Plantinavia har sommerferie. Neste levering: uke 37 (potteplanter)

Bladlus i hagen? Effektive grep for å bekjempe bladlus

Bladlus er et alminnelig problem i de aller fleste hager, og noe du sannsynligvis ikke kommer utenom. Heldigvis er det flere måter du kan bekjempe og bli kvitt bladlus på. Du bør gjøre hagen din til et attraktivt sted for insekter og ulike vekster, gjødsle og vanne regelmessig, og ikke minst holde utkikk etter spor på bladlus. Bladlus fordobles i voldsom fart – og derfor må du reagere hurtig når du oppdager dem!

Hva er bladlus, og hvorfor skader det hagen din?

Bladlus er en gruppe insekter som det finnes hundrevis av varianter av i Norge. Bladlus kjennetegnes av å reproduseres i titalls på daglig basis. Det sier derfor seg selv at hvis man først får bladlus på plantene sine, har man et stort antall å forholde seg til. Bladlus kan klekkes med vinger og kan derfor spre seg raskt fra busk til hekk og videre inn i hagen din.

Bladlus angriper planter og lever av å suge plantesaft. Dette fører til at plantene blir skadet på forskjellige måter. Konsekvensene av bladlus er krøllete blader, misvekst eller skrumpete frukter.

Let etter disse tegnene hvis du mistenker bladlus

Legger du merke til et hvitt stoff på plantene dine? Ligger det igjen noe hvitt på bladene? Dette er første tegn på at bladlus har inntatt hagen din. Bladlus legger nemlig fra seg skinnet sitt når klatrer på planter. Dersom du legger merke til at bladene er krøllet, er dette også et sikkert tegn på at du har bladlus. Bladlus sprer gift inn i bladene, som gjør at de ruller seg sammen og stopper veksten.

Vær på utkikk! Du bør dessuten se etter tegn på nye skudd eller undersiden av blader. Dette er stedene på planten hvor bladlusen aller helst setter seg.

Blad med bitt og hvitt skinn fra bladlus.
Oppdager du noe hvitt på plantebladene, kan du være sikker på at du har fått bladlus.

Har du maur i hagen?

Legger du merke til maur, er dette også et tegn på at du har lus. Maur lever blant annet av bladlusens avføring, som kalles honningdugg, og blir derfor tiltrukket av bladlus. Se etter spor fra dem på planter som er i nærheten av maurtua eller der du observerer maur.

Har det vært lite nedbør?

Tørre planter er mer attraktive for bladlus, ettersom det er en større konsentrasjon av sukkeroppløsning i tørre blader. Bladlus dukker derfor opp når det er tørt ute og i perioder med lite nedbør.

Hvordan bli kvitt bladlus?

Det er viktig å få kontroll på angrepene fra bladlusene tidlig, og derfor bør du reagere raskt når du ser tegn på bladlus. Vi anbefaler å bruke giftfrie metoder for å bli kvitt bladlus, ettersom giften kan påvirke andre vekster og insekter i hagen. Insektgift og lignende middel mot bladlus dreper blant annet rovinsekter, som er blodlusens naturlige fiender. Bladlus kan til og med fordobles og komme tilbake enda sterkere hvis du bruker gift på dem! En hjemmelaget løsning med vann og såpe er dermed mer skånsom og effektiv dersom den treffer lusen direkte.

Hvit bøtte med vann og såpe.
Såpevann er gull verdt i bekjempelse av bladlus.

Oppskrift: Hjemmelaget middel med grønnsåpe mot bladlus

  • 1 dl grønnsåpe
  • 4 dl vann
  • Et par dråper rødsprit (kan utelates). Obs! Rødsprit tørker ut lusen, men kan gi brannskader på planten dersom det er mye sol ute.

Bruk hansker eller sprayflaske

Bruk hansker og masser løsningen direkte på bladene, eller hell det hjemmelagde bladlusmiddelet på en sprayflaske og spray bladene med middelet. Det viktigste er at du treffer bladlusen direkte.

