Plantinavia har sommerferie. Neste levering: uke 37 (potteplanter)

Rustsopp – Forebygging og kontroll

Rustsopp (vanligvis fra genusene Puccinia og Melampsora) er en plantesykdom som angriper blader og stilker på planter som vokser over bakken. Rustsopp kan dermed berøre mange ulike typer planter, inkluder frukt og grønnsaker, trær, busker og blomster. Du kan kjenne igjen rust på plantene dine fra de karakteristiske brune og rødlige flekkene som sprer seg over bladene og stilkene. Det kan også oppstå rødbrune knopper på undersiden av bladene.

Du kan også lese blogginnlegget om vanlige feil i forbindelse med planting.

Hvordan oppstår rustsopp?

Rustsopp spres til planter gjennom soppsporer i luften. Angrep av rustsopp skjer ofte i fuktige perioder, så derfor er den vanligst å se om høsten når det er kaldt og kjølig. Rustangrep kan påvirke plantens vekstevne, og kan i verste fall resultere i at planten dør.

Derfor er det kjempeviktig å forstå hvordan rustsopp spres og vokser og å ta riktige valg for å forebygge plantesykdommen og beskytte plantene dine mot rustsoppangrep.

Det kan være lurt å velge planter som er motstandsdyktige og å passe på å fjerne visne blader og blader med røde flekker med jevne mellomrom. Rustsopp kan angripe de fleste typer planter, inkludert frukttrær, busker, blomster, berberiss, roser og ulike avlinger i kjøkkenhagen.

Kjenne igjen rust på planter

Du kan kjenne igjen rust på planter gjennom de rustfargede flekkene som dannes på berørte blader og stilker og på undersiden av bladene. På stilkene ser du ofte gulaktige flekker. Hvis rustsopp ikke behandles, kan planten ende opp med å miste alle bladene sine.

Les også blogginnlegget om hvordan du blir kvitt bladlus.

Hvorfor kommer det rust på planter?

Rustsopp oppstår ofte om høsten fordi plantene blir utsatt for soppsporer fra rustsopp. Disse soppsporene spres av vinden eller vanndråper og kan overleve på planteoverflaten eller i bakken i lang tid.

Under gode forhold, som med høy fuktighet og moderate temperaturer, trives og vokser soppsporene, og de infiserer så vertsplanten ved å bryte seg inn i plantevevet. Når soppsporene har angrepet planten, begynner de å multiplisere seg og spres gjennom plantevevet. Dette fører til at det dannes karakteristiske rustfargede flekker eller vorter på plantens blader, stilker eller frukter.

Rustsopp som endrer vert

Rustsopp er avhengig av vertsplantene sine – det betyr at direkte smitte fra én art til en annen i hagen er sjeldent. De fleste rustsopper krever noe som kalles «obligatorisk vertsskifte». Det betyr at når soppen finnes på én planteart, danner de sporer som bare angriper andre arter. Det vil si at mens soppen angriper en vertsplante, danner den sporer som kun kan angripe en helt annen planteart.

For å redusere smittefaren, er det viktig å holde de to vertsplantene så langt unna hverandre som mulig.

Rustsopp som ikke endrer vert

Noen rustsopper trenger ikke å bytte vert. Det betyr at de først danner oransje sporehus om sommeren, etterfulgt av svarte sporehus om vinteren, som bare spirer året etter. Hvis det er både sommer- og vintersporer på samme planteart, er det et tegn på at soppen ikke bytter vert.

Forebygge rustsopp: Unngå rustsopp

Hvis du vil unngå angrep med vertsskifte, er det lurt å gro de to vertsplantene med så stor avstand som mulig. Hvis du opplever rustangrep uten vertsskifte, bør du fjerne de berørte delene av planten og fjerne infeksjonsskilden, i så stor grad som det er mulig.

Bekjempe rustsopp: Bli kvitt rustsopp

Det kan være vanskelig å bekjempe rustangrep på plantene dine. Derfor er det beste rådet for de som vil unngå rustsopp på plantene sine å velge planter som er motstandsdyktige mot rustangrepet. Husk også å fjerne visne blader om høsten – dette reduserer faren for sopp.

Du kan også lese blogginnlegget om hvordan du planter og tar vare på en hekk.

Navnet rustsopp

Selve navnet «rustsopp» henviser til de karakteristiske rustrøde og brune knoppene som dannes på de berørte bladene og stilkene.

Vil du lære mer om hvordan du blir kvitt rustsopp? Ta kontakt!

Hvis du fremdeles har spørsmål om hvordan du bekjemper rustsopp etter å ha lest dette blogginnlegget, er det bare til å ta kontakt! Kollegene våre hjelper deg gjerne. Se gjerne også våre andre blogginnlegg.  Du kan også utforske vårt store utvalg hekkeplanter som blant annet inkluderer bøkehekker, ligusterhekker, syrinhekker og thuja.

Trillebår

0 varer

Du har ingen produkter i handlekurven.