innendørs eller i oppvarmede drivhus. Derfor er det viktig å være klar over de sesongbaserte vanene til bladlusene slik at du er så klar som mulig til å håndtere dem hvis de dukker opp.

Slik bekjemper du bladlus

Heldigvis finnes det mange måter å bekjempe bladlus på som raskt og enkelt gjør deg fri for disse irriterende skadedyrene. Metoden du velger å bruke for å bli kvitt bladlusene avhenger av hvor mye tid du er villig til å vie til kampen.

Vi har laget en liste over de vanligste metodene for å bli kvitt bladlus på plantene dine.

Lag ditt eget miljøvennlige bladlusmiddel

Hvis du vil bli kvitt bladlusene på en miljøvennlig og skånsom måte, kan du prøve å lage et hjemmelaget bladlusmiddel.

Slik gjør du det

Begynn med å blande sammen et miljøvennlig insektmiddel med matlagingsolje og såpe.

Du trenger:

  • 2 spiseskjeer grønnsaksolje
  • 3 spiseskjeer grønnsåpe
  • 2,5 dl vann

Hell det i en sprayflaske og spray blandingen over hele planten. Hvis planten er alvorlig angrepet av bladlus, kan du gjenta rutinen etter 1–2 uker. Oljen danner et kvelende lag over lus, midd og egg, mens såpen tørker dem ut.

Hvis du sprayer blomstrende planter eller planter med svært skjøre blader, kan du vurdere å halvere såpedosen og bruke en sprayflaske med liten dyse som gir mindre dråper. Kronbladene på skjøre blomster kan bli stygge.

Hvis alt håp er ute, kan du vurdere å bruke et kjemisk middel. Men det bør være som en siste utvei.

Les vår guide til å finne den perfekte hagehekken.

Bruk nytteinsekter til å bekjempe bladlus

Hvis du vil bekjempe bladlus, kan du også prøve å bruke nytteinsekter. Nytteinsekter kan være marihøner, blomsterfluer, parasittvesper, nettvinger, biller og gallmygg. Ved å skape et naturlig miljø som trekker til seg disse nytteinsektene, kan du være heldig og bli kvitt bladlusene.

Hvis du har et drivhus, kan du prøve å la døren stå åpen slik at rovdyrene finner veien inn til plantene. Hvis du ikke kan lokke dem til deg naturlig, kan du også kjøpe slike nytteinsekter.

Les også blogginnlegget med tips om vanning av hagen.

Noen midler mot bladlus

Du har sikkert hørt flere kjerringråd om måter å bekjempe bladlus – inkluder hjemmelagde sprayer.

Noen av de vanligste kjerringrådene mot bladlus er

  • å skylle plantene med vann
  • å plante hvitløk for å avskrekke bladlusene
  • å spre aske rundt plantene

Det sies også at du kan lage en blanding av brun såpe, olje og alternativt alkohol, som sprayes på plantene for å holde bladlusene unna. Det anbefales imidlertid ikke at du lager dine egne blandinger for å bekjempe bladlus, og USAs Environmental Protection Agency har innført et forbud mot å produsere egne bladlusmidler. Du bør heller kjøpe kommersielle produkter som er laget for dette.

Disse kjerringrådene har ingen dokumentert effekt på å bekjempe bladlus, men det er jo verdt et forsøk. Eksperimenter og se hva som virker.

Andre metoder for å unngå bladlus

Heldigvis finnes det mange andre ting du kan gjøre for å holde bladlusene unna plantene dine. Det viktigste du kan gjøre er å ta vare på plantene, dvs. gi dem nok vann – spesielt i tørre perioder.

Det er også viktig å huske å holde et øye med tidlige tegn på bladlus, inkludert honningdugg og skjeletter på de nedre bladene. Dette reduserer risikoen for at bladlusene kan formere seg.

Hvis plantene dine har bladlus, kan du også prøve å skylle dem med et dusjhode eller en hageslange. Sørg for at vannstrålen ikke er for sterk når du skyller bladlusene fra plantene.

Du kan også lese planteguidene våre og bli inspirert til å finne nye planter til hagen.

Vil du lære mer om hvordan du blir kvitt bladlus? Ta kontakt!

Hvis du fremdeles har spørsmål om hva du kan gjøre for å bli kvitt bladlus etter å ha lest dette blogginnlegget, er det bare til å ta kontakt! Kollegene våre hjelper deg gjerne. Se også våre andre blogginnlegg for alt av informasjon du kunne trenge. Du kan også utforske vårt store utvalg hekkeplanter som blant annet inkluderer bøkehekker, ligusterhekker, syrinhekker og thuja.

 

Plantinavia Norge
En levende kundeservicehelt svarer raskere enn du forventer (ingen anrop, bare Whatsapp)

Plantinavia Norge

Hei! Therese her 👋

Hvordan kan jeg hjelpe deg?

now
Start Chat

Trillebår

0 varror

Du har ingen produkter i handlekurven.