Gode råd til bekjempelse av bladlus

Dyrk og skap en mangfoldig og sunn hage

Bladlus foretrekker å leve i hager med store områder av den samme planten. Når de får lov til å vokse på en og samme plante har de et ubegrenset koldtbord av samme mat. Derfor er en hage med mange forskjellige busker, blomster og hekkplanter din beste forsikring mot bladlus. Det er selvfølgelig også avgjørende at du steller godt med hagen din og sørger for at plantene dine er sterke og friske. Regelmessig gjødsling og vanning er avgjørende.

Les også: Slik velger du riktig gjødsel

Gjør hagen din til et paradis for marihøner, bladlusløve og andre rovinsekter

Bladlus har mange fiender i naturen og dersom du gjør hagen din til et attraktivt for dem å oppholde seg, blir bladlus sannsynligvis ikke et problem for deg. Fiender som marihøner, bladlusløve, saksedyr og parasittvepser spiser mengder av bladlus. Dette er en sikker forsikring mot bladlus, og den enkleste måten for deg å tiltrekke rovinsekter er også å lage en mangfoldig hage. Det innebærer å dyrke mange forskjellige planter og blomster og skape et mangfoldig miljø som de trives i – og som bladlusene mistrives i.

Vi anbefaler å plante urter

Dill og persille er urter som også karakteriseres som blomstrende skjermplanter. Det betyr at ikke bare produseres spiselige stengler, men også fine – og funksjonelle – blomster. Blomstene tiltrekker nemlig store mengder blomsterfluer som spiser bladlus. Faktisk kan en sverm av blomsterfluelarver drepe og spise opp til 900 bladlus før de forpuppes. Nøkkelen ligger med andre ord i å ikke klippe urtene dine helt ned når de begynner å blomstre. La veksten med blomster bli stående og opplev forskjellen det har for antall bladlus.

Les også: Disse spiselige plantene bør du dyrke i hagen din

En frisk grønn eng av rosa, blå og oransje blomster.
En frisk og mangfoldig hage er det beste våpenet mot bladlus.

Liste: 5 tips for å bli kvitt bladlus

  1. Skap et mangfoldig hagemiljø hvor bladlusene mistrives, og rovinsektene trives.
  2. Bruk såpevann framfor insektmiddel!
  3. Å klemme bladlusene med hendene eller bruke en klesrulle er andre gode fremgangsmåter.
  4. Klipp bort deler av planten som har blitt angrepet – uten å skade planten.
  5. Vær på utkikk etter maur og vurder hvilke tiltak du kan iverksette for å hindre at bladlusens beskyttere motvirker tiltakene dine. Vi anbefaler imidlertid at du ikke skader maurtua eller ødelegger for den naturlige syklusen i hagen din.

Stor risiko knyttet til bladlus som ikke blir fjernet

Soppangrep er en konsekvens av bladlus som ikke fjernes i tide. Bladlus suger som sagt næringen ut av bladene og dette gjør dem naturligvis svakere. Bladlus legger dessuten igjen honningdugg og her ligger det luftbårne soppsporer. Derfor er plantene mer utsatt for soppangrep, som kan føre til enda større ødeleggelser i hagen.

Å fjerne bladlus er del hagearbeidet

Bladlus er en naturlig del av hagen og derfor er å fjerne bladlus en regelmessig oppgave du må ta for deg. Det er vanskelig å bli 100% kvitt bladlus og derfor er det en del av hagearbeidet. De har en enestående evne til å reproduseres og bli spredd gjennom vindkast eller egne vinger, samt øker i antall etter forsøk på forgiftning. Med rådene du har fått i denne artikkelen, er det likevel nokså enkelt å få bukt med.

Les også: Gode råd til en vedlikeholdsfri hage

Trillebår

0 varer

Du har ingen produkter i handlekurven.